Σε τεράστια ταλαιπωρία υποβλήθηκαν οι 365 επιβάτες του «Blue Star Χίος», οι οποίοι έπειτα από τετράωρη αναμονή στο λιμάνι της Ρόδου ξεκίνησαν για Πειραιά όπου αναμένονταν να καταπλεύσουν τα ξημερώματα της Δευτέρας. Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής, όταν περισσότεροι από 400 μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Ρόδου ζητώντας την άμεση μεταφορά τους σε δομές άλλων νησιών ή στην ενδοχώρα.
Οι μετανάστες μπήκαν μπροστά από τον καταπέλτη του πλοίου εμποδίζοντας έτσι τον απόπλου του από τη Ρόδο. Ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση, το πλοίο αναχώρησε στις 15.35 και οι μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν τα ανάλογα ταξιδιωτικά έγγραφα, εξακολουθούσαν να βρίσκονται για πολλές ώρες στο λιμάνι, περιμένοντας να δοθεί κάποια λύση για την περίπτωσή τους.
Το μεταναστευτικό ζήτημα στο Νησί των Ιπποτών άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες καταφτάνουν στις ακτές. Εδώ κι έναν μήνα, το κέντρο της Ρόδου έχει μεταβληθεί σε συγκεκριμένα σημεία σε άτυπο κέντρο υποδοχής, όπου δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες περιφέρονται αναζητώντας ένα προσωρινό κατάλυμα και διεκδικώντας παράλληλα τη μεταφορά τους σε οργανωμένες δομές.
Τονίζεται ότι με παρέμβαση του περιφερειάρχη Δωδεκανήσων, Γιώργου Χατζημάρκου, επιχειρήθηκε να στηθεί ένας πρόχειρος καταυλισμός στο λιμάνι της Ακαντιάς ώστε να μεταφερθούν εκεί όλοι οι μετανάστες που βρίσκονταν στα πάρκα του νησιού, ενώ στήθηκαν και 15 σκηνές, αλλά σε αυτό το σχέδιο είπε «όχι» η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου. Ειδικότερα κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν οι διατάξεις για την υλοποίηση του σχεδίου, που προβλέπεται μόνο σε φυσικές καταστροφές για την προσωρινή φιλοξενία εκτοπισμένου πληθυσμού και με προϋποθέσεις, έπειτα από συνεργασία Στρατού, Περιφέρειας και δήμου και πως η προσωρινή λύση όχι μόνο δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί αλλά δεν καλύπτει στοιχειώδεις κανόνες, γεγονός που καθιστά υπόλογους τους εμπλεκόμενους σε περίπτωση ατυχήματος, διάπραξης ποινικού αδικήματος κ.λπ.
Η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, και τον δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, αλλά δεν κατέστη δυνατό. Μάλιστα, από το περιβάλλον και των δύο μάς μεταφέρθηκε ότι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο Νησί των Ιπποτών και ενδεχομένως να προβούν σε δηλώσεις τις επόμενες ώρες.
Σημειώνεται ότι, παραδοσιακά, η Ρόδος είναι από τις περιοχές που στοχεύουν οι λαθροδιακινητές καθώς δεν υπάρχει δομή φιλοξενίας και, επίσης, είναι πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια. Μάλιστα, εκτός από το συγκεκριμένο νησί, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί έντονη δραστηριότητα των διακινητών και σε άλλα νησιά όπως η Χάλκη, η Σύμη και η Μεγίστη.
Στο «κόκκινο» οι δομές στα νησιά
Οι δομές φιλοξενίας μεταναστών βρίσκονται στο «κόκκινο» και όλοι θεωρούν πως πρέπει να γίνει άμεσα μεταφορά ατόμων προς την ενδοχώρα. Σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου και Επιτήρησης Συνόρων (ΕΣΚΕΕΣ), με εξαίρεση τη Λέσβο, όλα τα άλλα κέντρα είναι είτε οριακά είτε έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητες ασφαλούς και αξιοπρεπούς φιλοξενίας, όπως στην Κω όπου οι διαμένοντες είναι 3.762 και η δυναμική του κέντρου είναι 2.923 ή στη Λέρο (καταγράφει επίσης μεγάλη πίεση στις ροές) όπου οι διαμένοντες (στις 24 Οκτωβρίου) ήταν 2.646 και η δυναμική του κέντρου είναι 2.150. Στη Σάμο, πάλι, οι διαμένοντες είναι περισσότεροι από τις δυνατότητες της κλειστής δομής κατά περίπου 400 άτομα.
Η κατάσταση αναμένεται να γίνει χειρότερη μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Παλαιστίνιοι είναι από τους πιο συχνούς μετανάστες στη χώρα μας και μάλιστα πάνω από 9 στους 10 παίρνουν προσφυγικό άσυλο.