Πιο κοντά στην Αθήνα τα Γλυπτά με το… αυτογκόλ Σούνακ

Η «παιδιάστικη» στάση του Βρετανού πρωθυπουργού για τα «Μάρμαρα» του Παρθενώνα και τα απανωτά δημοσιεύματα που ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις
18:32 - 4 Δεκεμβρίου 2023

Ενισχύονται οι θέσεις της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μετά την -όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος- γκάφα του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νέο δημοσίευμα του «Guardian» το επισημαίνει με εκτενές αφιέρωμα, ενώ ο αρχαιολόγος και διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης, δηλώνει από την πλευρά του στον «Observer» στο άρθρο «Το σνομπάρισμα του Ρίσι Σούνακ ενισχύει τις ελληνικές ελπίδες για την επιστροφή των Μαρμάρων»: «Ήταν εξαιρετική εβδομάδα. Είναι δίκαιο να πούμε ότι τα πράγματα προχωρούν και είναι υπέρ μας. Είμαι πολύ αισιόδοξος».

Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης
Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης

«Πρώτο θέμα»

Το σχέδιο επανένωσης των θησαυρών που το Βρετανικό Μουσείο… απέκτησε «το 1816 από τον χρεοκοπημένο λόρδο Έλγιν, που και εκείνος απέκτησε υπό συνθήκες που θεωρήθηκαν στην καλύτερη περίπτωση αμφιλεγόμενες, εξελίχθηκε κατά τρόπο που ούτε ο ίδιος ο κ. Σταμπολίδης δεν θα τολμούσε να φανταστεί», επισημαίνει ο «Guardian». «Η γκάφα του λειτούργησε σαν “μάννα εξ ουρανού” για την Ελλάδα, για να γίνει πρώτο θέμα σε όλο τον κόσμο», σημειώνει επιπροσθέτως, εστιάζοντας και στην περίπτωση του Πιρς Μόργκαν. Μετά τη διπλωματική απρέπεια Σούνακ -κι ενώ μέχρι τότε ο διάσημος τηλεπαρουσιαστής ήταν αντίθετος στην επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα- δήλωσε πως «έφτασε η στιγμή αυτή η σπουδαία τέχνη να επανενωθεί με το φυσικό της περιβάλλον».

Το επιχείρημα του Μητσοτάκη στο BBC ότι «η διατήρηση των αρχαιοτήτων χωριστά ισοδυναμεί με το να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση» ήταν πολύ «πειστικό», γράφει η εφημερίδα. Κερασάκι στην τούρτα, η γραβάτα -η ελληνοπρεπής- του βασιλιά Καρόλου του ΙΙΙ, που φόρεσε την περασμένη Παρασκευή κατά τις εργασίες της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28). «Διέγραψε την όποια αμφιβολία πως η διαμάχη ωφέλησε την Αθήνα. Κανένα χρηματικό ποσό που θα διέθετε η ελληνική κυβέρνηση στην εκστρατεία υπέρ των Γλυπτών δεν θα βοηθούσε τόσο», δήλωσε στον «Guardian» η Ειρήνη Σταματούδη, καθηγήτρια Δικαίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Με τον αρθρογράφο να επισημαίνει, μάλιστα, πως στο πρόσωπο του Τζορτζ Όσμπορν, προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε έναν ακόμη σύμμαχο. «Προφανώς γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη συντηρητική κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όσμπορν, αναφερόμενος στον Σούνακ.

Ντόμινο αιτημάτων για επιστροφές

Στο πλαίσιο της τάσης για επαναπατρισμό αρχαιοτήτων -μετά την γκάφα Σούνακ-, η γερμανική κυβέρνηση ζητεί από την Ιταλία την επιστροφή του αγάλματος του Δισκοβόλου Λαντσελότι. Κατά την «Corriere della Sera», πρόκειται για το πολυτιμότερο ρωμαϊκό αντίγραφο του αγάλματος του χαμένου χάλκινου Δισκοβόλου του Μύρωνα του 2ου αιώνα μ.Χ., που βρίσκεται στη Ρώμη και είχε γίνει σύμβολο της ναζιστικής προπαγάνδας μετά τους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1936.

Ο Δισκοβόλου Λαντσελότι
Ο Δισκοβόλου Λαντσελότι

Το αίτημα υπέβαλε ο διευθυντής της γλυπτοθήκης του Μονάχου, Φλόριαν Κνάουφ: «Η επιστροφή και παραμονή στην Ιταλία, κατά την άποψη του μουσείου του και του κρατιδίου της Βαυαρίας, παραβίασε τον νόμο». Η εφημερίδα αναφέρει πως ο πρίγκιπας Λαντσελότι υποχρεώθηκε να πουλήσει το άγαλμα στη Γερμανία το 1938, έπειτα από επιθυμία του Αδόλφου Χίτλερ – ο δεύτερος είχε απευθυνθεί απευθείας στον Μπενίτο Μουσολίνι. Το 1948, η ιταλική κυβέρνηση συμπεριέλαβε το άγαλμα στον κατάλογο έργων που είχαν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα και τελικά επιστράφηκε στην Ρώμη. Για να επανέλθει στη Γερμανία, πάντως, είναι δύσκολο. Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τονίζει ότι «για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρώτα θα πρέπει να περάσουν πάνω από το πτώμα μου».