Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από το ρωσικό αέριο

Τι σημαίνει η διακοπή της ροής µέσω Ουκρανίας και η τροφοδοσία από τον Turkstream
08:19 - 2 Ιανουάριος 2025
EUROKINISSI

O παλιότερος αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη διέκοψε χθες τη λειτουργία του, καθώς η Ουκρανία, όπως είχε ανακοινώσει, δεν ανανέωσε το σχετικό συμβόλαιο µε την Gazprom. Αν και θα υποστεί σημαντικές απώλειες από τα τέλη διέλευσης, το Κίεβο επέλεξε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση προκειμένου να στερήσει από τη Μόσχα μια σημαντική πηγή εσόδων. Ζημιωμένες θα είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που εφοδιάζονται µε ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς θα πρέπει να το αντικαταστήσουν µε ακριβότερες επιλογές.

Φυσικό αέριο: Δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά η Ελλάδα από τη διακοπή της ροής μέσω Ουκρανίας – Ο λόγος

Η Ελλάδα, αν και προμηθεύεται από τη Ρωσία πάνω από το mισό φυσικό αέριο που καταναλώνει, εντούτοις δεν αναµένεται να επηρεαστεί σηµαντικά. Και αυτό επειδή η τροφοδοσία γίνεται µέσω του Turkstream, µε πύλη εισόδου στο Σιδηρόκαστρο. Στο 11µηνο του 2024 εισήχθησαν 31,1 TWh, που ξεπερνούν το 52% των συνολικών εισαγωγών αερίου στη χώρα. Ο αγωγός ξεκινά έξω από τη ρωσική πόλη Ανάπα, που βρίσκεται κοντά στην Κριµαία, διασχίζει 930 χιλιόµετρα στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας και φθάνει στην Ανατολική Θράκη.

Η τροφοδοσία του Turkstream δεν αναµένεται να επηρεαστεί από την απόφαση της Ουκρανίας, όπως βέβαια και η τροφοδοσία του αγωγού TAP που τροφοδοτεί την Ελλάδα µε αζέρικο φυσικό αέριο (στο 11µηνο 11,2 TWh, αντιστοιχώντας στο 18,8% των ελληνικών εισαγωγών). Η υπόλοιπη ζήτηση καλύπτεται από υγροποιηµένο φυσικό αέριο (LNG), που έχει κυρίως αµερικανική προέλευση και φθάνει στην Ελλάδα στους σταθµούς της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης. Εδώ ίσως προκύψει και η µόνη επίπτωση στην Ελλάδα από τη διακοπή της ροής µέσω Ουκρανίας. Ήδη οι τιµές του αµερικανικού LNG έχουν αυξηθεί σηµαντικά, προεξοφλώντας τη διακοπή της τροφοδοσίας µέσω Ουκρανίας. Για πρώτη φορά το τελευταίο 12µηνο η τιµή ξεπέρασε τα 3,5 δολάρια/MMBtu, απέχοντας πάντως από τα επίπεδα όπου είχε εκτιναχθεί τους πρώτους µήνες µετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν είχε ξεπεράσει ακόµα και τα 9 δολάρια.

Ποιες χώρες ζημιώνονται

Πολύ µεγαλύτερη θα είναι αυτή η επίπτωση στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, για τις οποίες δεν υπάρχει εναλλακτική οδός τροφοδοσίας από τη Ρωσία. Εκεί η εξάρτηση από το αµερικανικό LNG είναι εντονότερη. Κάποιες από αυτές (Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουµανία) θα ζηµιωθούν διπλά, καθώς χάνουν και τα τέλη διέλευσης προς τις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται δυτικότερα. Το Κίεβο επιµένει πάντως στην ορθότητα της απόφασής του, µε τον υπουργό Ενέργειας, Γκέρµαν Γκαλουστσένκο, να κάνει λόγο για «ιστορικής σηµασίας γεγονός», καθώς «η Ρωσία θα υποστεί οικονοµικές απώλειες».

Η ρωσική πλευρά επισήµανε ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην Ουκρανία. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόµπερτ Φίτσο υποστήριξε ότι η διακοπή θα έχει δραστικό αντίκτυπο στις χώρες της ΕΕ αλλά όχι στη Ρωσία. Αντιθέτως, η Κοµισιόν ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η διακοπή αναµενόταν και η ΕΕ είναι προετοιµασµένη, έχοντας δηµιουργήσει εναλλακτικές οδούς και νέες δυνατότητες εισαγωγής LNG. Το ρωσικό αέριο διερχόταν µέσω της Ουκρανίας για τουλάχιστον πέντε δεκαετίες. Η τελευταία συµφωνία υπογράφηκε το 2019. Εφόσον τους επόµενους µήνες επιτευχθεί εκεχειρία στην Ουκρανία, είναι πιθανό οι δύο χώρες να καταλήξουν σε νέα συµφωνία, που θα επιτρέψει στη Ρωσία να διαθέτει εκ νέου το φυσικό της αέριο στην Κεντρική Ευρώπη. Ίσως αυτό είναι ένα από τα λίγα «χαρτιά» που θα έχει η ουκρανική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων.

Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή