Το πέτρινο ανάγλυφο του Μίθρα Ταυροκτόνου, που βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Μέσες και Κάτω Θέρμες, 45 χιλιόμετρα από την Ξάνθη, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν οι περαστικοί οι οποίοι μέχρι πρότινος το προσπερνούσαν, καθώς δεν γνώριζαν την πραγματική του αξία. Άλλοι πάλι, επηρεασμένοι από θρύλους και παραδόσεις, πίστευαν ότι τα σχέδια πάνω στον βράχο είναι σημάδια κρυμμένου θησαυρού.
Το σίγουρο είναι ότι μετά τις ενέργειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, που τοποθέτησε δύο ενημερωτικές πινακίδες (στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα) πάνω στον δρόμο κάνοντας ακόμα πιο εύκολο τον εντοπισμό της ανάγλυφης αναπαράστασης, όλο και περισσότεροι το θαυμάζουν.
Το ανάγλυφο, που ανακαλύφθηκε μόλις το 1973, έχει ύψος 1,07 μ. και πλάτος 1,12 μ. στη βάση του. Είναι ολόκληρο σκαλισμένο στην πλαγιά του βουνού και απεικονίζει τον θεό Μίθρα -μια δευτερεύουσα θεότητα στην αρχαία περσική θρησκεία- μέσα σε τοξωτό πλαίσιο καθώς σκοτώνει τον ιερό ταύρο. Οι ακόλουθοί του, Καύτης και Kαυτοπάτης, εικονίζονται δεξιά και αριστερά ντυμένοι με παρόμοιο τρόπο. Στο κάτω μέρος του ανάγλυφου υπάρχουν σκηνές από τον θρησκευτικό κύκλο του Μίθρα μέσα σε οκτώ μικρά τοξοειδή πλαίσια: ο Άτλας που σηκώνει τη Γη, ο Μίθρας τοξότης στο θαύμα της ανάβλυσης νερού, ο Μίθρας πάνω στον νικημένο ταύρο, ο Μίθρας Ταυροφόρος, η σκηνή της χειροτονίας, όπου ο θεός ακουμπά τα χέρια του στο κεφάλι του Ήλιου, το ιερό συμπόσιο του Μίθρα και του Ήλιου και η άνοδος του θεού στον ουρανό.
Πολλοί μελετητές αναφέρονται σε κοινά στοιχεία της λατρείας του Μίθρα με τον Χριστιανισμό, όπως είναι το ιερό δείπνο, η γέννηση του θεού στις 25 Δεκεμβρίου και η Κυριακή ως ημέρα λατρείας.