Δύο τομές Χρυσοχοΐδη στο ΕΣΥ!

Έρχονται άμεσα τα Κέντρα Αναφοράς για τον Καρκίνο και Τραύματος - Πώς και από πότε θα λειτουργήσουν
14:33 - 9 Νοεμβρίου 2023

Στα τρία αντικαρκινικά-ογκολογικά νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αττικής καθώς και στα πιο μεγάλα ιδρύματα του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου θα δημιουργηθούν σταθερά και μόνιμα Κέντρα Αναφοράς για τον Καρκίνο. Ορισμένα από αυτά μάλιστα θα κατασκευαστούν και θα στελεχωθούν με γενναιόδωρες ιδιωτικές χορηγίες.

Αυτό είναι το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει στις λεπτομέρειές του πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ετοιμάζεται ήδη να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο, μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου, τη δημιουργία Κέντρων Τραύματος σε νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας.

Τα Κέντρα Τραύματος θα είναι σε λειτουργική και χωροταξική διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με τις έξι νέες βάσεις ελικοπτέρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), προκειμένου να πραγματοποιούν ταχύτατες αεροδιακομιδές τραυματιών στο πλησιέστερο Κέντρο Τραύματος του ΕΣΥ της χώρας μας.

 Σε λειτουργία το ιατρείο υποστήριξης του τρόπου ζωής καρκινοπαθών

Τη δημιουργία των κέντρων προανήγγειλε χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της λειτουργίας του πολύτιμου και μοναδικού στη χώρα μας δημόσιου ιατρείου για την αλλαγή και την παρακολούθηση του τρόπου ζωής ασθενών με καρκίνο, το οποίο εδρεύει στη Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χαϊδαρίου «Αττικόν».

«Μετά τη θεαματική επανάσταση η οποία έχει επέλθει στη θεραπεία του καρκίνου, οι καρκινοπαθείς συνάνθρωποί μας κινδυνεύουν μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους από άλλα νοσήματα, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, τα δεύτερα νεοπλάσματα και άλλα», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συντονίστρια διευθύντρια της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του «Αττικού», Αμάντα Ψυρρή, η οποία τόνισε ότι το ιατρείο για τον τρόπο ζωής των ασθενών με καρκίνο αποτελεί «μία επιστημονική προσέγγιση για να εκδηλωθεί και να λειτουργήσει το ενδιαφέρον για τον εαυτό».

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Χειρουργικής και συντονιστής διευθυντής της Δ΄ Χειρουργικής Κλινικής του «Αττικού», Νικόλαος Αρκαδόπουλος, τόνισε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ότι «το ιατρείο αυτό εισήγαγε μία αντίληψη και μία κουλτούρα που δεν θα μπορούσε ποτέ να αγνοήσει η διοίκηση του νοσοκομείου», ενώ η γιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, «ψυχή» του ιατρείου για τον τρόπο ζωής, Καλλιόπη Καλαϊτζή, περιέγραψε αναλυτικά και με πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες την καθημερινή λειτουργία του ιατρείου, καθώς και τις πολύτιμες σχέσεις τις οποίες αναπτύσσουν οι ασθενείς με το επιστημονικό προσωπικό του.

Η κυρία Καλαϊτζή ανέφερε επίσης ότι το ιατρείο λειτουργεί από τον περασμένο Μάρτιο και έχουν περάσει από αυτό περισσότερες από 38 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, ενώ περισσότερες από 20 ασθενείς παραμένουν ακόμη και σήμερα σε μακροχρόνια παρακολούθηση. Η ίδια σημείωσε ακόμη ότι «η προσπάθειά μας είναι να διευρύνουμε το φάσμα των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας τους οποίους βλέπουμε στο ιατρείο και να περάσουμε από τον καρκίνο του μαστού και στον καρκίνο του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και άλλων. Ήδη έχουμε ξεκινήσει αυτή τη διεύρυνση».

Ακόμα, η Καλλιόπη Καλαϊτζή υπενθύμισε ότι οι ασθενείς οι οποίοι επιθυμούν μπορούν να κλείνουν μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 1535 το ραντεβού τους για το ιατρείο ή ακόμη και να καλούν τηλεφωνικά στη Β΄ Προπαιδευτική Πανεπιστημιακή Κλινική του «Αττικού», ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου, Σπύρος Αποστολόπουλος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το “Αττικόν” στεγάζει την ποιοτική διαφορά».