Ανησυχία προκαλεί το τελευταίο διάστημα η ραγδαία αύξηση των ασιατικών κουνουπιών στην Αττική. Αναλυτικές οδηγίες προστασίας από το έντομο αυτό εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής.
Οι Αρχές τέθηκαν σε συναγερμό μετά τη διαπίστωση ότι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές τα στοιχεία των μετρήσεων κατά τις τελευταίες εβδομάδες έδειξαν πολύ υψηλούς πληθυσμούς του ασιατικού κουνουπιού τίγρη για πολλές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής. Το φαινόμενο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αποδίδεται στις υψηλές θερμοκρασίες, τις σποραδικές βροχοπτώσεις και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι το κουνούπι τίγρης μεταδίδει μεταξύ άλλων τους ιούς του δάγκειου πυρετού, του κίτρινου πυρετού, της chikungunya, του zika και του ιού του Δυτικού Νείλου.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας συνεχίζουν τους στοχευμένους ψεκασμούς και εφόσον κριθεί απαραίτητο για λόγους δημόσιας υγείας θα προχωρήσουν και σε έκτακτες εφαρμογές.
Με δεδομένο ότι η παρουσία των κουνουπιών σχετίζεται με την παρουσία στάσιμου νερού, προτείνεται στους πολίτες η αντικατάσταση νερού σε πιατάκια αδέσποτων ή δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε τακτά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από εβδομάδα). Τα πιατάκια από τις γλάστρες να αδειάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Να ελέγχονται διαρροές από βρύσες ή άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις που μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μικρές εστίες λιμνάζοντος νερού. Να διατηρούνται καθαρά τα λούκια και οι υδρορροές καθώς και να αλλάζεται συχνά ακόμα και το νερό σε μεγάλα ανθοδοχεία.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι για την αποφυγή της όχλησης συνίσταται η χρήση προστατευτικών μέτρων, παραδείγματος χάρη εντομοαπωθητικών, κουνουπιέρας ή σήτας παραθύρων και λοιπών.