Τη ρητή και κατηγορηματική διαβεβαίωσή του, σύμφωνα με την οποία κανένας εργαζόμενος του ΕΣΥ της χώρας μας, οποιασδήποτε ειδικότητας, δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το σύστημα, παρείχε χθες ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.
Η συνάντηση των δύο μερών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης πανελλαδικής απεργίας, την οποία είχε προκηρύξει για χθες η ΠΟΕΔΗΝ.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε επίσης ότι προτίθεται να αποστείλει εγκύκλιο προς τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ προκειμένου να διακοπούν όλες οι τρέχουσες διαδικασίες για την ανάδειξη ιδιωτών εργολάβων στις υποστηρικτικές του ΕΣΥ υπηρεσίες, δηλαδή στην καθαριότητα, τη φύλαξη, τη σίτιση και άλλες, καθώς ο ίδιος ο υπουργός Υγείας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ιδιώτες εργολάβοι κοστίζουν πολλαπλάσια στο Δημόσιο σε σχέση με τους αντίστοιχους εργαζόμενους οι οποίοι συμβάλλονται ατομικά με τα ιδρύματα.
Επίσης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι το ΕΣΥ δεν φαίνεται να είναι ελκυστικό για τους νέους εργαζόμενους και αυτό προκύπτει από το διαρκές φαινόμενο της μειωμένης προσέλευσης υποψηφίων στις σχετικές προκηρύξεις, οι οποίες αφορούν προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για το ΕΣΥ. Έτσι, συνέχισε ο υπουργός Υγείας, ο μεγάλος προβληματισμός της κυβέρνησης είναι η αναζήτηση των κατάλληλων εκείνων οικονομικών και άλλων κινήτρων, τα οποία θα μπορούσαν να ανατάξουν αυτή την πολύ προβληματική κατάσταση.
Μέσα σε τρεις μήνες οι διορισμοί γιατρών στο ΕΣΥ
Τροπολογία με την οποία προβλέπονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των συμβουλίων κρίσεων για την επιλογή και την τοποθέτηση γιατρών στο ΕΣΥ της χώρας μας, κατέθεσε χθες ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με την τροπολογία, η οποία ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, επιδιώκεται η δραστική επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.
Έτσι, με τη νέα ρύθμιση προβλέπονται η πλήρης ψηφιοποίηση του συστήματος, καθώς και πιο περιορισμένα χρονικά όρια για την εξέταση των αιτήσεων, των ενστάσεων, αλλά για την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων. Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να περικοπεί ο χρόνος της διάρκειας της συνολικής διαδικασίας κρίσεων και οι γιατροί να διορίζονται μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών στο ΕΣΥ.
Μάλιστα, τα συμβούλια κρίσεων θα λειτουργούν εντός των ορίων της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) ώστε να πάψει το φαινόμενο ΥΠΕ διαφορετικών περιοχών της χώρας να εμπλέκονται σε κρίσεις γιατρών που ανήκουν στην αρμοδιότητα των διοικήσεων άλλων ΥΠΕ.