Η «Απογευματινή» συνομίλησε με τη Μαρία Μαρώλια, η οποία αντίκρισε για πρώτη φορά τα άλογα που είχε αφήσει στη μοίρα τους ένας υπερήλικας που επέλεξε την ασκητική ζωή. «Τα πρωτοσυνάντησα το 2021. Αρχικά, το 2006-2008 που αφέθηκαν, ήταν 5-6. Τώρα είναι 90. Στα τέλη Οκτωβρίου απεβίωσε ένα γερασμένο. Τα εντόπισα στη νότια πλαγιά του Υμηττού. Περιφέρονταν και στη Βάρης – Κορωπίου σε άθλια κατάσταση. Αναρωτιόμουν από πού προέρχονταν. Ο άνθρωπος που τα είχε ήταν υπερήλικας, δεν μπορούσε να τα συντηρήσει. Δεν ήταν ευνουχισμένα και έτσι άρχισαν να αναπαράγονται. Είμαι μέλος του ΔΣ του Αττικού Ομίλου Ιππασίας και μαζί με την Ιωάννα Ζεμπερλίγκου επιχειρούμε να βρούμε λύση. Όταν οι αρμόδιοι φορείς -και ενώ ήταν ήδη περίπου 40- ενημερώθηκαν, δεν προχώρησαν σε άμεσες στειρώσεις. Η υπόθεση έχει γνωστοποιηθεί από το 2021, ενώ συνυπεύθυνοι είναι ο Δήμος Κορωπίου και ο περιφερειάρχης Αττικής», μας λέει χαρακτηριστικά.
«Θέλουμε βοήθεια»
«Δίνουμε μάχη για να τα συντηρούμε και στηριζόμαστε και στη βοήθεια άλλων, όπως της Μαίρης Μηλιαρέση και της LykosinForm, που μας έχει παραχωρήσει χώρο στο Κορωπί για τα ζώα. Επίσης, μας έχει στηρίξει η Ανθή Βούλγαρη μέσω της εκπομπής “Koινωνία Ώρα Mega” – έχει ξεχωριστή αγάπη στα ιπποειδή. Καταλυτικός είναι και ο ρόλος του AthensHappyHouse. Και με τον επικεφαλής της, τον Νεκτάριο, θελήσαμε να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο. Εν προκειμένω, συνδράμει στη σίτιση και την περίθαλψή τους: μας στηρίζει και με δωρεές τροφών και με κατασκευές, αλλά και πάλι είμαστε λίγοι. Με την Ιωάννα έχουμε αναλάβει τις στειρώσεις, έως ότου τις πάρει επ’ ώμου η Περιφέρεια. Δεν είχαμε δικαίωμα ως εθελόντριες να προχωρήσουμε αυτόβουλα. Η Περιφέρεια δεν μπορούσε να μας αναθέσει τους ευνουχισμούς. Έτσι, δημιουργήσαμε ΑΜΚΕ – Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία».
Αποτέλεσμα; «Πλέον είμαστε αναγνωρισμένος φορέας. Η ομάδα μας δημιουργήθηκε στα τέλη Αυγούστου 2023 από εθελόντριες με σκοπό να διασωθούν τα περίπου 100 άλογα του Υμηττού. Στις 26/10/2023 η Περιφέρεια μάς ανέθεσε τους ευνουχισμούς των αρσενικών. Μιλάμε με την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Αλιείας, Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής, με τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κτηνιατρικής και Αλιείας και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και Αγροτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής».
Η υιοθεσία
Η κ. Μαρώλια, περνώντας στο ζήτημα της υιοθεσίας, εξηγεί: «Όποιος ενδιαφέρεται για υιοθεσία, καταχωρίζουμε τα στοιχεία του κι επικοινωνούμε μαζί του, για να προβούμε στη συνέχεια σε αυτοψία. Aπό την 1η Νοεμβρίου βρίσκεται στη σελίδα της HelpHorses @ Ymittos η online αίτηση. Έχουμε απευθυνθεί και σε φιλοζωικές, γιατί η αλήθεια είναι πως ελάχιστα φιλοζωικά σωματεία κοινοποιούσαν το πρόβλημα».
Προβλήματα αντιμετωπίζουν και με τον αποκαλούμενο «φροντιστή» τους. «Έπειτα από μήνες καθημερινής επαφής με τα άλογα και με τον ίδιο, διαπιστώσαμε πως όχι μόνο δεν ήταν κατάλληλος για να τα φροντίζει, αλλά γινόταν και επιθετικός απέναντί μας. Δηλώνει ιδιοκτήτης των αλόγων, χωρίς να προτίθεται να τα καταχωρίσει στο όνομά του (σύμφωνα με τον νόμο), αποφεύγοντας έτσι την όποια ευθύνη για εκείνα. Παράλληλα, ντόπιοι απευθύνονται σε εμάς γιατί αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα με τον συγκεκριμένο – έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν και εκείνοι να βοηθήσουν τα ζώα, όπως και τον ίδιο, αλλά στην πορεία εγκατέλειψαν κάθε προσπάθεια λόγω της συμπεριφοράς του. Η Help Horses δημιουργήθηκε για να διασωθούν τα άλογα στον Υμηττό – προτεραιότητα μας είναι αποκλειστικά η ευζωία των αλόγων».
Τι άλλο πρέπει να ξέρουμε για τα συγκεκριμένα αλογάκια; «Είναι απαίδευτα. Πλησιάζουν τον κόσμο, αλλά επιχειρώντας, για παράδειγμα, να απλώσεις κρέμες σε πληγές τους, διαπιστώνεις πως δεν είναι συνεργάσιμα. Ο λόγος είναι γιατί δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία. Μας ενδιαφέρει η συνεργασία με ιππίατρους. Στείλαμε σχετικές επιστολές, αλλά απάντηση είχαμε μόνο από έναν, με τον οποίο συνεργαζόμαστε για ευνουχισμούς. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ορισμένοι είναι αντίθετοι στη διάσωσή τους: μέχρι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες δήθεν τους κατέστρεφαν τις περιουσίες είχαμε»!
Το πλάνο διάσωσης
Τι επιδιώκουν; «Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής, προκειμένου να του παρουσιάσουμε το σχέδιο διαχείρισης των 90 αλόγων. Αναζητούμε ανάδοχο, αλλά δεν επιθυμούμε να δοθούν για εργασία, για εκπαίδευση σε ομίλους δηλαδή. Απώτερος στόχος μας είναι η δημιουργία φάρμας-θεματικού πάρκου, επισκέψιμου για παιδιά και οικογένειες. Το πλάνο είναι να δοθούν για υιοθεσίες, δώσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα δύο φοραδίτσες, με αυστηρά κριτήρια -σε ανάδοχους- και όσα παραμείνουν να μεταβούν σε αυτόν τον ειδικό χώρο που θα λειτουργεί ως θεματικό πάρκο. Παράλληλα, μαζί τους, αφού εκπαιδευτούν, αποσκοπούμε σε περιπολίες, αναλαμβάνοντας τη δασοπροστασία του Υμηττού. Χρειάζονται τροφή, νερό, να υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις, ευνουχισμούς. Υφίστατο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά τον Οκτώβριο έγινε τροποποίηση βάσει της οποίας η πολιτεία απαλλάσσεται από τα ζώα»…