Σε διαδικασία δοµικών αλλαγών σε επίπεδο κοµµατικού µηχανισµού εισέρχεται η Ν.∆. µετά και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο θα κινηθούν οι επικείµενες ανακατατάξεις είναι η διαδοχή του Παύλου Μαρινάκη στη θέση του γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής, ο οποίος έπειτα από δύο επιτυχηµένες προεκλογικές εκστρατείες θα αφιερωθεί -σε εύλογο χρονικό διάστηµα- στα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η σχετική εκλογή να γίνει µέσω µιας εκ των επόµενων συνεδριάσεων της Πολιτικής Επιτροπής, µε τους «γαλάζιους» επιτελείς να επεξεργάζονται µια σειρά από περιπτώσεις είτε από τους κόλπους της
Κοινοβουλευτικής Οµάδας (µε τις σηµερινές συνθήκες, φαντάζει ως το πλέον πιθανό ενδεχόµενο) είτε από το ευρύτερο κοµµατικό οργανόγραµµα. Ηδη το εγχείρηµα των µετασχηµατισµών στην Πειραιώς ξεκίνησε µε την ανάληψη από τον Νίκο Ρωµανό του πόστου του εκπροσώπου Τύπου του κυβερνώντος κόµµατος, ενώ µε φόντο την παράδοση της σκυτάλης από τον Παύλο Μαρινάκη θα «τρέξει» και ο ανασχηµατισµός στους Τοµείς και τις Γραµµατείες της Ν.∆., αφού µετά τις διπλές εθνικές εκλογές και τις αυτοδιοικητικές κάλπες χρειάζονται κατά κοινή οµολογία ενέσεις ανανέωσης ενόψει και της µάχης των ευρωεκλογών, η οποία θα πραγµατοποιηθεί σε ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον, τουλάχιστον αναφορικά µε την εµπλοκή του παράγοντα Κασσελάκη στην εξίσωση, αλλά και τη γενική χαλαρότητα µε την οποία αντιµετωπίζεται παραδοσιακά η συγκεκριµένη αναµέτρηση εντός κι εκτός Ελλάδας.
Παρεµβάσεις
«Ο κοµµατικός µηχανισµός δούλεψε στο φουλ για πολλούς µήνες και θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου πριν από τον Ιούνιο. Ως εκ τούτου, µια σειρά παρεµβάσεων, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει µε τα πρόσωπα όσο και στο πεδίο της καθηµερινής λειτουργίας του κόµµατος, θα πρέπει να δροµολογηθεί άµεσα», τονίζουν οι γνωρίζοντες τα σχετικά πλάνα. Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τοποθετείται η ανάγκη εξασφάλισης της δυναµικής συµµετοχής του κοµµατικού οργανογράµµατος στο µέτωπο της άσκησης της εξουσίας, κάτι που τη δεύτερη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία φαντάζει αδιαµφισβήτητα ως ακόµη µεγαλύτερη πρόκληση. «Το προηγούµενο διάστηµα συντελέστηκε µια µικρή επανάσταση εντός της Πειραιώς, καθώς υπήρξε τεράστια κινητικότητα για την οργάνωση της επικοινωνίας και τις συνεργασίες µε τους τοπικούς κοµµατικούς πυρήνες ανά την ελληνική περιφέρεια. Τώρα πρέπει το κόµµα να διατηρηθεί ως ζωντανός οργανισµός µε παραγωγή πολιτικού έργου, που θα είναι χρήσιµος στην κυβερνητική καθηµερινότητα και θα κρατά ανοικτό δίαυλο µε τη βάση και το στελεχικό δυναµικό», σηµειώνουν κορυφαίοι κοµµατικοί παράγοντες.
Ενα από τα πρώτα µελήµατα του γενικού διευθυντή της Ν.∆., Γιάννη Σµυρλή, ο οποίος έχει αναλάβει την επεξεργασία των κεντρικών αξόνων του σχεδίου ανανέωσης, µε τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο να έχει τη γενικότερη εποπτεία της διαδικασίας (παίκτης-κλειδί θα είναι και ο γραµµατέας Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης), θα είναι η ανάπτυξη περαιτέρω συνεργειών µεταξύ των βουλευτών, των νοµαρχιακών οργανώσεων και των στελεχών της κυβέρνησης, σχεδιασµός που θα µπει σε εφαρµογή αµέσως µετά τη διεξαγωγή των εσωτερικών αρχαιρεσιών στις κατά τόπους κοµµατικές δοµές. Θα πρόκειται ουσιαστικά για τη συνέχεια της επιτυχηµένης συνταγής των επισκέψεων «γαλάζιων» κλιµακίων στην ελληνική επικράτεια, η οποία θεωρείται ότι έφερε απτά αποτελέσµατα όχι µόνο σε εκλογικό χρόνο, αλλά και νωρίτερα, όταν κατέστη εφικτό να δίνει στίγµα η Πειραιώς σε µια περίοδο που το «βαρύ πυροβολικό» της παράταξης βρισκόταν (και βρίσκεται) στα κυβερνητικά γραφεία.
Κάλεσµα συσπείρωσης
Στο µεταξύ -κι αφού ολοκληρωθεί ο εσωτερικός ανασχηµατισµός στην Πειραιώς- ο µηχανισµός θα µπει σε τροχιά διεξαγωγής του επερχόµενου Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων, το οποίο δεν θα πραγµατοποιηθεί στα τέλη του 2023, όπως προέβλεπε ο αρχικός προγραµµατισµός, αλλά σε έναν χρονικό ορίζοντα από τα τέλη Φεβρουαρίου και µέχρι τον Απρίλιο, προκειµένου να αποτελέσει εκτός των άλλων κι ένα κάλεσµα συσπείρωσης και ενεργοποίησης των µελών και της βάσης µε φόντο τις ευρωεκλογές.
Στο πλαίσιο αυτό, λίγο νωρίτερα θα εκκινήσει ο καθιερωµένος προσυνεδριακός διάλογος µε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε µεγάλες ελληνικές πόλεις, ο οποίος θα οδηγήσει στη σύγκληση της κορυφαίας εσωκοµµατικής διαδικασίας. Η οµάδα κρούσης που θα ασχοληθεί µε τις λεπτοµέρειες των συγκεκριµένων διεργασιών θα συγκροτηθεί πιθανότατα τις πρώτες ηµέρες του 2024, οπότε και θα ξεκινήσει πιο διεξοδικά η συζήτηση για το ακριβές προφίλ και περιεχόµενο του Συνεδρίου, καθώς και ο τρόπος µε τον οποίο θα µπορούσε να αποτελέσει σταθµό για τις κάλπες του Ιουνίου.
Θανάσης Φουσκίδης