Η επικοινωνία με τα παιδιά τους χάθηκε πριν από ακριβώς 30 ημέρες. Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου ήταν η τελευταία φορά που κατάφεραν να μιλήσουν μαζί τους. Η Χαμάς τούς απήγαγε και τους κρατά ομήρους, όπως και άλλα 240 άτομα. Έκτοτε οι συγγενείς των απαχθέντων έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και κάνουν ό,τι μπορούν για να ακουστεί η φωνή τους σε όλο τον κόσμο. Ζητούν πίσω τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι οικογένειες του Εβιατάρ και του Αλμόγκ, δύο νέων παιδιών που το μοιραίο βράδυ βρίσκονταν στο αιματοβαμμένο φεστιβάλ, ήρθαν στην Ελλάδα, πιστεύοντας πως οι Έλληνες θα τους βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο, καθώς θεωρούν τη χώρα μας σημαντική για τις σχέσεις της με τη Μέση Ανατολή.
«Ο Εβιατάρ είναι υπομονετικός και φανταστικός γιος», λέει ο αδελφός του απαχθέντος, Ιλάι Νταβίντ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Προσπαθεί να φανεί δυνατός και να περιγράψει τις στιγμές με τον αδελφό του και όσα ακολούθησαν έπειτα από την επίθεση της Χαμάς. «Ξύπνησα από το κλάμα της μαμάς. Ένα υστερικό κλάμα. Μου είπε ότι ο αδελφός μου και οι φίλοι του δεν απαντούν και πως έγινε επίθεση στο φεστιβάλ. Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να προσευχηθούμε. Λίγες ώρες αργότερα και αφού η αδελφή μου είχε κάνει μία σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λάβαμε δύο βίντεο. Ήταν βίντεο προπαγάνδας της Χαμάς, στα οποία είδαμε τον αδελφό μου με τα χέρια δεμένα πίσω. Ήταν τρομαγμένος και φοβισμένος. Στο άλλο βίντεο ήταν ξαπλωμένος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο», περιγράφει ο αδελφός του Εβιατάρ με φωνή σπασμένη και κάνοντας αρκετές παύσεις στην ομιλία του προκειμένου να βρει δύναμη να συνεχίσει.
Εφιάλτης το βίντεο
Αυτά τα βίντεο η μητέρα του Εβιατάρ, Γκάλια, αρνείται να τα δει. «Από εκείνο το πρωί δεν τρώω και έχω χάσει την αίσθηση του χρόνου. Ζούμε σε έναν εφιάλτη», θα πει η ίδια στα εβραϊκά, αφού, όπως εξήγησε, επιλέγει να μιλάει στη μητρική της γλώσσα για να έχουν περισσότερο συναίσθημα τα λόγια της.
Προσπαθώντας να βρει κουράγιο να μιλήσει στους δημοσιογράφους, που την ακούνε και τα μάτια τους βουρκώνουν, σημειώνει πως έχει έναν και μοναδικό στόχο. «Να φέρουμε πίσω τον γιο μας», είπε και, παίρνοντας μια βαθιά ανάσα, ευχαρίστησε όσους την άκουσαν και σταμάτησε την οδυνηρή για εκείνη περιγραφή.
Το ίδιο οδυνηρή είναι η εξιστόρηση των γεγονότων και για τη μητέρα του Αλμόγκ, η οποία από την πρώτη της λέξη ξέσπασε σε κλάματα. «“Μαμά, τρομοκράτες χτυπούν παντού, δεν ξέρω τι συμβαίνει, θα σε πάρω αργότερα. Μαμά σε αγαπώ”. Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του παιδιού μου», λέει η Ορίτ. Δίχως να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της, εξηγεί πως από εκείνο το πρωινό η ζωή της καταστράφηκε. «Το παιδί μου πήγε στο πάρτι και απήχθη. Η ζωή μου έγινε ένας εφιάλτης. Αλλά αυτός ο εφιάλτης είναι μία πραγματικότητα», λέει η Ορίτ.
Να μάθουν όλοι
«Είναι αποστολή της ζωής μας να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας», θα περιγράψει ο θείος του Αλμόγκ. «Δεν ξέρουμε αν είναι ζωντανός. Θέλουμε να μάθουμε κάτι για τον Αλμόγκ και τους υπόλοιπους απαχθέντες. Θέλουμε να ακουστεί η ιστορία μας παντού», εξηγεί ο ίδιος.
Για τις οικογένειες αυτές η χώρα μας ήταν ο πρώτος σταθμός τους για να επικοινωνήσουν το μήνυμά τους. Ήδη και άλλοι συγγενείς απαχθέντων έχουν επισκεφθεί άλλες χώρες για τον ίδιο λόγο. Και δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν μέχρι να τα καταφέρουν. Είναι στόχος ζωής, όπως λένε οι ίδιοι.
Αναφερόμενοι, τέλος, στις σχέσεις τους με τους Παλαιστίνιους την επόμενη μέρα αυτής της φρικαλεότητας, οι ίδιοι επισήμαναν ότι θέλουν να συνυπάρξουν με ειρήνη και δήλωσαν σίγουροι ότι θα βρουν το σωστό μονοπάτι που θα τους οδηγήσει σε αυτή. «Το πρόβλημά μας είναι με τη Χαμάς και ό,τι έκαναν είναι απαράδεκτο. Δεν είναι μόνο πολιτικά αλλά και ανθρωπιστικά απαράδεκτο. Με τους Παλαιστίνιους θέλουμε να βρούμε έναν δρόμο για ειρηνική ζωή», εξήγησαν.
Είπαν τον πόνο τους στην Προέδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο
Την αμέριστη συμπαράστασή της προς τις οικογένειες των Ισραηλινών που απήχθησαν από ένοπλους της Χαμάς στη φονική επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία χθες υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την Γκάλια και τον Ιλάι Νταβίντ, μητέρα και αδελφό του 22χρονου Εβιατάρ Νταβίντ, καθώς και τον Ορίτ και την Αβιράμ Μέιρ, θείο και μητέρα του Αλμόγκ Μέιρ, που κρατούνται όμηροι της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Η κυρία Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη συμπαράστασή της, καθώς και ολόκληρου του ελληνικού λαού, προς τις οικογένειες των ομήρων και ευχήθηκε το ταχύτερο δυνατό την επιστροφή των ανθρώπων τους και την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο επισκέφθηκαν χθες το μεσημέρι ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, και συγγενείς των 242 Ισραηλινών ομήρων που βρέθηκαν στη χώρα μας. Οι εκπρόσωποι των οικογενειών που ζουν δραματικές ώρες μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους και με φανερή συγκίνηση παρακάλεσαν τον μακαριότατο να βοηθήσει όπως μπορεί ώστε να επιστρέψουν οι απαχθέντες στα σπίτια τους.
«Νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτό τον κόσμο που, από τις βάρβαρες εικόνες των παιδιών που σφαγιάζονται και τους αιχμαλώτους, να μην ανατριχιάζει και να μην αγανακτεί», υπογράμμισε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, προσθέτοντας ότι συγκλονιστικά συναισθήματα ταράζουν τις ψυχές όλων των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, των Ελλήνων και του ιδίου προσωπικά.