Άγιοι (από χθες) δύο ιερομόναχοι

17:22 - 17 Νοεμβρίου 2023

Με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στο αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας προστέθηκαν ο ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης και ο πατήρ Γερβάσιος Παρασκευόπουλος. Για τον εορτασμό της αγιοκατάταξης των δύο γερόντων θα γίνουν λατρευτικές συνάξεις στα τέλη Νοεμβρίου, στις οποίες μπορούν να παραβρεθούν όσοι πιστοί το επιθυμούν.

1 Με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο

Ο πατήρ Χαμακιώτης υπήρξε επί πολλά χρόνια εφημέριος του ιστορικού Ιερού Ναού Παναγίας Νερατζιωτίσσης στο Μαρούσι και ιδρυτής του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας Φανερωμένης Ροδοπόλεως Αττικής. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η αγιοκατάταξή του έγινε κατά τη συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου και θα γιορτάζεται στις 17 Αυγούστου -οπότε εκοιμήθη- και στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του.

Ο πατήρ Αθανάσιος, κατά κόσμον Γεώργιος Χαμακιώτης, γεννήθηκε το 1891 σε ένα μικρό ορεινό χωριό των Καλαβρύτων, την Τουρλάδα. Σε ηλικία 15 ετών έγινε δόκιμος μοναχός στην Αγία Λαύρα, όπου μόναζε και ο θείος του και έπειτα από επταετή δοκιμασία και αφού τελείωσε την Ιερατική Σχολή Άρτης, έγινε μοναχός με το όνομα Αθανάσιος. Στα 25 του χειροτονήθηκε διάκονος και σε ηλικία 30 ετών πρεσβύτερος.

Ο Όσιος Αθανάσιος, κατά κόσμον Γεώργιος Χαμακιώτης

Το 1936 διορίστηκε εφημέριος σε ένα παμπάλαιο εκκλησάκι, την Παναγία Νερατζιώτισσα, στο Μαρούσι. Εκεί έζησε έως το 1963, ενώ αξέχαστες έχουν μείνει οι Θείες Λειτουργίες του και το φιλανθρωπικό του έργο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της αγίας ζωής του έζησε σε ένα μικρό μοναστήρι, την Παναγία τη Φανερωμένη, που είχε φτιάξει ο ίδιος στη σημερινή Ροδόπολη (Μπάλα) Αττικής. Εκεί βρίσκεται το μικρό κελί του με τα προσωπικά του αντικείμενα, η κάρα του και τα λείψανά του, αλλά και ο τάφος του.

2«Θεέ μου, κάνε να κολλήσω και εγώ στον τοίχο!»

Στο μεταξύ, χαρμόσυνα χτυπούσαν οι καμπάνες χθες σε όλες τις εκκλησίες των Πατρών, με το άκουσμα της είδησης της αγιοκατάταξης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο του πατέρα Γερβάσιου Παρασκευόπουλου. Ο γέροντας είχε διατελέσει ηγούμενος της Μονής Γηροκομείου Πατρών, καθώς και πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1939-1941). Στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος έψαλε Απολυτίκιο του Αγίου Γερβασίου και προσκυνήθηκε η ιερά εικόνα του.

Ο Άγιος Γερβάσιος Πατρών κατά κόσμον Γεώργιος Παρασκευόπουλος

Ο Άγιος Γερβάσιος Πατρών γεννήθηκε στο χωριό Γρανίτσα (Νυμφασία σήμερα) Αρκαδίας το 1877. Ορφάνεψε από μητέρα και γνώρισε την περιφρόνηση των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να βρει παρηγοριά στην Παναγία και στο μοναστήρι της Κερνίτσας, κοντά στο χωριό του. «Θεέ μου», είπε μια φορά ο μικρός Γιωργάκης (όπως βαπτίστηκε), βλέποντας τους Αγίους στις τοιχογραφίες της μονής, «κάνε να κολλήσω και εγώ στον τοίχο!». Ο μικρός Γεώργιος Παρασκευόπουλος έφτασε έπειτα από πολλές περιπέτειες στην Πάτρα και χτύπησε την πόρτα του αοιδίμου Μητροπολίτη Πατρών Ιεροθέου Μητροπούλου του Αρκάδος, ο οποίος έγινε πλέον ο προστάτης του. Εκοιμήθη ανήμερα των Αγίων Αποστόλων το 1964.