Γέμισαν πάλι νοσοκομεία και εντατικές

Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ από τον υπερτριπλασιασμό των ασθενών με Covid - Ανησυχία στα εργαστήρια
15:46 - 3 Ιανουαρίου 2024

«Έχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κορονοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση. Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του». Με τα λόγια αυτά, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ, συνόψισε την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού μετά τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ο ίδιος τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «υπάρχει σημαντική πίεση, δηλαδή πάνω από 1.500 ασθενείς είναι στο νοσοκομείο, είτε σε απλή κλίνη είτε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης είτε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Είναι γύρω στους 90 οι άνθρωποι που έχουν μπει στη ΜΕΘ και στην πλειονότητά τους είναι διασωληνωμένοι. Πρόκειται για νούμερα τα οποία είναι αρκετά χαμηλότερα από αυτά που είχαμε στην περίοδο της πανδημίας, αλλά σίγουρα όχι αμελητέα και σίγουρα αρκετά υψηλότερα από αυτά που είχαμε για παράδειγμα το καλοκαίρι. Δεν θα έλεγα πάντως την κατάσταση δραματική. Είναι μια σημαντική πίεση, την οποία πρέπει να φροντίσουμε να παρακολουθήσουμε και να μειώσουμε».

Γκίκας Μαγιορκίνης -«Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει…»

Τι δείχνουν τα λύματα

Σημαντική φαίνεται ότι είναι η αύξηση του ιικού φορτίου των αναπνευστικών ιών στα αστικά λύματα της περιοχής της περιφέρειας Αττικής. Τον τελευταίο μήνα είναι φανερή η αύξηση στα λύματα κατά περίπου 90% του κορονοϊού, της γρίπης τύπου Α και του συγκυτιακού ιού, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης. Ο συνδυασμός των ιών είναι αξιοσημείωτος, ενώ προβλέπεται περαιτέρω αύξηση τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Αύξηση 87% παρατηρήθηκε στον Sars CoV, 2, 88% στη γρίπη τύπου Α και 57% στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Όπως εξήγησε ο ίδιος, φέτος παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην εμφάνιση του κύματος έως και κατά 20 ημέρες λόγω των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, εξαιτίας του συγχρωτισμού την περίοδο των εορτών αυξήθηκε το ιικό φορτίο, με αναμενόμενη κορύφωση το επόμενο διάστημα και αργή αποκλιμάκωση. Η κατάσταση ενδεχομένως στη συνέχεια να επιδεινωθεί με τη συνηθισμένη έξαρση της γρίπης Β, τον Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι μεγάλη διασπορά του SARS-CoV-2 και παράλληλη αύξηση του ιικού φορτίου της γρίπης διαπιστώθηκε και στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης. Η μέση εβδομαδιαία τιμή του φορτίου, από 21 έως 27 Δεκεμβρίου, παρουσίασε αύξηση 45%, ενώ προστέθηκε στο ήδη υψηλό επίπεδο φορτίου των τελευταίων εβδομάδων.

Προσοχή οι ευπαθείς

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας κάλεσε με ανακοίνωσή της τους πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων συμβατών με ενεργό λοίμωξη, όπως για παράδειγμα πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, θωρακικός πόνος, η άμεση επικοινωνία του πάσχοντα με επαγγελματία υγείας και η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου θα αποτελέσουν σημαντικά μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας. Ισχυρή σύσταση απηύθυνε για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με ενεργή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Μέτρα

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη για ιδιαίτερη προσοχή σε μέρη όπου παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός. Συνιστάται η χρήση μάσκας, το καλό πλύσιμο των χεριών, τεστ σε περίπτωση συμπτωμάτων και απομόνωση σε θετικό αποτέλεσμα, περιορισμός επαφών με ηλικιωμένους, αερισμός χώρων και αποφυγή καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Επιπλέον, για τα παιδιά συνιστάται μεταξύ άλλων επικοινωνία με παιδίατρο σε περίπτωση υψηλού πυρετού αλλά και έλεγχος για στρεπτόκοκκο.

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΙΜΤΣ

Το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) θα συνδράμει καθημερινά τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αρμοδιότητας της διοίκησης της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής με 50 απλές κλίνες και κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με COVID-19.

Με κοινή απόφαση των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες για χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως και 31 Μαρτίου 2024.

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι για το ίδιο χρονικό διάστημα το ΝΙΜΤΣ εντάσσεται στο γενικό σύστημα εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και το προσωπικό του αποζημιώνεται για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας.

Αύξηση στις εισαγωγές, ράντζα στα παιδιατρικά

Έξαρση καταγράφεται στα κρούσματα κορωνοϊού, με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), παθολόγο λοιμώξεων, Ματίνα Παγώνη, να δηλώνει ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας.

«Υπάρχει αύξηση περίπου στο 40% στα νοσοκομεία», ανέφερε στον ΑΝΤ1, επισημαίνοντας επίσης ότι «αυτή είναι η εποχή που ξέρουμε όλοι ότι είναι της έξαρσης των ιώσεων».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «έχουν αυξηθεί οι θάνατοι και οι εισαγωγές σε απλές και ειδικές κλίνες», καθώς και ότι «η νέα υποπαραλλαγή είναι ήπια, δεν κάνει πυρετό και δεν κάνει πνευμονίες», αλλά «ακόμα και τώρα, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα να κάνουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και της γρίπης».

Την ίδια ώρα, ακόμη και σε ράντζα νοσηλεύονται παιδάκια στα νοσοκομεία παίδων του ΕΣΥ της Αττικής, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

«Το κοκτέιλ των ιώσεων που προσβάλλουν τα παιδιά, κορωνοϊός, γρίπη, αναπνευστικοί ιοί, έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο στα δύο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, στα οποία μεταφέρονται παιδιά από όλη τη χώρα», επισήμανε στο Mega ο κ. Γιαννάκος, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι «το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα, τεσσερισήμισι και περισσότερες ώρες για εξέταση και οι νοσηλείες… να τελειώνουν τα διαθέσιμα κρεβάτια, να μπαίνουν ράντζα, τα οποία ευτυχώς είναι μόνο για λίγες ώρες».

Ανάγκη εμβολιασμού και στις ιδιωτικές δομές

Για τον «αποκλεισμό των ιδιωτικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τη διενέργεια των εμβολιασμών» διαμαρτύρεται με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο τονίζει μεταξύ άλλων:

«Προκαλεί έκπληξη η απόφαση για μη ανανέωση της σύμβασης για εκτέλεση εμβολιασμών στις ιδιωτικές δομές ΠΦΥ, που κοινοποιήθηκε στα μέλη μας, τα οποία είχαν συμβληθεί να εκτελούν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, και έληγε στις 31/12/2023 και ως εκ τούτου δεν θα γίνονται πλέον εμβόλια στις ιδιωτικές δομές».

Μάλιστα οι ιδιωτικοί φορείς επισημαίνουν ότι «η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε άνθρωπος ακούει και εμπιστεύεται πρωτίστως τον θεράποντα ιατρό. Έτσι, πολλοί άνθρωποι ευκολότερα κάνουν εμβόλια στο οικείο περιβάλλον του ιατρείου του θεράποντος ιατρού τους παρά σε ένα απρόσωπο και άγνωστο περιβάλλον».

ven.ygeia@gmail.com