«Εξαιρετικά απίθανο» χαρακτήρισε η Ισπανίδα καθηγήτρια Ανοσολογίας Carola Vinuesa το ενδεχόμενο η Τζωρτζίνα Δασκαλάκη να οδηγήθηκε στον θάνατο από κεταμίνη, ενώ εξίσου απίθανη βρίσκει την πιθανότητα ο θάνατος του παιδιού να συνδέεται με το γονίδιο που βρέθηκε στην κατηγορούμενη μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου.
«Δεν έχω διαμορφώσει άποψη για το αν είναι αθώα ή ένοχη η Πισπιρίγκου», είπε μεταξύ άλλων η μάρτυρας που έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αντίστοιχη υπόθεση στην Αυστραλία. Πρόκειται για την υπόθεση της Katherine Folbigg, που καταδικάστηκε για τους θανάτους των τεσσάρων παιδιών της, αλλά κατόπιν έρευνας της συγκεκριμένης καθηγήτριας και ομάδας γιατρών και επιστημόνων αποφυλακίστηκε έπειτα από 20 έτη, καθώς οι γιατροί δημιούργησαν βάσιμες αμφιβολίες σχετικά με την ενοχή της εξηγώντας πως τα παιδιά θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει με φυσικό τρόπο εξαιτίας ενός γονιδίου.
«Στην υπόθεση της Τζωρτζίνας συμπεράναμε ότι υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατό της. Τα παθολογικά ευρήματα είναι ίδια στα τρία παιδιά και αυτό δείχνει σε εμάς ότι υπήρχε γενετικό πρόβλημα», ανέφερε η μάρτυρας και λίγο αργότερα συμπλήρωσε: «Είναι απίθανο ο θάνατος της Τζωρτζίνας και τα καρδιακά προβλήματά της να σχετίζονται με το γονίδιο που βρέθηκε στη μητέρα. Με αυτό το γονίδιο θα μπορούσε να σχετίζεται ο θάνατος της Ίριδας».
Η μάρτυρας δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από την έδρα του δικαστηρίου υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν έχει καταλήξει στην αιτία θανάτου του παιδιού, γιατί απαιτούνται νέες εξετάσεις. «Δεν έχω καταλήξει στην αιτία. Σε αυτές τις περιπτώσεις που η παθολογία είναι σπάνια και σοβαρή, έχουμε ένα ευρύ φάσμα που πρέπει να ερευνηθεί. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές».
Απαντώντας σε ερώτηση της υποστήριξης της κατηγορίας σχετικά με το αν βλέπει ομοιότητες με την υπόθεση της Αυστραλίας, η Carola Vinuesa απάντησε: «Ήταν αιφνίδιοι θάνατοι. Ένα από τα αγόρια πέθανε από επιληψία. Τα παιδιά είναι ανθεκτικά σε υπερδοσολογία κεταμίνης. Σε έρευνα που κάναμε σε 19 παιδιά δόθηκαν ποσότητες κεταμίνης 2,5 φορές πάνω από το κανονικό και δεν συνέβη κάτι. Είναι εξαιρετικά απίθανο να πέθανε το παιδί από κεταμίνη αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει».
Πάντως ξεκαθάρισε πως δεν έχει «διαμορφώσει άποψη για το αν είναι αθώα ή ένοχη η κυρία Πισπιρίγκου» και επέμεινε στην ανάγκη περαιτέρω εξετάσεων. «Πιστεύω ότι η μεταθανάτια παθολογία έχει σπάνια ευρήματα στα παιδιά αυτά. Η κεταμίνη που βρέθηκε είναι πολύ κοντά σε θεραπευτική δόση κεταμίνης. Η ειλικρινής μου άποψη είναι ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η κεταμίνη να έχει σκοτώσει το κορίτσι. Υπάρχουν αλλά ευρήματα πιο σοβαρά. Το παιδί είχε σοβαρά ιατρικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο».
Μάλιστα, αναφερόμενη στον γονιδιακό έλεγχο που έγινε στην Τζωρτζίνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει καρδιακό νόσημα, εξήγησε ότι είχαν εξεταστεί μόνο γονίδια που αφορούν καρδιακά νοσήματα. «Θα μπορούσε να έχει να κάνει με νεφρά ή με το μιτοχόνδριο. Θα έπρεπε να συμπεριληφθούν πρόσθετες αιτίες. Έπρεπε να γίνει περαιτέρω έλεγχος», είπε η μάρτυρας, η εξέταση της οποίας συνεχίζεται σήμερα.