Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, ολοκληρώθηκε το εορταστικό τριήμερο στη συμπρωτεύουσα με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Για μια ακόμη φορά εντυπωσίασαν τα μηχανοκίνητα μέσα, τα αεροσκάφη και τα πεζοπόρα τμήματα.
Σε εναρμονισμένους σχηματισμούς παρέλασαν τα άρματα μάχης τύπου Leopard 1 και τα Leopard 2 Hel, που θεωρούνται τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης σήμερα στον κόσμο. Στη συνέχεια παρέλασαν τα αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Panzer 2.000 και τα πυροβόλα Μ109 των 155 χιλιοστών. Επίσης, οι Θεσσαλονικείς είδαν από κοντά το Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS), το οποίο μπορεί να λαμβάνει αποστολές γενικής υποστηρίξεως και μπορεί να προσβάλλει στόχους, με κατάλληλα πυρομαχικά, μέχρι και 165 χιλιόμετρα. Οι πύραυλοι HAWK, οι συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, τμήματα του μηχανικού εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, τα καινούργια οχήματα μεταφοράς Πεζικού τύπου M117, οι αυτοκινούμενοι όλμοι αλλά και οχήματα ηλεκτρονικού πολέμου πέρασαν μπροστά από τον κόσμο και τους επισήμους. Στη συνέχεια, τα πεζοπόρα τμήματα που ακολούθησαν έλαμψαν με το παράστημα, την ακρίβεια και τον συντονισμό των κινήσεών τους. Χαρακτηριστική ήταν η ξεχωριστή όπως πάντα παρουσία των ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων και της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, που έκλεψαν την παράσταση για μια ακόμη φορά.
Εντυπωσιακή επίσης ήταν και η συμμετοχή των εναέριων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε σχηματισμούς εμφανίστηκαν τα νέα αποκτήματά της, τα αεροσκάφη Rafale, τα αγέραστα Phantom και τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, σε συνδυασμό με τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, τα μεταφορικά Chinook, τα επιθετικά ελικόπτερα Apache και Kiowa.
Τόσο ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος εξήρε την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί δήλωσαν ικανοποιημένοι από την παρουσία τους σημειώνοντας πως αποτελούν τον παράγοντα ασφάλειας όχι μόνο της χώρας μας αλλά και τον θεμέλιο λίθο της ειρήνης στην περιοχή λόγω της δύναμης αποτροπής που διαθέτουν.
Συγκίνησε ο πιλότος
Το καλύτερο επιφύλασσε η παρέλαση για το τέλος. Έτσι πραγματοποιήθηκε η επίδειξη του μαχητικού αεροσκάφους F-16 της ομάδας «Ζευς», με τον σμηναγό Χρήστο-Πάρι Χαρίτο στο πιλοτήριο. Οι εντυπωσιακοί ελιγμοί που πραγματοποίησε ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας ενθουσίασαν τον κόσμο που παρευρέθη.
Ο σμηναγός από το πιλοτήριο του αεροσκάφους του εξέπεμψε ένα ισχυρό μήνυμα. «Καλημέρα Ελλάδα, μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες. Τιμή και δόξα σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Χρόνια Πολλά!», είπε ο σμηναγός, προκαλώντας συγκίνηση σε όλους. Να σημειώσουμε ότι για τον Χρήστο-Πάρι Χαρίτο φέτος ήταν η πρώτη του επίσημη πτήση επίδειξης με αεροσκάφος της ομάδας «Ζευς».
O σμηναγός εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006. Το 2012, τοποθετήθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης σε αεροσκάφη F-16 Block52+ και από το 2013 υπηρετεί στην 340 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1.600 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1.200 είναι σε αεροσκάφη F-16. Σε συνέντευξή του, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ, ο σμηναγός Χαρίτος είχε πει ότι: «Το να γίνω πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν το όνειρο από τα παιδικά χρόνια και είμαι πολύ ευγνώμων που το κατάφερα». Πρόσθεσε δε ότι «είναι ένα επάγγελμα που πρέπει να το αγαπάς πολύ για το φέρεις εις πέρας. Έχει πολλές απαιτήσεις και πολλές ώρες δουλειάς, όταν όμως τα καταφέρεις σου δίνει πίσω πάρα πολλά πράγματα».
Ιστορία της ομάδας «Ζευς»
Συνεχίζοντας την ένδοξη ιστορία των ακροβατικών σμηνών της Πολεμικής Αεροπορίας, «Καρέ των Άσσων», «Acro Team», «Ελληνική Φλόγα», «Νέα Ελληνική Φλόγα», καθώς και του Μεμονωμένου Αεροσκάφους Αεροπορικών Επιδείξεων Τ-6Α Texan II, το 2009 ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας μιας ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους με F-16. Έγιναν οι πρώτες επαφές και συμφωνήθηκε τελικά η εκπαίδευση δύο ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας από την πεπειραμένη ομάδα «Viper West F-16 Demo Team» της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η οποία εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Χιλ, στην πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ.
Η ομάδα, αποτελούμενη από τον επισμηναγό Ντέιβιντ Γκράχαμ, ιπτάμενο εκπαιδευτή, τον σμηναγό Στιβ Μέισεκ, υπεύθυνο Ασφάλειας Πτήσεων, και τον αρχισμηνία Kέρι Κλαρκ, επικεφαλής Προσωπικού Εδάφους και Αφηγητή, ανέλαβε την εκπαίδευση των ιπτάμενων σμηναγών Εμμανουήλ Καραχάλιου της 340 Μοίρας και Δημήτριου Κοντούλη της 343 Μοίρας καθώς και της ομάδας υποστήριξης εδάφους. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης είχε διάρκεια 28 ημερών, ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου 2010 και ολοκληρώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2010 στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας. Η πρώτη επίσημη αεροπορική επίδειξη της ομάδας F-16 Demo Team της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2010 στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εορτή των προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Το ελληνικό F-16 είναι το μοναδικό αεροσκάφος επιδείξεων στον κόσμο που εκτελεί το πρόγραμμα επίδειξης φέροντας τις σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου. Η μέγιστη ταχύτητα κατά τη διάρκεια της επίδειξης είναι 0.94 Mach, ενώ τα G κυμαίνονται από +9,5 έως -3.