Πατάτες με γεύση από το… διάστημα κατάφεραν να τηγανίσουν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας Έλληνες ερευνητές, κερδίζοντας ευρωπαϊκή αναγνώριση. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) συμπεριέλαβε στην ανασκόπησή του για το 2023 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο τηγανίσματος πατάτας στο διάστημα από τα πειράματα της Ομάδας Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων, του Εργαστηρίου Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας, του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Αν τηγανίζατε πατάτες στον πλανήτη Δία, πιθανότατα θα είχαν καλύτερη γεύση από ό,τι στη Γη», αναφέρεται κατά την έναρξη του βίντεο που ανάρτησε ο ESA.
Το πείραμα
Κατόπιν επεξηγεί το πείραμα και τους στόχους του, προβάλλοντας στιγμιότυπα από την ομάδα των Ελλήνων ερευνητών που το υλοποιεί στο πλαίσιο παραβολικών πτήσεων. Όπως είπε στο ΑΠΕ o πρόεδρος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος, «καταφέραμε και τηγανίσαμε πραγματικές πατάτες σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και είδαμε ότι γίνεται». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα για τις… διαστημικές τηγανητές πατάτες δεν γεννήθηκε στο ΑΠΘ. Η πρόταση στον κ. Καραπάντσιο και την ομάδα του -που εδώ και πολλά χρόνια πειραματίζεται στον βρασμό σε έλλειψη βαρύτητας- έγινε από στελέχη της NASA και του ESA κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ.
Πλέον το Εργαστήριο Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ σχεδιάζει και τη φριτέζα του διαστήματος, τη συσκευή που θα συμπληρώσει την… οικοσκευή των αστροναυτών.