Με επιτυχία στέφθηκε την Τρίτη στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα από ζωντανό δότη. Το ανεκτίμητο δώρο ζωής προσέφερε ένας πατέρας στην κόρη του.
Την είδηση έκανε γνωστή, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ειρήνη Αγαπηδάκη.
«Πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη, η οποία δίνει ελπίδα σε πάρα πολλούς ανθρώπους στη χώρα μας», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Η επέμβαση, σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη, πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Χειρουργικής Γεώργιο Σωτηρόπουλο, με τη συμβολή του καθηγητή Χειρουργικής Dieter Broering. «Καλή ανάρρωση στον πατέρα και την κόρη, εύχομαι αυτή η δύναμη ελπίδας να τους συντροφεύει πάντα στη ζωή», κατέληξε η ίδια.
Η πραγματικότητα ωστόσο με τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας δεν είναι ρόδινη, με τον βασικό στόχο να παραμένει η αύξηση των μεταμοσχεύσεων από αποβιώσαντες δότες και επομένως η δραστική αύξηση της δωρεάς οργάνων.
Σύμφωνα με όσα δηλώνουν στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ειδικοί επιστήμονες, «η Ελλάδα έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και έχει φτάσει πλέον στους 8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ πριν από τρία χρόνια βρισκόμασταν μόλις στους 4,5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Όμως την ίδια στιγμή ο αντίστοιχος μέσος όρος μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ έχει ήδη “σκαρφαλώσει” πολύ ψηλότερα, δηλαδή στους 22 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο συμπλήρωμα, κυρίως για το ήπαρ, αποτελούν όμως μόλις το 3% επί του συνόλου των 7.000 μεταμοσχεύσεων ήπατος τον χρόνο για τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 18% επί του συνόλου των μεταμοσχεύσεων για εκείνες τις χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων από αποβιώσαντες δότες.