Τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταφερθούν στη Λάρισα τα τέσσερα «σκυλιά πτωμάτων», τα οποία θα ελέγξουν για ανθρώπινα υπολείμματα που δεν συγκεντρώθηκαν κατά τις πρώτες έρευνες των σωστικών συνεργείων, μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη τον περασμένο Φλεβάρη, όπου 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Οι τέσσερις ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, ράτσας Μαλινουά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», έχουν εκπαιδευτεί ώστε να ανιχνεύουν τη μυρωδιά της αποσύνθεσης ανθρώπινων σωμάτων ή τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων του αίματος, των οστών και των ιστών. Πρόκειται για σκύλους ανίχνευσης ανθρωπίνων υπολειμμάτων ή σκυλιά πτωμάτων, όπως αποκαλούνται, και ανήκουν στη μοναδική εν Ελλάδι ομάδα που έχει εκπαιδεύσει σκύλους για τέτοιου είδους έρευνες. Είναι η ομάδα Anubis K9 Team, που με ανακριτική πράξη έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της έρευνας στα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ανοικτό χώρο του ΟΣΕ, στη θέση Κουλούρι, έξω από τη Λάρισα.
Αυτό που θα αναζητηθεί είναι ανθρώπινα μέλη και γενετικό υλικό τα οποία δεν ανασύρθηκαν κατά την αρχική διερεύνηση των Αρχών, αφού μέσα σε λίγα 24ωρα έσπευσαν να απομακρύνουν τα βαγόνια προτού γίνει, όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς των θυμάτων, ολοκληρωμένος έλεγχος.
Το σημαντικότερο όμως είναι πως υπάρχει μέχρι και σήμερα μια αγνοούμενη κοπέλα, η 23χρονη Εριέττα, φοιτήτρια του ΑΠΘ, τα ίχνη της οποίας αγνοούνται, ενώ στη μακάβρια λίστα ήταν το 57ο θύμα της τραγωδίας. Με τη βοήθεια των πτωματικών σκύλων, οι συγγενείς της ελπίζουν να βρουν την άκρη του νήματος.
Η ομάδα, διαθέτει σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Α», πέντε πτωματικά σκυλιά, εκ των οποίων τα τέσσερα θα μεταφερθούν στη Λάρισα. Ήδη, η ομάδα έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της, αφού πριν από περίπου δύο μήνες είχαν σταλεί στο Κορωπί, μετά την ανεύρεση ενός κρανίου στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Φρουρών. Από τη μυρωδιά του κρανίου, οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι εντόπισαν σε απόσταση και τον πρόχειρο τάφο, όπου εντοπίστηκαν και τα υπόλοιπα μέλη του σώματος.
Στην Ευρώπη υπάρχουν άλλες δύο ομάδες τέτοιων σκύλων, ενώ ακόμη λίγες ομάδες «νεκρόσκυλων» υπάρχουν στην Αμερική, όπου πρωτοεκπαιδεύτηκαν σκύλοι γι’ αυτού του είδους την έρευνα.