Συμμορία Ρομά έκλεψε 670 πολίτες μέσω e-banking

Πάνω από 6.000.000 ευρώ η λεία τους - 24 συλλήψεις
16:30 - 26 Οκτωβρίου 2023

Το απίστευτο ποσό των 6.000.000 ευρώ απέσπασαν από εκατοντάδες πολίτες τα μέλη σπείρας, που με το πρόσχημα ότι το κράτος τούς χρωστάει λεφτά κατάφερναν να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους, τους οποίους και άδειαζαν.

Η σπείρα των Ρομά ήταν εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά συστήματα, διέθετε μέλη με πρωτοφανή πειθώ και χάκερ που κλωνοποιούσαν τις ιστοσελίδες πραγματικών τραπεζών, μόνο που όταν ο ενδιαφερόμενος πήγαινε να συνδεθεί σε αυτές, οι κωδικοί του καταγράφονταν αυτομάτως στους υπολογιστές των δραστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα θύματα ξεπερνούν τα 670, ενώ 24 άτομα έχουν συλληφθεί για την υπόθεση, εκ των οποίων οι τρεις φέρονται να είναι τα αρχηγικά μέλη της συμμορίας. Ταυτόχρονα σχηματίστηκε δικογραφία για επιπλέον 155 άτομα που είχαν περιφερειακό ρόλο στη συμμορία.

Από το 2022 η σπείρα, που είχε στήσει τα ορμητήριά της σε Αθήνα και Κρήτη, είχε ξεκινήσει τις τηλεφωνικές απάτες με τη μέθοδο του phishing. Καλούσαν αριθμούς κινητών και σταθερών και με απίστευτη πειστικότητα κατάφερναν τα θύματα να τους παραδώσουν τους κωδικούς των λογαριασμών τους. Συνήθως η δικαιολογία ήταν ότι δικαιούνταν επιστροφή από την εφορία ή είναι δικαιούχοι κρατικών προγραμμάτων, παραδείγματος χάρη για το «Μarket pass» ή το «Fuel pass».

Χρήματα και κινητά που κατασχέθηκαν από την Αστυνομία

Τα επιχειρήματα και η πειθώ των μελών της σπείρας ήταν τέτοια που εκατοντάδες πολίτες έπεφταν στην παγίδα και έδιναν τα απαραίτητα στοιχεία στους δράστες.

Οι υποτιθέμενοι υπάλληλοι τραπεζών, λογιστές ή εφοριακοί, όπως εμφανίζονταν στα θύματά τους, έστελναν στους πολίτες ένα μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο δήθεν με τη διεύθυνση της τράπεζάς τους προκειμένου να κάνουν είσοδο με τους κωδικούς τους. Η σελίδα όπου έμπαιναν δεν ανήκε στην πραγματική τράπεζα αλλά σε αυτή που είχαν φτιάξει για τη συμμορία οι χάκερ. Βάζοντας τους κωδικούς στη σελίδα, αυτοί εμφανίζονταν στους υπολογιστές των δραστών, οι οποίοι αμέσως μετέφεραν τα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων προσώπων. Οι λογαριασμοί ανοίγονταν από τοξικομανείς ή άστεγους, στους οποίους τα μέλη της σπείρας είχαν πληρώσει μικροποσά προκειμένου να τους παραδώσουν τις κάρτες και τους κωδικούς. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, αυτοί οι «εξωτερικοί συνεργάτες» είναι περίπου 1.500 διαφορετικά πρόσωπα.