Mounjaro: Μία αμφιλεγόμενη ανακοίνωση της ΕΕΠΕ και ορισμένες εύλογες απαντήσεις

Τι λέει η παθολόγος, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
10:32 - 29 Απριλίου 2025

Μία πολύ αμφιλεγόμενη ανακοίνωση εξέδωσε χθες η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ), με την οποία ζητεί να συνταγογραφείται υποχρεωτικώς ηλεκτρονικά το νέο, καινοτόμο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας, το Mounjaro, το οποίο κυκλοφορεί στη χώρα μας ως μη υποχρεωτικώς συνταγoγραφούμενο φάρμακο, καθώς και ως μη αποζημιούμενο ασφαλιστικώς.

Συγκεκριμένα, η ΕΕΠΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωσή της:

“Ζητούμε από τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας την άμεση ένταξη της Τιρζεπατίδης (Mounjaro) στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως συμβαίνει με άλλα φάρμακα αυτής της κατηγορίας. Κρίνουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ενημερωθεί το κοινό και να ληφθούν ρυθμιστικά μέτρα από την Πολιτεία. Η πρόσβαση στο φάρμακο πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν ιατρικής εκτίμησης, με πλήρη ενημέρωση του ασθενούς για τις ενδείξεις, αντενδείξεις, αλλά και παρακολούθηση της θεραπείας. Η Τιρζεπατίδη είναι ένα ενέσιμο φάρμακο που ενδείκνυται για τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας (δηλαδή όταν ο ΔΜΣ είναι μεγαλύτερος του 30). Παρά την αποτελεσματικότητά του, πρόκειται για ένα ισχυρό αγωνιστή GIP/GLP-1 υποδοχέων, με πολύπλοκους μηχανισμούς δράσης και δυνητικά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες”.

Και η ΕΕΠΕ καταλήγει ως εξής:

“Η ελεύθερη διάθεσή του από τα φαρμακεία χωρίς την απαίτηση ηλεκτρονικής ιατρικής συνταγής, ενδέχεται να ενθαρρύνει την αυτοχορήγηση από πολίτες, συχνά για λόγους «lifestyle», χωρίς την απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση. Γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Οι κίνδυνοι αφορούν τόσο στα άτομα που το παίρνουν για κοσμητικούς λόγους, όσο και κυρίως στα άτομα που το χρειάζονται για ιατρικούς λόγους και ενδέχεται να μην το βρίσκουν, λόγω μεγάλης ζήτησης, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλα φάρμακα της κατηγορίας. Η ασφάλεια των πολιτών προέχει. Η αποτελεσματικότητα των σύγχρονων φαρμάκων εξαρτάται από τη σωστή χρήση τους, και όχι από την ανεξέλεγκτη διαθεσιμότητά τους”.

Το parapolitika.gr απευθύνθηκε στην καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παθολόγο Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η οποία εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της σχετικά με την ως άνω απαίτηση της ΕΕΠΕ για το συγκεκριμένο φάρμακο. Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου δηλώνει χαρακτηριστικά στο parapolitika.gr:

“Πρώτα από όλα, δεν γνωρίζω καμία άλλη χώρα που να έχει εφαρμόσει υποχρεωτική συνταγογράφηση σε αυτά τα φάρμακα. Υποχρεωτικότητα υπάρχει, για παράδειγμα, στα αντιβιοτικά για να παταχθεί η αντίσταση στα αντιβιοτικά. Εδώ, όμως, δεν υπάρχει κανένας λόγος δημόσιας υγείας ούτε προκαλείται, για παράδειγμα, εξάρτηση, προκειμένου να απαιτήσεις την υποχρεωτική συνταγογράφηση του φαρμάκου. Επίσης, εάν το εν λόγω φάρμακο είναι υποχρεωτικά συνταγογραφούμενο, θα πρέπει να είναι και αποζημιούμενο ασφαλιστικώς, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο για τα συστήματα Υγείας, γιατί πρόκειται για ακριβά φάρμακα”.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε δηλώσει πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Mounjaro:

“Η είσοδος του φαρμάκου στην ελληνική αγορά είναι μεγάλο γεγονός. Πρώτα απ’ όλα είναι το πρώτο φάρμακο, που έχει ένδειξη την παχυσαρκία. Η δυνατότητα ενός ανθρώπου να ελέγξει το βάρος του σημαίνει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του. Η παχυσαρκία είναι μία σοβαρή ασθένεια της εποχής μας, με πολλές επιπλοκές. Σχετικά με τις ελλείψεις, που παρατηρούνται σε αντιδιαβητικά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται και για την απώλεια βάρους, εκτιμώ ότι η έλευση του ειδικού για την παχυσαρκία σκευάσματος στη χώρα μας θα διευκολύνει την πρόσβαση των ατόμων με διαβήτη στα φάρμακα που χρειάζονται”.