Λέκκας: Τεκτονική διάρρηξη η αιτία των ρηγματώσεων στις Βούτες – Ζημιές σε 20 σπίτια, 7 ακατάλληλα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο οικισμός
16:23 - 28 Απριλίου 2025

Παρουσία του προέδρου του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, πραγματοποιείται η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηρακλείου υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας ενημέρωσε για τις δύο ρηγματώσεις μήκους 150 μέτρων στις Βούτες Ηρακλείου, λέγοντας ότι διερευνάται αν πρόκειται για εδαφική διάρρηξη, για κατολίσθηση, για περιστροφική ολίσθηση, για διαφορική καθίζηση ή για ρευστοποίηση των εδαφών. «Αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα. Πιθανότατα πρόκειται για μια τεκτονική διάρρηξη, όχι από σεισμό, όμως, από άλλους λόγους» πρόσθεσε, «με κάθε επιφύλαξη».

Χαρακτήρισε τις ζημιές που έχουν προκληθεί μικρές, ελεγχόμενες και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανησυχία.

Στην περιοχή ωστόσο έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων, με μερίδα πολιτών να σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι άκουγαν κάποιους θορύβους, δεν αντιλήφθηκαν εξαρχής ότι δημιουργούνταν αυτές οι ρηγματώσεις.

Ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου επιπρόσθετα, ανέφερε ότι στην περιοχή θα συνεχιστεί η παρακολούθηση και πως ιδιαίτερη σημασία έχει η παρατήρηση και των επόμενων μετρήσεων προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές παραμορφώσεις, μετά την καταγραφή από τα drones και τα συστήματα υψηλής ευκρίνειας.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης οι Βούτες

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Παπαευσταθίου η δημοτική κοινότητα Βουτών του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας «για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων κατολισθητικών φαινομένων τα οποία εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στις παραπάνω περιοχές».

Σημειώνεται ότι η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει για έναν μήνα, ενώ μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Ζημιές σε 20 σπίτια, 7 ακατάλληλα

Κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ηρακλείου, αποτελούμενο από έξι πολιτικούς μηχανικούς, πραγματοποίησε νωρίτερα ελέγχους σε κτήρια και οικίες. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ζημιές έχουν σημειωθεί σε περίπου 20 σπίτια, από τα οποία τα επτά κρίθηκαν δυνητικά ακατάλληλα και ζητήθηκε προσωρινή εκκένωση. Οι Αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο μιας παιδικής χαρά.

Η δημοτική αρχή ζητά να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Θα γίνει η κήρυξη έκτακτης ανάγκης. Θα υποβληθεί το αίτημα από τον κ. δήμαρχο στην Γενική Γραμματεία και η Γενική Γραμματεία είναι θετική στο να κηρυχθεί η περιοχή» είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Ανησυχία προκαλούν οι ρηγματώσεις που εμφανίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στις Βούτες Ηρακλείου, με τον καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δημήτρη Εμμανουλούδη, να εξηγεί τα αίτια των φαινομένων. Μιλώντας στην εκπομπή «Στον αέρα» των Παραπολιτικών 90,1, ο καθηγητής ανέφερε ότι δεν πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, καθώς τέτοιες ρηγματώσεις παρατηρούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Όπως τόνισε, οι φθορές στο έδαφος μπορεί να οφείλονται σε τρεις βασικές αιτίες: αργή κατολίσθηση, διάβρωση από επιφανειακά νερά ή καθίζηση λόγω μεταβολών στην περιεκτικότητα του εδάφους σε νερό.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στη δυνατότητα διάγνωσης του προβλήματος μέσω εξειδικευμένων μετρήσεων από πολιτικούς μηχανικούς και γεωτεχνικούς. Όπως εξήγησε, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα τεχνικά έργα και παρεμβάσεις, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι που δεν μπορεί να λυθεί. Επιστημονικά, τα αίτια των φαινομένων μπορούν να διαπιστωθούν με ακριβείς μετρήσεις και να ακολουθήσουν λύσεις με την βοήθεια των αρμόδιων γεωτεχνικών και μηχανικών.

Ο ρόλος της εκκένωσης του οικισμού

Απαντώντας σε ερώτηση για την εκκένωση των πληγέντων κτιρίων, ο καθηγητής σημείωσε ότι όταν η στατικότητα των κτιρίων επηρεάζεται, οι μηχανικοί είναι αυτοί που αποφασίζουν αν απαιτείται εκκένωση. Αν το πρόβλημα δεν μπορεί να επιδιορθωθεί, τότε προχωράμε στη μετακίνηση του οικισμού, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως τα χωριά της Αργιθέας στην Καρδίτσα.

Ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη για άμεση επιδιόρθωση και παρέμβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να μην επηρεαστεί η στατικότητα των κτιρίων και να αποφευχθούν περαιτέρω επιπτώσεις στις Βούτες και την ευρύτερη περιοχή.