Φρένο στη δικομανία και την ατιμωρησία

«Τσουχτερά» πρόστιμα σε «άτακτους» συνηγόρους και υψηλά παράβολα για τις μηνύσεις στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης
19:37 - 27 Νοεμβρίου 2023

Σαρωτικές αλλαγές, «τσουχτερά» παράβολα και τέλος στη δικομανία και την ατιμωρησία επιχειρεί να βάλει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αυτή την εβδομάδα.

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την ενδοοικογενειακή βία περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σε διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ των προωθούμενων ρυθμίσεων υπάρχει διάταξη για τους δικηγόρους που κατά την κρίση του δικαστηρίου διαταράσσουν τη συνεδρίαση ή επιδεικνύουν προσβλητική συμπεριφορά σε βάρος μέλους της σύνθεσης. Το άρθρο 336 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σχεδιάζεται να αλλάξει στο κομμάτι που αφορά την κύρωση για τους δικηγόρους και προβλέπει πρόστιμο από 500 μέχρι 10.000 ευρώ!

«Τσουχτερές» θα είναι και οι τιμές του… «αναβολόσημου», καθώς όταν ζητείται αναβολή από τον δικηγόρο λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί παράβολο, το οποίο ξεκινάει από 300 ευρώ για αιτήματα ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, ανεβαίνει στα 600 ευρώ για αιτήματα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και φτάνει τα 1.200 ευρώ για αιτήματα ενώπιον των Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και των Εφετείων. Αλλαγή ετοιμάζεται και στο άρθρο 577 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σχετικά με το ποσό των εξόδων για κάθε κατηγορούμενο που καταδικάζεται, το οποίο θα ορίζεται με την καταδικαστική απόφαση και θα κυμαίνεται ανάλογα με τον βαθμό δικαιοδοσίας από τα 200 έως τα 4.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να βάλει φρένο και στη δικομανία που εισάγεται πια ως νομικός όρος. Ανάμεσα στα μέτρα που θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επαναφορά του παραβόλου της μήνυσης στα 100 ευρώ, με εξαίρεση τις μηνύσεις που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της ενδοοικογενειακής βίας, ρατσιστικών διακρίσεων και παραβιάσεων της ίσης μεταχείρισης. Ένα δεύτερο μέτρο προκειμένου να περιοριστούν οι άσκοπες μηνύσεις είναι η επιβολή παραβόλου 600 ευρώ (από 230 € σήμερα) για την κατάθεση προσφυγής κατά διάταξης αρχειοθέτησης λόγω αβασιμότητας. Ωστόσο, αν η μήνυση κριθεί αβάσιμη από τον εισαγγελέα, ο νόμος θα επιφυλάσσει δικαστικά έξοδα που αγγίζουν τα 1.500 ευρώ.

Τέλος, το νομοσχέδιο βάζει «στοπ» στην ατιμωρησία με σειρά διατάξεων, όπως είναι η επαναφορά της μετατροπής των ποινών σε χρήμα, που κατά περίπτωση θα μπορεί να φτάνει ακόμα και στα 100 ευρώ την ημέρα, η κοινωνική εργασία και η διασύνδεση του μέτρου αυτού και με περισσότερους φορείς του Δημοσίου εκτός των ΟΤΑ, αλλά και η έκτιση των ποινών είτε μερικώς είτε καθ’ ολοκληρίαν, αφού θα μπορεί το δικαστήριο να «διατάξει την πραγματική εκτέλεση του μέρους αυτού, η διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 10 ημερών ούτε ανώτερη των τριών μηνών».