Με ένα ρυμουλκό που είχε ως στόχο να ενισχύσει τη σταθερότητα του πλοίου και έναν γερανό που ανύψωσε την πρύμνη του, ο δύτης βούτηξε στα νερά της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης για να διαπιστώσει το μέγεθος της ζημιάς στα «σπλάχνα» του αντιτορπιλικού «Βέλος». Αμέσως έγινε σαφές ότι ξεκινούσε ένας αγώνας για τη σωτηρία του, αφού το ιστορικό πλοίο κινδύνευε να βυθιστεί. Αργά χθες το απόγευμα το πλοίο ρυμουλκήθηκε εντός των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, στο εμπορικό τμήμα, όπου κατά κύριο λόγο ελλιμενίζονται επιβατηγά πλοία και κρουαζιερόπλοια.
Εκεί θα αρχίσουν σύντομα οι εργασίες στεγανοποίησης του ρήγματος.
Το πλοίο, που λειτουργεί ως μουσείο, ήταν αγκυροβολημένο από τον Σεπτέμβριο του 2019 στην παραλία της Θεσσαλονίκης στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής και, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας του Σαββάτου, από τους θυελλώδεις ανέμους, που έσπασαν με τη δύναμή τους τούς κάβους, παρασύρθηκε και χτύπησε στην προβλήτα με συνέπεια να δημιουργηθεί ένα τεράστιο ρήγμα στο κύτος του.
Δεύτερη φορά
Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ζητά «να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες το πλοίο για δεύτερη φορά βρέθηκε σε κίνδυνο», τονίζοντας ότι «είναι υποχρέωση της πολιτείας να διαφυλάξει το ιστορικό αυτό πλοίο, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία και να μεριμνήσει για τη μεταφορά του στη θέση που ανήκει, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης». Ο κ. Αποστολάκης αναφέρεται σε αντίστοιχο ατύχημα που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, όταν σε ανάλογη κακοκαιρία είχε προκληθεί ρηγμάτωση -πάλι- στην πρύμνη του, η οποία πάντως δεν επηρέασε την ευστάθεια και αντοχή του σκάφους.
«Ο χώρος της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη, στον οποίο μεταφέρθηκε το πλοίο, είναι εντελώς ακατάλληλος και δεν πληρούνται οι διεθνείς προβλέψεις ασφαλείας κατά ISPS Code κι επιπλέον γιατί σαν πολεμικό πλοίο δεν έχει την κατάλληλη προστασία, δεδομένου ότι ο χώρος αυτός είναι επισφαλής, ανοιχτός στους ανέμους (κυρίως Βαρδάρης) και στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το μνημείο να είναι απολύτως απροστάτευτο από τα καιρικά φαινόμενα. Για ένα πλοίο 80 ετών, που χρειάζεται συστηματική και ιδιαίτερη συντήρηση, οι συνθήκες αυτές είναι καταστροφικές», αναφέρεται στην επιστολή διαμαρτυρίας που απηύθυνε στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 67-74 (ΣΦΕΑ).
Ένα σύμβολο δημοκρατίας
Με πλοίαρχο τον Νίκο Παππά και ιστορικό πλήρωμα έξι αξιωματικούς και 25 υπαξιωματικούς, το «Βέλος» έφτασε το 1973 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας. Είχε μόλις αποτύχει το Κίνημα του Ναυτικού κατά της δικτατορίας και αύτανδρο το σκάφος αυτομόλησε, ενώ το πλήρωμά του ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Οι ναυτικοί παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι μέχρι την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο. Το αντιτορπιλικό «Βέλος» έσπευσε να βοηθήσει στην άμυνα του νησιού. Στις 26 Μαρτίου 1991 το «Βέλος» παροπλίστηκε και το 1994 το Πολεμικό Ναυτικό το ανακήρυξε μουσείο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία.
Από τις 9 Σεπτεμβρίου 2019 βρισκόταν αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, επισκέψιμο για το κοινό.