1.100 προγράμματα εκπαίδευσης στο ΕΚΠΑ

Το Κέντρο Επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών καλύπτει 40 γνωστικά αντικείμενα και θεματικές ενότητες - Εξ αποστάσεως οι περισσότερες παραδόσεις
11:12 - 5 Φεβρουαρίου 2025
Στην εκδήλωση του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ στο μετρό Συντάγματος παραβρέθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος

Προγράμματα επιμόρφωσης σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, τη διατροφή, την υγεία, τον πολιτιστικό και τουριστικό πλούτο της χώρας, ακόμη και με τη γεωλογία ή τη θεολογία, μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι ενήλικες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται για τα πάνω από 1.100 προγράμματα που τρέχει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του πανεπιστημίου, τα οποία εκτείνονται σε πάνω από 40 γνωστικά αντικείμενα και θεματικές ενότητες, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους τα παρακολουθήσουν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ή να ενισχύσουν όσες ήδη κατέχουν.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ

Τα περισσότερα από αυτά υλοποιούνται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ πάνω από 180 προσφέρονται διά ζώσης ή με συνδυασμό και των δύο μεθόδων. Μπορούν να τα παρακολουθήσουν όλοι οι ενήλικες, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους ή το εκπαιδευτικό υπόβαθρό τους, δηλαδή από το αν έχουν τελειώσει λύκειο, ΤΕΙ ή κάποιο άλλο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
«Η απόκτηση δεξιοτήτων αποτελεί εχέγγυο όχι μόνο για την εύρεση μίας θέσης εργασίας αλλά και για τη διασφάλισή της σε μία διεθνοποιημένη αγορά εργασίας, όπου κυριαρχούν πλέον η έντονη ανταγωνιστικότητα, οι έντονοι ρυθμοί και οι υψηλές απαιτήσεις», τονίζει στην «Απογευματινή» ο πρόεδρος του ΚΕΔΙΒΙΜ και αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Φοιτητικής Μέριμνας και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης.
«Αναμφισβήτητα η δομή της απασχόλησης μεταβάλλεται και η ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, και ιδίως εκείνη του δημόσιου πανεπιστημίου, πρέπει -και οφείλει- να προσφέρει τα μέσα και τους τρόπους ώστε κάθε πολίτης, κάθε ηλικίας, να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει νέες δεξιότητες ή να ενισχύσει όσες διαθέτει (upskilling) ή με την επανακατάρτισή του να προσλάβει νέες για την επανατοποθέτησή του στο εργασιακό περιβάλλον (reskilling)», συμπληρώνει.
Το Κέντρο Επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια, ενώ τα προγράμματά του παρακολουθούν περισσότερα από 20.000 άτομα κάθε χρόνο. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε μία ασυνήθιστη για τα δεδομένα του ελληνικού πανεπιστημίου εκδήλωση στο μετρό του Συντάγματος για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα προγράμματα του Κέντρου.
«Για έξι ώρες ήμασταν όλοι εκεί, οι υπεύθυνοι του Κέντρου, οι ακαδημαϊκοί και επιστημονικοί υπεύθυνοι, όλοι, στο πιο πολυσύχναστο μέρος της πρωτεύουσας, για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα προγράμματα επιμόρφωσης του αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας μας», εξηγεί ο κ. Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι το Κέντρο Επιμόρφωσης του ΕΚΠΑ θα συνεχίσει να οργανώνει παρόμοιες δράσεις και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες «out of the box» προκειμένου -όπως αναφέρει- «να φέρουμε τα προγράμματα αυτά πιο κοντά στους πολίτες, στην κοινωνία, “Γεφυρώνοντας τη Γνώση με την Εργασία”, όπως ήταν και το θέμα της εκδήλωσης».

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Τα προγράμματα έχουν διάρκεια από δύο εβδομάδες μέχρι έναν χρόνο, ενώ με την επιτυχή ολοκλήρωση χορηγείται σχετικό πιστοποιητικό. Οι ακαδημαϊκοί και επιστημονικοί υπεύθυνοι είναι εκείνοι που δημιουργούν και οργανώνουν τα προγράμματα και το Συμβούλιο Διοίκησης του ΚΕΔΙΒΙΜ είναι που τα εγκρίνει στο σύνολό τους. Στο Συμβούλιο συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις σχολές του ΕΚΠΑ, γεγονός που παρέχει στο Κέντρο «εξαιρετική δυναμική» και «ιδιαίτερη ευελιξία», όσον αφορά την παρακολούθηση των προγραμμάτων και «πώς αυτά καλύπτουν και ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας», σύμφωνα με τον Χρήστο Καραγιάννη.
Ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΚΕΔΙΒΙΜ είναι κατηγορηματικός όταν μιλά και για την ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσω των προγραμμάτων του Κέντρου. «Δεν θα διστάζω ούτε στιγμή να επαναλαμβάνω και να επισημαίνω σε κάθε ευκαιρία ότι η ποιότητα της γνώσης εξασφαλίζεται στον απόλυτο βαθμό, καθώς πηγάζει και καλλιεργείται από την επάρκεια και την πληρότητα στα γνωστικά αντικείμενα, που υπηρετούν και εξελίσσουν οι ακαδημαϊκοί και επιστημονικοί υπεύθυνοι των προγραμμάτων και οι διδάσκοντες σε αυτά», υπογραμμίζει.
Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του, αναφέρει ότι το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ είναι το μοναδικό Κέντρο Επιμόρφωσης στη χώρα που έχει κατακτήσει πιστοποίηση ISO-5 για την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών πέραν της τυπικής εκπαίδευσης, ενώ για τη διδασκαλία χρησιμοποιούνται τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, τα οποία «έχει εξασφαλίσει και χρησιμοποιεί καθημερινά» το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και τον ζήλο, τον ενθουσιασμό, την αφοσίωση και την ενάργεια του ακαδημαϊκού και επιστημονικού προσωπικού στη διάχυση αυτού του πνευματικού πλούτου που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1837 στην κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη όμως και τις ανάγκες και τις δυσκολίες της σύγχρονης ζωής και της απαιτητικής καθημερινότητας», συμπληρώνει. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι τα προγράμματα είναι έτσι δομημένα ώστε η μετάδοση της γνώσης και η παροχή της εκπαίδευσης να πληροί τα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς, καθώς το Κέντρο παρακολουθεί στενά το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.

«ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ»

Καταλήγοντας, ο κ. Καραγιάννης προκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να το διαπιστώσει μόνος του και να ξεκινήσει αυτό το παραγωγικό ταξίδι στον πνευματικό πλούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών με μία επίσκεψη στη διαδικτυακή πύλη του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα προγράμματα, κάθε ένα ξεχωριστά, με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες πληροφορίες για τα μαθησιακά αποτελέσματα, τις διδακτικές ενότητες και λοιπά (https://cce.uoa.gr/). Μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας μπορεί κανείς να καταθέσει και την αίτησή του για την παρακολούθηση ενός ή περισσότερων προγραμμάτων.

Εφημερίδα Απογευματινή