Το υποβρύχιο του Ηρακλείου που βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης!

19:10 - 28 Νοεμβρίου 2023

Την κορυφή της Ευρώπης κατέκτησαν οι μαθητές μιας ομάδας ρομποτικής από το Ηράκλειο Κρήτης με το σπάνιο υποβρύχιο που κατασκεύασαν, σε διαγωνισμό για τη βιωσιμότητα που έγινε στη Γερμανία. Τα παιδιά της ομάδας Curie-osity από το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΦΚΕ) Ηρακλείου απέσπασαν με μεγάλη ευκολία το πρώτο βραβείο στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κατασκευών και πειραμάτων «Future League» για τη βιωσιμότητα του Science on Stage Europe στο Βερολίνο, φτιάχνοντας ένα μικρό υποβρύχιο που πληροί αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας για χρήση μέσα σε θαλασσινό νερό.

Υπερήφανος για τους έξι μαθητές (δύο 15 ετών και τέσσερις 17 ετών) δήλωσε, μιλώντας στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», ο φυσικός και υπεύθυνος του 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου Αστρινός Τσουτσουδάκης: «Τα καμαρώνω όλα τα παιδιά, γιατί δούλεψαν πολύ και δικαιώθηκαν οι κόποι τους. Φανταστείτε ότι το project των παιδιών με το όνομα «Seewache, the guardian of the sea» προκρίθηκε ανάμεσα σε 60 υποβολές προτάσεων από 19 χώρες! Από αυτές, δέκα μόνο πέρασαν στον τελικό. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας είπαν οι κριτές, ότι όσο διάβαζαν τις προτάσεις, έβαλαν στην άκρη τη δική μας και είπαν “οk, ψάχνουμε για τις άλλες 9”. Είναι σημαντικό αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουτσουδάκης και πρόσθεσε: «Στον τελικό πήραμε την πρώτη θέση και είναι ίσως από τις λίγες φορές που σε έναν διαγωνισμό συμφώνησαν όλοι οι κριτές για το αποτέλεσμα».

Σημειώνεται πως μία ακριβώς εβδομάδα πριν από τον διαγωνισμό, οι επιστήμονες και το προσωπικό του Cretaquarium, επέτρεψαν να δοκιμάσουν το μικρό τους υποβρύχιο σε μία από τις δεξαμενές των εγκαταστάσεων. Το υποβρύχιο έχει δύο κινητήρες για κατάδυση και ανάδυση, άλλους δύο για πλοήγηση, φέρει κάμερα υψηλής ανάλυσης που επικοινωνεί ενσύρματα με κινητή συσκευή, ένα σετ αισθητήρων βάθους, θερμοκρασίας και φωτεινότητας, καθώς και δύο ζευγάρια αντλίας – δεξαμενής για λήψη δειγμάτων νερού για περαιτέρω ανάλυση και φύτευση φυκιών. Το υποβρύχιο καταδύεται αρχικά σε περιοχή υποψήφια για καλλιέργεια φυκιών και διερευνά την ύπαρξη ποικιλιών που αποτελούν δείκτη ρύπανσης, ενώ προσδιορίζονται και οι κατάλληλοι τύποι βρώσιμων φυκιών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουτσουδάκη, «το project των μαθητών προτείνεται για περιοχές που πλήττονται ήδη από την κλιματική αλλαγή αλλά και παράκτιες φτωχές περιοχές όπου υπάρχει έντονη η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία και ενδυναμώνοντας τoν ρόλο των γυναικών με έξτρα εισόδημα».