Χωριά που έγιναν “φαντάσματα” από τη μία μέρα στην άλλη

Ένα "οδοιπορικό" από τις Βούτες Ηρακλείου έως το Ροποτό Τρικάλων και τους Αγ. Αναργύρους Κοζάνης
08:50 - 30 Απριλίου 2025

Έναν «οδικό χάρτη», που θα περιλαμβάνει «τη διερεύνηση, την αξιολόγηση του φαινομένου, τη διερεύνηση των αιτιών και φυσικά την αντιμετώπιση», προσπαθούν να καταρτίσουν για τις Βούτες Ηρακλείου οι τοπικές Αρχές με τους επιστήμονες που έχουν σπεύσει στην περιοχή.

Το χωριό από την Τετάρτη του Πάσχα «σκίζεται» στα δύο, καθώς δύο μεγάλα ρήγματα μήκους 150 μέτρων το καθένα προκάλεσαν επικίνδυνες ρωγμές σε 20 κατοικίες – ήδη έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» εννέα σπίτια.
Όμως το φαινόμενο δεν εξελίχθηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, ανέφερε ότι εντοπίστηκαν σε οικίες ρωγμές οι οποίες είχαν εκδηλωθεί πριν από ένα ή και δύο χρόνια.

Για τα αίτια του φαινομένου εκτίμησε ότι συνδέονται με τις διαρροές του δικτύου ύδρευσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά, δυστυχώς, που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Ήδη υπάρχουν δύο χωριά που έχουν μετατραπεί σε «φαντάσματα», καθώς οι κάτοικοι τα εγκατέλειψαν άρον άρον για να μην παρασυρθούν, μαζί με τα σπίτια τους, στον γκρεμό: το Ροπωτό Τρικάλων και οι Ανάργυροι Κοζάνης.

Κατολίσθηση

Το 2017 έγινε μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο. Για δύο χρόνια το χωριό Ανάργυροι παρέμενε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Τίποτα δεν άλλαξε αυτό το καθεστώς», λέει στην «Απογευματινή» ο Γιώργος Τσισμαλίδης, πρόεδρος της Κοινότητας Αναργύρων, στην οποία παραμένουν 35 από τους 350 μόνιμους κατοίκους.

«Δώσαμε έναν σκληρό δικαστικό αγώνα και καταφέραμε να γίνουν απαλλοτριώσεις των σπιτιών από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το 2024, 80 οικογένειες νοικιάζανε σπίτια σε κοντινές πόλεις και η ΔΕΗ είχε αναλάβει την πληρωμή των μισθωμάτων. Εδώ και έναν χρόνο έχει ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων από τις απαλλοτριώσεις. Το 95% των κατοίκων έλαβαν τα χρήματά τους».

Το 2018 και έπειτα από ψηφοφορία οι κάτοικοι αποφάσισαν να ξαναχτίσουν το χωριό σε ένα μέρος που τους παραχώρησε ο Δήμος Εορδαίας, στη θέση Κουρί, ωστόσο περιμένουν τις υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, φωτισμού και οδοποιίας.

Καθίζηση

Πολύ πιο αργά κυλάνε τα πράγματα για τους κατοίκους του Ροπωτού Τρικάλων. Το άλλοτε πολυσύχναστο χωριό μετατράπηκε σε «φάντασμα» το 2011, όταν περίπου 40 σπίτια άρχισαν να γλιστρούν στην πλαγιά του βουνού. Πάνω από 300 οικογένειες αναγκάστηκαν τότε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους (από 700 μόνιμους κατοίκους τώρα έχει 235). Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν το χιόνι που έλιωσε εγκλωβίστηκε σε ένα κοντινό ρέμα: τα στάσιμα ύδατα προκάλεσαν την καθίζηση.

Το 2015 οι πληγέντες έκαναν αίτηση στον Δήμο Πύλης, εκδόθηκαν βεβαιώσεις ακαταλληλότητας και ακολούθησε διαδικασία ανάλογης στεγαστικής συνδρομής (συνολικά από το τότε ΥΠΕΣ είχαν πιστωθεί 180.000 ευρώ).
Το Ροπωτό άτυπα έχει μετατραπεί σε… τουριστική ατραξιόν και δέχεται μεγάλη επισκεψιμότητα, λόγω του μοναδικού φαινομένου της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έχει πάρει κλίση 17 μοιρών χωρίς να έχει έστω μία ρωγμή!

Οι κάτοικοι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνέλευση για να αποφασίσουν αν θα δεχθούν τη μετεγκατάστασή του σε σημείο που τους προτείνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Εφημερίδα Απογευματινή