Πώς τα αρχαία στη Βασιλίσσης Όλγας καθυστερούν την παράδοση του έργου – Η απάντηση του Δούκα στη Μενδώνη

17:53 - 27 Οκτωβρίου 2023

Τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα στη Βασιλίσσης Όλγας, που «φρενάρουν» την παράδοση της λεωφόρου στους πολίτες -και τον επιδιωκόμενο «αρχαιολογικό περίπατο»- σχολίασε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. «Από τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη ιδιαίτερης σημασίας αρχαιολογικών ευρημάτων στη Βασιλίσσης Όλγας, που απαιτούν αρχαιολογικές ανασκαφές», είπε και εξέφρασε την απορία του σχετικά με το «γιατί επί τρία χρόνια η λεωφόρος παραμένει κλειστή, ενώ μόλις χθες (σ.σ.: προχθές) έγινε ενημέρωση για την αξία των αρχαιολογικών ανασκαφών. Αν έχουν συνυπολογιστεί τα ευρήματα στις μελέτες, πόσο καιρό θα παραμείνει κλειστή η λεωφόρος για την ανάδειξη των ευρημάτων, πώς -υπό αυτές τις συνθήκες- θα καταστεί εφικτή η πεζοδρόμηση και ποιο είναι το κόστος του έργου». Τέλος, «αν γνώριζε για την ύπαρξη των αρχαιολογικών ευρημάτων ο διευθύνων σύμβουλος της “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, που ισχυρίζεται ότι “το έργο της ανάπλασης υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2024».

Mιλώντας νωρίτερα στον Σκάι η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στο ζήτημα που προέκυψε για τη Βασιλίσσης Όλγας, τονίζοντας: «Βρισκόμαστε σε έναν μείζονα αρχαιολογικό χώρο. Προτού γίνονται εξαγγελίες περί παύσης των έργων, πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν η ιστορία και τα πραγματικά δεδομένα. Το έργο αφορά κατασκευή πεζοδρόμου κάθετου και από τη στιγμή που υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, θα αναδειχθούν κι αυτά. Έχει δημοπρατηθεί, έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος. Το σχέδιο είχε εγκριθεί ήδη από το 2000 – συμπεριλαμβανόταν στα βασικά έργα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων. Η Βασιλίσσης Όλγας δεν πεζοδρομήθηκε, όπως έγινε με τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την Αποστόλου Παύλου, διότι ο αρχαιολογικός ορίζοντας είναι πολύ ψηλά. Δηλαδή αφαιρώντας τον ασφαλτοτάπητα, πέφτεις απευθείας σε μνημεία. Αυτό θα σήμαινε εκτεταμένες ανασκαφές προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο του πεζοδρόμου. Δεν υπήρχε το χρονικό περιθώριο να ολοκληρωθεί μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Όλες οι αναφορές γίνονται για το συγκρότημα του 2ου αιώνα μ.Χ. που έφεραν στο φως σωστικές ανασκαφές που διενεργούνται στο πλαίσιο της ανάπλασης της Βασιλίσσης Όλγας. Εντυπωσιάζει μεν με την περίστυλη αυλή, τα δωμάτια και τα δάπεδα με την ψηφιδωτή διακόσμηση, αλλά, εκ του αποτελέσματος, θα εξακολουθήσει να πυροδοτεί συζητήσεις -και διαφωνίες- και για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργούν οι εργασίες των αρχαιολόγων.