Συναγερμός για την πνευμονία και στην Ελλάδα

Η έξαρση της νόσου σε παιδιά στην Κίνα και τα περίεργα συμπτώματα
19:46 - 28 Νοέμβριος 2023

Σε επιφυλακή βρίσκονται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των περιστατικών πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα.

Για μία «πνευμονία με περίεργα συμπτώματα» έκανε χθες λόγο, στην ΕΡΤ1, ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος, αν και εμφανίστηκε καθησυχαστικός, συνέστησε εγρήγορση και επιφυλακή.

Συγκεκριμένα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι «αυτό που βλέπουμε και αυτό που λένε και οι κινεζικές Αρχές είναι η έξαρση της πνευμονίας εξαιτίας της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Κίνα και εξαιτίας του ότι είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχουν μέτρα. Όμως, υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων που έχουν περίεργα συμπτώματα, δηλαδή σιωπηλά συμπτώματα στην αρχή και μετά εμφανίζουν κάτι οζίδια στον πνεύμονα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης».

Η εκδοχή των Αρχών

Ο ίδιος μετέφερε την εκδοχή των κινεζικών Αρχών που λένε ότι «κατά πάσα πιθανότητα είναι μυκόπλασμα πνευμονίας και όντως κάποια περιστατικά αποδίδονται εκεί πέρα», αλλά ανάφερε, ωστόσο, ότι «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζητεί περισσότερη προσοχή ώστε, εάν και εφόσον υπάρχει κάτι άλλο θα πρέπει να ανακαλυφθεί, να διερευνηθεί ώστε να περιοριστεί σύντομα».

Την ίδια ώρα, «κόλαφος» ήταν η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) σύμφωνα με την οποία παρατηρείται σημαντική διασπορά του πολυανθεκτικού βακτηρίου Κλεμπσιέλα της πνευμονίας (Klebsiella pneumoniae) σε 15 ελληνικά νοσοκομεία.

Ο διευθυντής της Β’ μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους η χώρα μας βρίσκεται πολύ ψηλά στη σχετική κατάταξη, μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ.

«Υπάρχει ακόμη αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και από τους αγαπητούς συναδέλφους μου. Γιατί ουσιαστικά η Ελλάδα δεν έχει σοβαρή πρωτοβάθμια περίθαλψη όπου κάθε γιατρός να αξιολογείται με βάση την συνταγογράφησή του. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Αν πας στην Αγγλία και συνταγογραφήσεις κάτι το οποίο δεν είναι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες παίρνεις “κίτρινες κάρτες”. Μέχρι που μπορούν να σε διαγράψουν από γιατρό πρωτοβάθμιας», σημειώνει στο iatropedia.gr ο Νίκος Καπραβέλος που προσθέτει ότι υπερκατανάλωση αντιβιοτικών παρατηρείται και στα νοσοκομεία:

«Για ψύλλου πήδημα οι γιατροί, ακριβώς επειδή έχουμε πολυανθεκτικά μικρόβια, χρησιμοποιούν της τελευταίας γενιάς τα αντιβιοτικά. Κακώς γίνεται αυτό. Γιατί κι αυτοί οι γιατροί εντός των νοσοκομείων δεν ελέγχονται. Δίνουν αντιβιοτικά με μια λογική που δεν ισχύει στην ιατρική δεοντολογία», τόνισε, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η έλλειψη προσωπικού ευθύνεται για τη διασπορά των μικροβίων εντός ΜΕΘ.

«Για παράδειγμα, έρχεται κάποιος πολυτραυματίας στη ΜΕΘ και σε δύο μέρες αποκτά τη χλωρίδα του διπλανού του, που είναι 50 μέρες μέσα στη ΜΕΘ», ανέφερε ο γιατρός.