Νευράκια της Άγκυρας με την ΕΕ για τον χάρτη με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας

18:41 - 18 Νοέμβριος 2024

Παρά τη σχετική νηνεμία στο Αιγαίο, η Τουρκία ανέβασε απότομα την ένταση επιτιθέμενη αυτή τη φορά στην Κομισιόν, επειδή δημοσίευσε χάρτη για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας (ΘΧΣ). Ο σχεδιασμός αυτός αφορά την αποτύπωση των χρήσεων στις θαλάσσιες περιοχές των κρατών-μελών και τις επιτρεπόμενες ή απαγορευμένες δραστηριότητες στις εν λόγω περιοχές, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της ΕΕ για τις ευρωπαϊκές θάλασσες. Αποτελεί κοινοτική υποχρέωση της χώρας μας να υποβάλει τον σχετικό σχεδιασμό. Μολονότι οι προθεσμίες εξαντλήθηκαν το 2021, η Ελλάδα καθυστερεί λόγω των γνωστών ανοιχτών θεμάτων με την Τουρκία, μιας και το Ελληνικό Σχέδιο θα πρέπει να καλύπτει όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας.

Πριν από μερικές ημέρες λοιπόν, η Κομισιόν επεσήμανε ότι ακόμη δεν έχει κατατεθεί από την Ελλάδα ο ΘΧΣ και δημοσίευσε χάρτη, για τον οποίο σημείωσε ότι αντλήθηκαν στοιχεία από άλλους οργανισμούς και από εθνικές πηγές. Συμπλήρωσε όμως παράλληλα ότι ο χάρτης αποτυπώνει τις πραγματικότητες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνητικές θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας.

Ως απάντηση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατηγόρησε μάλιστα την ΕΕ ότι παρεμβαίνει σε θέματα θαλασσίων ζωνών άλλων χωρών και απείλησε ότι τέτοιες κινήσεις δεν βοηθούν στην επίλυση των «αλληλένδετων» προβλημάτων του Αιγαίου. «Οι χάρτες που χρησιμοποιούνται στην παρούσα μελέτη για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο είναι άκυροι για την Τουρκία και δεν τίθεται θέμα να δημιουργήσουν πρακτικό ή νομικό αποτέλεσμα. Δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας με αυτόν τον σχεδιασμό. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να εκφράζει άποψη για θαλάσσιες διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών. Η εμπλοκή της ΕΕ σε τέτοιες πρωτοβουλίες καθιστά πιο δύσκολη την επίλυση αυτών των διαφορών», τόνισε η Άγκυρα. Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι (Δεκέμβριος 2023) η Τουρκία είχε βάλει εναντίον της Κύπρου, επειδή υπέβαλε στην Κομισιόν τον δικό της ΘΧΣ, με όλες τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες παρανόμως αμφισβητεί.