Ο αστροφυσικός Κοσμάς Γαζέας, ο μουσικός και κατασκευαστής αστρονομικών οργάνων Αριστείδης Βούλγαρης και ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής Βασίλης Μεταλληνός είναι κυνηγοί… εκλείψεων και μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα συναρπαστικά ταξίδια παρατήρησης των μεγάλων μυστηρίων του σύμπαντος.
Εμπειρίες
Ο Κοσμάς Γαζέας, λέκτορας Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, στις αρχές Οκτωβρίου 2023 ταξίδεψε στην Αριζόνα για να παρατηρήσει ακόμη μία έκλειψη ηλίου. Όπως είπε, κατά τη διάρκειά της η θερμοκρασία έπεσε αισθητά και η φύση «σιώπησε», τα άγρια άλογα πήγαν για ύπνο, ερμηνεύοντας την απουσία φωτός ως τη λήξη της ημέρας. «Το ομορφότερο θέαμα που μπορεί να δει ένας παρατηρητής στη Γη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο επαγγελματίας βιολονίστας στη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Αριστείδης Βούλγαρης, που τον ερχόμενο Απρίλιο θα πάει στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ για να παρατηρήσει μία ολική έκλειψη ηλίου, παρομοιάζει το φαινόμενο με την Πέμπτη Συμφωνία του Μπετόβεν ή το συμφωνικό έργο «Τάδε έφη Ζαρατούστρα» του Ρίχαρντ Στράους. Η πρώτη ολική έκλειψη ηλίου που παρατήρησε ήταν τον Μάρτιο του 2006 στο Καστελλόριζο: «Είχα ανατριχιάσει από το σοκ και όταν έπρεπε να αλλάξω χρόνο έκθεσης στη φωτογραφική μου μηχανή δεν θυμόμουν πώς άλλαζε».
Για τον φωτογράφο και κινηματογραφιστή Βασίλη Μεταλληνό, η αστροφωτογραφία είναι πρωτίστως τέχνη. Είναι όμως και ένα μέσο μετάδοσης μηνυμάτων για τον σεβασμό του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Το πάθος του, εξηγεί, «είναι τα πορτρέτα του ουρανού. Έχεις να κάνεις με το επίγειο τοπίο, ένα όμορφο τοπίο, μια παραλία, ένα άγαλμα, ένα δέντρο, ένα παρατημένο κτίριο και πίσω γεμίζουμε το τοπίο με τα αστέρια, με τον γαλαξία μας, τον Ωρίωνα, τον αστερισμό του Σκορπιού, τη Μεγάλη Άρκτο».