Μερική έκτιση ακόμη και σε ποινές δύο ετών, αύξηση του ανώτατου ορίου κάθειρξης για κακουργήματα από τα 15 στα 20 έτη, «τσουχτερά» χρηματικά πρόστιμα για τους δικομανείς, περιορισμό των αναβολών με πρόβλεψη παραβόλου ύψους από 80 έως 200 ευρώ και κατάργηση του «δυσκίνητου» Πενταμελούς Εφετείου περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την παρουσίαση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, εξαγγέλθηκε στο άμεσο μέλλον και η δημιουργία χώρων κράτησης για κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για ήσσονος σημασίας αδικήματα.
Κοινωφελής εργασία
«Ό,τι στη χώρα μας ονομάζεται ποινή φυλάκισης δεν οδηγεί στη φυλακή. Πλέον, όταν η ποινή είναι έως 2 χρόνια θα μετατρέπεται σε χρηματική ή θα επιβάλλεται κοινωνική εργασία. Για ποινές από 2-3 χρόνια θα εκτίεται ένα μέρος και το υπόλοιπο ή θα μετατρέπεται σε χρήμα ή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας. Από 3 χρόνια και πάνω στη φυλακή», ξεκαθάρισε ο κ. Φλωρίδης και έφερε το παράδειγμα ενός υπότροπου κλέφτη που καταλήγει να κυκλοφορεί ελεύθερος.
Αντίστοιχα, ανάμεσα στις προωθούμενες διατάξεις που αφορούν την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, προωθούνται διάταξη για παραπομπή απευθείας στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου από τον εισαγγελέα, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς ν’ απαιτείται βούλευμα, η αύξηση των μονομελών συνθέσεων των δικαστηρίων αντί τριμελών, η αξιοποίηση του θεσμού της ποινικής διαπραγμάτευσης και πριν από την άσκηση δίωξης, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα και στον εισαγγελέα να κοινοποιήσει πρόταση ποινικής μεταχείρισης προς τον διωκόμενο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ποινική διαπραγμάτευση.
Η αρχική εξαγγελία του Γιώργου Φλωρίδη κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή περί επαναφοράς της αυτεπάγγελτης δίωξης στα οικονομικά αδικήματα, που με τις αλλαγές του 2019 απαιτούσαν έγκληση, γίνεται πραγματικότητα. «Αποκαθίσταται το δόγμα ότι όλα τα κακουργήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως και περιλαμβάνονται η απάτη, η τοκογλυφία, η υπεξαίρεση και η απιστία», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως «η πρόσκαιρη κάθειρξη νοείται από τα 5 έως τα 20 χρόνια αντί για τα 15».
Όπως σημείωσε ο ίδιος, στις αλλαγές υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία σε κάποιες περιπτώσεις ένα αδίκημα σε απόπειρα μπορεί να τιμωρείται σαν τετελεσμένο. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά και στην υπόθεση του «δράκου των Εξαρχείων», εξηγώντας πως με τις αλλαγές του νομοσχεδίου δεν θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος. «Επειδή απασχολήθηκε η κοινή γνώμη με την αποφυλάκιση αλλοδαπού κρατούμενου, δεν θα υπήρχε δυνατότητα αποφυλάκισής του στους 12 μήνες», ανέφερε.
«Δυστυχώς στον υπάρχοντα κώδικα για υφ’ όρων απόλυση… οι κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψαν το δικαίωμα για αίτηση σε υποχρέωση αποφυλάκισης. Αυτό αλλάζει», ανέφερε σχετικά με την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων της υφ’ όρον απόλυσης.
Αυστηροποίηση
Στο πλέγμα των αλλαγών περιλαμβάνονται η αύξηση του ανωτάτου ορίου κάθειρξης επί συρροής κακουργημάτων στα 25 έτη (από 20) και επί συρροής πλημμελημάτων στα 10 έτη (από 8), η αυστηροποίηση της ποινής και η απαγόρευση κάθε μορφής αναστολής ή μετατροπής της ποινής για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους, αλλά και η πρόβλεψη επιβολής παρεπόμενης ποινής δήμευσης περιουσίας του καταδικασθέντος εμπρηστή. Μάλιστα, ποινικοποιούνται και οι προπαρασκευαστικές πράξεις του εμπρησμού, ενώ ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος θα επιβάλλεται για το αδίκημα της μη συμμόρφωσης των υπόχρεων με διατάξεις λήψης μέτρων πυροπροστασίας, όταν η παράλειψη αυτή συμβάλλει ουσιωδώς στην εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Ταυτόχρονα, στα δύο έτη αυξάνεται το ελάχιστο όριο για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Τέτοιο αδίκημα είναι για παράδειγμα ο θάνατος από τροχαίο, ενώ πλέον «η παραβίαση κόκκινου σηματοδότη που επιφέρει βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο αποκτά κακουργηματική μορφή».
Στο πλαίσιο των αλλαγών εντάσσεται η αυστηροποίηση ποινών που αφορούν διάπραξη ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος αλλά και ενώπιον ανηλίκου, ενώ υπάρχει παροχή κινήτρων αλλά και υποχρέωση των επαγγελματιών (λ.χ. κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ιατροί, εκπαιδευτικοί) να αναφέρουν αμελλητί κάθε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας.
Οι επαγγελματίες που θα αναφέρουν τέτοια περιστατικά (δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι), θα προστατεύονται απόλυτα από τις σε βάρος τους κακόβουλες μηνύσεις, αναφορές και πειθαρχικές διώξεις.