Δείχνει τα δόντια της η «Π» με καταιγίδες και κεραυνούς

14:48 - 3 Νοέμβριος 2023

Από αργά σήμερα το απόγευμα και από την Κέρκυρα και τους Παξούς θα «αγριέψει» ο καιρός με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά και τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» τη χώρα μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και διαχειριστή του Meteo, Κώστα Λαγουβάρδο, αρκετά θα είναι τα χιλιοστά βροχής στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, ενώ θα βρέξει και στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ντάνιελ», όπως η Καρδίτσα και ο Βόλος.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτησή του στο Facebook επανέλαβε την ανησυχία του για όσα αναμένεται να συμβούν το Σάββατο.

Την ανάρτηση συνοδεύει και ένας χάρτης, στον οποίο έχει περικλείσει σε ένα κόκκινο περίγραμμα τις περιοχές που θα δουν ισχυρές καταιγίδες, σχηματίζοντας την «κακοκαιρία Π», για την οποία από την αρχή της εβδομάδας μιλούν οι μετεωρολόγοι.

Προσοχή, λοιπόν, χρειάζεται σε Επτάνησα, Ήπειρο, Δυτική Θεσσαλία, Δυτική Στερεά, Κεντροδυτική Πελοπόννησο, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία

Έκτακτη σύσκεψη συγκλήθηκε χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, με αφορμή το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού και η προσοχή επικεντρώθηκε στη Δυτική Ελλάδα, όπου ο καιρός μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα άγριος…

Αποφασίστηκε, ειδικά σε αυτές τις περιοχές, οι δήμοι, οι Περιφέρειες και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής να βρίσκονται σε επιφυλακή, χωρίς, πάντως, να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για φαινόμενα που θα μπορούσαν να απειλήσουν τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.

Όπως δήλωσε στην «Α» ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου «η επιδείνωση αφορά περισσότερο Βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα παραλιακά. Η ετοιμότητα είναι πάντα αυτή που πρέπει. Μια ιδιαίτερα αυξημένη επιφυλακή σε αυτές τις περιοχές. Όσον αφορά τις περιοχές που αντιμετώπισαν προβλήματα το βράδυ της Τετάρτης και τα ξημερώματα της Πέμπτης σε Κέρκυρα και Πάτρα, αντίστοιχα, εκεί πάντα έχουμε τέτοια φαινόμενα -μικρά ή μεγαλύτερα- λόγω κακοτεχνιών».

Χιόνισε στον Όλυμπο

Φρέσκο χιόνι, απάτητο, το πρώτο της χρονιάς.

Έπεσε στον Όλυμπο, τα ξημερώματα της Τετάρτης, σε ύψος 2.650 μέτρων.

Σε φωτογραφία χρήστη των social media που αναρτήθηκε στη σελίδα Forecast Weather Greece φαίνεται ξεκάθαρα ότι η χιονόστρωση είναι εκτεταμένη. Λίγες νιφάδες χιονιού είχαν πέσει στο ίδιο σημείο και στις 16 Σεπτεμβρίου, όμως το φαινόμενο είχε διάρκεια λίγων, μόνο, λεπτών και δεν το είχε στρώσει.

Φαίνεται πως ήρθε η ώρα, σιγά σιγά, να υποδεχτούμε τον χειμώνα και τα πρώτα μηνύματα για την αλλαγή εποχής έρχονται από την… κατοικία των Ελλήνων θεών, στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας.