«Περικυκλωμένη» από δύο θερμά μέτωπα στην άμεση περίμετρό της αλλά και δύο επαπειλούμενες συγκρούσεις βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας οι ηγέτες συνεδριάζουν στη σύνοδο που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Είναι σαφές ότι η τρέχουσα τακτική σύνοδος της ΕΕ επισκιάζεται από τη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Μέση Ανατολή και την ανησυχία πανευρωπαϊκά για τις δυνητικές επιπτώσεις της τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο όσο και στη σφαίρα της οικονομίας. Μάλιστα έως και χθες το απόγευμα το κείμενο των συμπερασμάτων παρέμενε ανοιχτό, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν είχαν ακόμη συμφωνήσει στις ακριβείς διατυπώσεις. Μία ομάδα κρατών-μελών, με προεξάρχουσες τις Αυστρία και Γερμανία, εμφανιζόταν εξαιρετικά απρόθυμη για οποιαδήποτε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Ο Σάντσεθ
Στον αντίποδα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε παύση των εχθροπραξιών προκειμένου να φτάσει ανεμπόδιστα και με ασφάλεια η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η επικρατέστερη εκδοχή ως προς τη διατύπωση για το κείμενο συμπερασμάτων ήταν το «humanitarians corridors and pauses» («ανθρωπιστικοί διάδρομοι και διαλείμματα»). Όπως εξηγούσαν κοινοτικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, αλλά και για ανθρωπιστικά διαλείμματα από τις εχθροπραξίες, ώστε να φτάσει ανεμπόδιστα η ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά και να δημιουργηθεί ασφαλής δίοδος για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς.
Προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων και, εφόσον αυτό είναι σκόπιμο, να υπάρξει μία ανθρωπιστική παύση. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού έκανε λόγο για μία πολύ κρίσιμη συγκυρία, επανέλαβε πως η Αθήνα αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντα εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, καθώς, όπως είπε, το Ισραήλ «δέχθηκε μία πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του».
Διάδρομοι
Ο πρωθυπουργός συνέχισε τονίζοντας ότι «αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική κρίση, η οποία σήμερα έχει εκδηλωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Και για αυτό θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μία ανθρωπιστική παύση, έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευτούν, να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές».
Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ολοκληρώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο έναν πρώτο γύρο επαφών με τις εμπλεκόμενες πλευρές στη νέα κρίση στο Μεσανατολικό. Στον απόηχο της επίσκεψής του στο Κάιρο για το Cairo Summit for Peace την προηγούμενη εβδομάδα, της συνάντησής του με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β΄ και της επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ, όπου είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για το περιεχόμενο των συνομιλιών του. Άλλωστε κυβερνητικά στελέχη παρατηρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που είχαν αυτές τις επαφές την τελευταία εβδομάδα, καθώς είναι σαφές ότι την ώρα που η Ελλάδα τιμά τη στρατηγική της σχέση με το Ισραήλ, έχει επίσης θετικό πρόσημο στον αραβικό κόσμο, κάτι που καθιστά τη χώρα μας έναν έντιμο και αξιόπιστο συνομιλητή για όλες τις πλευρές.
Δύο κράτη
«Δεν θα κουραστώ να το λέω, η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού. Είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση, έτσι ώστε να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. Μόνο μία πολιτική λύση θα μπορέσει τελικά να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».
Πόρους για Μεταναστευτικό
Σήμερα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η σύνοδος των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητά περισσότερους πόρους για το Μεταναστευτικό αλλά και το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις φυσικές καταστροφές. «Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής και χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αλλά ταυτόχρονα να αυξηθούν και οι πόροι για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε από φυσικές καταστροφές φέτος το καλοκαίρι και είναι απολύτως σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει διαθέσει επαρκείς πόρους για να μπορέσει να στηρίξει τις χώρες οι οποίες πλήττονται από την κλιματική κρίση. Για αυτό και θα χρειαστεί μια ενίσχυση του προϋπολογισμού για να χρηματοδοτηθεί αυτό το ταμείο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα κατόρθωσε ύστερα από διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, δεσμευόμενος πως η χώρα μας θα συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.