Διορία μέχρι σήμερα ώστε να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης οι οποίοι τους τελευταίους μήνες αποσπάστηκαν σε άλλες θέσεις έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Πρόκειται για το 70% της δύναμης της Άμεσης Δράσης, η οποία μέσα σε περίπου έναν μήνα αποδυναμώθηκε, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν οι καθημερινές βάρδιες, τόσο την ημέρα όσο και οι νυχτερινές.
Η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η νευραλγική υπηρεσία της Αστυνομίας, που βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη σε πρώτο χρόνο, έως ότου αναλάβουν τα αρμόδια τμήματα ανάλογα με την υπόθεση, προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος απέστειλε τελεσίγραφο σε όλους τους αποσπασθέντες αστυνομικούς να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους. Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., να τον ενημερώσουν για τη διαθέσιμη αστυνομική δύναμη, τις οργανικές θέσεις και τους αποσπασμένους κάθε υπηρεσίας. Αυτό που προέκυψε ήταν πως στην Αττική υπηρετεί πλέον μόλις το 35% της αστυνομικής δύναμης της χώρας, με τους υπόλοιπους αστυνομικούς να έχουν καταφέρει να πάρουν απόσπαση ή μετάθεση για εκτός Αττικής υπηρεσίες.
Εφεξής, οι μετακινήσεις και οι αποσπάσεις αστυνομικών, ειδικά από υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», όπως είναι η Άμεση Δράση και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, θα περνούν από… κόσκινο και θα εγκρίνονται μόνο όσοι πραγματικά μετακινούνται προκειμένου να καλύψουν υπαρκτές ανάγκες στη νέα υπηρεσία. Οι υπόλοιπες αιτήσεις θα «κόβονται». Οι παθογένειες της ΕΛ.ΑΣ. θα τελειώσουν εδώ, φέρεται να διαμήνυσε σε συνεργάτες του ο υπουργός, ο οποίος έχει λάβει εντολή πραγματοποίησης ουσιαστικών μετακινήσεων και προαγωγών βάσει παραγωγικότητας στις επερχόμενες ετήσιες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. Η κατάσταση στην Αστυνομία έχει φτάσει στο απροχώρητο, εκτιμά ο υπουργός, προαναγγέλλοντας εκ βάθρων αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, και κυρίως στη νοοτροπία, ειδικά των αστυνομικών που υπηρετούν σε νευραλγικά πόστα και θέσεις.
Διαφθορά, φακελάκια, τσαμπουκάδες
1.650 καταγγελίες για διαφθορά και άλλες παραβάσεις
850 αστυνομικοί, 250 πυροσβέστες και λιμενικοί
240 συλλήψεις ένστολων το 2023, μόλις 51 το 2022
321 υποθέσεις κατεγράφησαν στην Αττική
Ραγδαία αύξηση σε περιστατικά διαφθοράς από αστυνομικούς και κρατικούς λειτουργούς καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, των αποκαλούμενων «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. Συνολικά καταγράφηκαν 1.650 καταγγελίες για διαφθορά και άλλες παραβάσεις για 850 αστυνομικούς, 550 υπαλλήλους του Δημοσίου, 250 πυροσβέστες και λιμενικούς το 2022 και το 2023.
Πρόκειται για αύξηση των καταγγελιών κατά 8%, με τις συλλήψεις το 2023 να φτάνουν τις 240, όταν όλο το 2022 ήταν μόλις 51. Ως προς τις καταγγελίες, οι 240 αφορούν αδικήματα δωροδοκίας και δωροληψίας, οι 100 κατάχρηση εξουσίας, ενώ 40 καταγγελίες αφορούν πλαστογραφίες εγγράφων. Όσον αφορά τις περιπτώσεις των παράνομων συναλλαγών από κρατικούς λειτουργούς που κλήθηκαν να ελέγξουν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ., το 2022 καταγράφηκαν 772 καταγγελίες, ενώ το 2023 οι αναφορές έφτασαν τις 826. Ως προς τις υποθέσεις του 2022, οι 427 από αυτές αφορούσαν 1.316 αστυνομικούς, οι 32 υποθέσεις αφορούσαν 69 στελέχη του Λιμενικού, οι 11 αφορούσαν 11 πυροσβέστες, οι 156 υποθέσεις αφορούσαν 267 υπαλλήλους άλλων δημόσιων υπηρεσιών, οι 73 υποθέσεις αφορούσαν ιδιώτες και άλλες 73 αφορούσαν καταγγελίες για συνέργεια αστυνομικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων
Η πλειονότητα των υποθέσεων καταγράφεται στο Λεκανοπέδιο. Συγκεκριμένα, οι 321 κατεγράφησαν στην Αττική, οι 143 στη Θεσσαλονίκη και οι 48 στις Κυκλάδες. Ως προς τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος κρατικών λειτουργών, το 38,8% αφορούσε τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το 18,8% τον δικαστικό κλάδο, το 10,77% τον τομέα της Υγείας, το 9,43% υπηρεσίες των υπουργείων και το 5,39% εφορίες και άλλες οικονομικές υπηρεσίες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχουν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για το 2022 που αφορούν αστυνομικούς που εμπλέκονται σε εγκληματικές οργανώσεις. Οκτώ έχουν εμπλοκή σε τέτοια οργανωμένα κυκλώματα, σε 11 έχουν ασκηθεί διώξεις για δωροληψία, σε έξι διώξεις για βασανιστήρια και σε έξι διώξεις για επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Τέλος, διώξεις για δωροληψία ασκήθηκαν σε 11 αστυνομικούς.
Όλα τα παραπάνω περιστατικά με την εμπλοκή αστυνομικών έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στη νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς δείχνουν μια εικόνα που δεν συνάδει με το πραγματικό πρόσωπο της Αστυνομίας. Η εντολή που έχει δοθεί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων είναι η ταχύτητα διερεύνησης των καταγγελιών και ο σχηματισμός δικογραφιών ακόμη και για τα πιο μικρά αδικήματα από κρατικούς λειτουργούς. Ακόμη και εάν αυτοί είναι γιατροί, μιας και 60 τέτοιοι επιστήμονες συνελήφθησαν τη διετία 2022-2023 για… φακελάκι. Η ηγεσία του ΥΠΡΟΠΟ ζήτησε από τους αδιάφθορους να έχουν ακράδαντα στοιχεία, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση αθώωσης λόγω αμφιβολιών κατά την εκδίκαση των υποθέσεων από τα ποινικά δικαστήρια.