Ο Μητσοτάκης άκουσε τη φωνή της λογικής για Τασούλα – Το παρασκήνιο

Eξασφάλισε την πολιτειακή και εσωκομματική δυναμική και ηρεμία - Το θεσμικό φάουλ της Σακελλαροπούλου
09:02 - 16 Ιανουαρίου 2025
EUROKINISSI

Ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά αποπνέει η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το υψηλό κύρος, η ευρύτερη αποδοχή, η μακρά πείρα στα κοινά και ο έμπρακτος διαχρονικός σεβασμός στους θεσμούς αποτέλεσαν τους καταλυτικούς παράγοντες που οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην επιλογή του απερχόμενου προέδρου της Βουλής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα ένα πολιτικό τέκνο του Ευάγγελου Αβέρωφ και εκφραστή της συντηρητικής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, προχωρώντας σε μια απόφαση που εκτιμάται πως επιβλήθηκε από τη συγκυρία και τη γενικότερη ατμόσφαιρα στο πολιτικό σύστημα.

Τα χαρακτηριστικά της επιλογής

Τα κύρια χαρακτηριστικά του προτεινόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως τα διατύπωσε ο πρωθυπουργός, είναι η ευρεία αποδοχή του -η οποία προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους- αλλά και το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές αρετές που διαθέτει, στοιχεία που έχουν αποδειχθεί και από τον τρόπο με τον οποίο διηύθυνε έως τώρα τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο. Ως προς το στοιχείο της ενότητας, που πρέπει να διακρίνει τον πρώτο πολίτη της χώρας, ο πρωθυπουργός μάλιστα έσπευσε να προλάβει την κριτική που δέχθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασής του, εξηγώντας στο μήνυμά του αναλυτικά τα κριτήρια της επιλογής του.

«Η ευρύτερη αποδοχή δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πολλοί πέριξ του πρωθυπουργού δε εκτιμούν πως η προσωπικότητα του κ. Τασούλα συνέβαλε καθοριστικά να προταθεί ως διάδοχος της κυρίας Σακελλαροπούλου, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζεται ευπροσήγορος, προσηνής και συνθετικός, ενώ έχει αποδείξει διαχρονικά ότι τηρεί τις απαιτούμενες ισορροπίες και αποτελεί έναν πολιτικό δίχως «γωνίες». «Ο αρχηγός του κράτους μπορεί μεν να έχει περιορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, όμως αποτελεί το σύμβολο του έθνους. Σε σχέση, συνεπώς, με την υψηλή του αποστολή, η πολιτική του αφετηρία έχει μικρότερη σημασία. Από την άλλη πλευρά, ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο. Το Σύνταγμά μας παρέχει όλες τις εγγυήσεις, ενώ και η Ιστορία δείχνει ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλύοντας το σκεπτικό του για την επιλογή του κ. Τασούλα.

Άκουσε τη φωνή της λογικής

Ο πρωθυπουργός, όπως αποδείχθηκε, κατέληξε στο πρόσωπο του κ. Τασούλα όχι μόνο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού αλλά και με εκείνη του προέδρου της ΝΔ. Η επιλογή του προέδρου της Βουλής αποτελεί αναμφίβολα μια πολιτική κίνηση του Κ. Μητσοτάκη, με στόχο την περαιτέρω συσπείρωση της παραδοσιακής βάσης και τη διατήρηση της ομαλότητας στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης μέσω της επιλογής μιας παραταξιακής υποψηφιότητας.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, παρότι αρραγής, θα εξέφραζε προβληματισμό στην περίπτωση που το προτεινόμενο πρόσωπο προερχόταν από την Κεντροαριστερά, καθώς το διάστημα μετά τις ευρωεκλογές υπήρχαν γκρίνιες πως η σημερινή κυβέρνηση έχει «πολύ ΠΑΣΟΚ». Από την άλλη, επιλογή δεν φαίνεται να ήταν ούτε η ανανέωση της θητείας της κυρίας Σακελλαροπούλου, καθώς πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές προέτασσαν τα θεσμικά ατοπήματά της, όπως η παρουσία της σε εορταστική εκδήλωση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ικανοποίηση στην «γαλάζια» ΚΟ

Οι χθεσινές ανακοινώσεις πάντως έχουν προκαλέσει μεγάλη ικανοποίηση στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτό εκφράστηκε άλλωστε και τη στιγμή που χθες ο Κ. Τασούλας εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας και έγινε δεκτός με επευφημίες και ένα θερμό χειροκρότημα. Το πανηγυρικό κλίμα μάλιστα συνεχίστηκε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, το οποίο γέμισε από βουλευτές για συγχαρητήρια, ευχές, αλλά και… selfies, με πολλούς βουλευτές της ΝΔ να μιλούν για «μια καλή μέρα για την παράταξη». Οι εκτιμήσεις λένε ότι πέρα από τις ψήφους της ΝΔ η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα θα εξασφαλίσει τη στήριξη και ανεξάρτητων βουλευτών της δεξιάς πτέρυγας στην υποψηφιότητά του, ενώ περιορισμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το περιβάλλον του Μεσσήνιου πολιτικού αναφέρει ότι δεν έχει συζητηθεί το θέμα, καθώς μεσολαβούν δέκα ημέρες έως την ψηφοφορία. Πληροφορίες ωστόσο που αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ δεν θα δώσει την ψήφο του στον Κώστα Τασούλα προσώρας διαψεύδονται. «Δεν έχει συζητήσει ακόμα τίποτα, δεν έχει αποφασίσει, καθώς μόλις τώρα τον πρότεινε», σημείωναν χθες συνεργάτες του.

Η διαδικασία

Η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται πως οι δύο πρώτες ψηφοφορίες απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, η τρίτη 180, η τέταρτη 151 και η πέμπτη σχετική πλειοψηφία. Μεταξύ κάθε ψηφοφορίας μεσολαβούν πέντε ημέρες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι -εκτός απροόπτου- ο Κώστας Τασούλας θα αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 12 Φεβρουαρίου.

Εφημερίδα Απογευματινή