Πεντακόσια εβδομήντα επτά περιστατικά βίας εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας -τα περισσότερα σε χριστιανικούς ναούς- καταγράφηκαν το 2022 στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας.
Στην πλειονότητά τους αφορούν ορθόδοξους ναούς, στους οποίους σημειώνονται από κλοπές και βανδαλισμούς έως ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, τυμβωρυχίες, ακόμα και τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών. Παρατηρείται αύξηση των περιστατικών βίας σε ορθόδοξους ναούς, καθώς το 2022 καταγράφηκαν 564 περιπτώσεις ενώ το 2021 ανήλθαν σε 370 και το 2020 σε 374 περιστατικά.
Συνολικά, τα περιστατικά κατανέμονται ανά θρήσκευμα ως εξής:
Χριστιανισμός: 567 περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες, ιεροσυλίες, συλήσεις τάφων, εμπρησμοί και λοιπές βεβηλώσεις).
Ιουδαϊσμός: 1 περιστατικό αντισημιτικού χαρακτήρα, ήτοι το 0,17% επί του συνόλου.
Μουσουλμανισμός: 8 περιστατικά, ήτοι το 1,39% επί του συνόλου.
Αναφέρθηκε, επίσης, 1 περιστατικό εις βάρος του Στρατιωτικού Ινδικού Κοιμητηρίου στη Θεσσαλονίκη.
Προλογίζοντας την Έκθεση για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημειώνει: «Η θρησκευτική ελευθερία όλων είναι ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής θρησκευμάτων της Ελλάδας και δεν νοείται χωρίς ελευθερία άσκησης της λατρείας αλλά και χωρίς σεβασμό για τους χώρους λατρείας. Η Ετήσια Έκθεση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προσφέρει ασφαλή, αξιόπιστα και έγκυρα στοιχεία για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας. Συγχρόνως περιέχει τις αναγκαίες πληροφορίες για το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο περί θρησκευμάτων στην Ελλάδα».
Ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, αναφέρει: «Αποδεδειγμένα η Ελλάδα με τρόπο μεθοδικό και αποτελεσματικό συνεχίζει την προσπάθεια δημιουργίας ενός σύγχρονου, φιλελεύθερου και πρωτοπόρου νομοθετικού πλαισίου για τα θρησκεύματα, στον πυρήνα του οποίου τίθεται ο σεβασμός του θεμελιώδους δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, χωρίς όμως να αγνοούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 13 του Συντάγματος».