Λάδι στη φωτιά της ήδη αυξημένης αβεβαιότητας που βιώνουν εδώ και εβδομάδες οι μεγάλες κεφαλαιαγορές του πλανήτη ήρθαν να ρίξουν η πολεμική σύρραξη στο Ισραήλ και η ανησυχία που προκαλούν τα σενάρια κλιμάκωσης της βίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι επιπτώσεις ήταν άμεσες, με πρώτο «θύμα» τις τιμές του πετρελαίου που χθες με το άνοιγμα των αγορών έκαναν άλμα έως και 5%, καθώς επικρατεί προβληματισμός για το εάν θα υπάρξει εφοδιαστικό σοκ με τον μαύρο χρυσό. Η τιμή του αργού ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα 86,3 δολάρια το βαρέλι, τα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου μπρεντ βρέθηκαν μέχρι τα 89 δολάρια, ενώ η αποκλιμάκωσή τους στη συνέχεια ήταν οριακή.
Το ανοδικό ξέσπασμα του πετρελαίου σε συνδυασμό και με την άνοδο του δολαρίου αναμένεται ότι θα επιβαρύνει τις μεταφορές, την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά ειδικά στην Ελλάδα και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς εκατομμύρια νοικοκυριά θα υποχρεωθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν από το τέλος της εβδομάδας πετρέλαιο θέρμανσης.
Ανάφλεξη τιμών άνω του 8% καταγράφηκε και στις τιμές του φυσικού αερίου που κινήθηκαν εκ νέου πάνω από τα 40 ευρώ/μεγαβατώρα, καθώς στην «περίεργη» διαρροή σε αγωγό της Βαλτικής ήρθε να προστεθεί και το κλείσιμο -για λόγους ασφαλείας- του κοιτάσματος Ταμάρ που διαχειρίζεται η Chevron.
Στις αγορές μετοχών ΗΠΑ και Ευρώπης η πρώτη αντίδραση των επενδυτών ήταν μάλλον ψύχραιμη, με τις απώλειες να περιορίζονται χαμηλότερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας.
Δεν συνέβη το ίδιο, ωστόσο, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. το οποίο στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη γειτονιά μας αποτέλεσε αρνητικό πρωταγωνιστή καταγράφοντας διψήφιες απώλειες κατά 2,26%, με τον Γενικό Δείκτη να βυθίζεται στις 1.111,29 μονάδες, που αποτελούν νεότερα χαμηλά πέντε μηνών.
Η ελληνική κεφαλαιαγορά, παρότι διατηρεί κέρδη περίπου 19% από τις αρχές του έτους, βρίσκεται εδώ και ένα τρίμηνο σε τροχιά ισχυρής διόρθωσης, με έξι συνεχείς εβδομάδες πτώσης, απώλειες περίπου 14 δισ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης και συνολική υποχώρηση άνω του 18% από τα υψηλά των 1.351,68 μονάδων της 27ης Ιουλίου 2023.
Β.Γ.