Μια νέα στρατηγική για την Ευρώπη με βάση τις εκθέσεις των Ενρίκο Λέτα και Μάριο Ντράγκι καλείται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον Ιούνιο του 2025, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβαίνει την Πέμπτη στη Βουδαπέστη για να συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που συνιστά την πρώτη πράξη μιας διαδικασίας πολύ σημαντικής για τη Γηραιά Ήπειρο, με αμφίβολή, όμως, εξέλιξη και κατάληξη. Στο προσχέδιο της προτεινόμενης διακήρυξης της Βουδαπέστης για τη Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία Ανταγωνιστικότητας ζητείται από την Κομισιόν να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ενοποίηση των τραπεζικών αγορών και των αγορών κεφαλαίων, καθώς και για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου που θα επενδύει σε κρίσιμες τεχνολογίες. Σημειώνεται πως ο Ιταλός πρώην κεντρικός τραπεζίτης ζητά επενδύσεις 800 δισ. ευρώ ετησίως, ώστε να επανέλθει η ΕΕ σε αναπτυξιακή τροχιά και να προλάβει την εκτόξευση της Κίνας και των ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί υπέρ των αλλαγών που ζητούν Ντράγκι και Λέτα με το σκεπτικό ότι η Ευρώπη μονίμως χάνει έδαφος σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα αλλά και την Ινδία που αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό.
Αυτά τα βήματα που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση στον νέο κύκλο ο οποίος άνοιξε, ώστε να καταφέρει να ανταγωνιστεί τους μεγάλους παγκόσμιους παίκτες, περιέγραψε η έκθεση για την ανταγωνιστικότητα του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι. Στην έκθεσή του ο Ντράγκι σημειώνει πως η ΕΕ χρειάζεται πρόσθετες επενδύσεις έως και 5% του ΑΕΠ – πολύ υψηλότερες ακόμη και από το 1%-2% του Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η έκθεση έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας που κάποτε ήταν η ατμομηχανή της ΕΕ και σε αυτή δεν παραλείπεται η αναφορά στην έκδοση ευρωομολόγων με στόχο τα πρόσθετα έσοδα. Την ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγου για τον σκοπό της αμυντικής θωράκισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε προτείνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον περασμένο Μάρτιο, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη καλείται να θεραπεύει τις παθογένειές της κι ενώ η γεωπολιτική της παρουσία αυτή την περίοδο των έντονων εξάρσεων και διεργασιών θεωρείται περίπου αμελητέα. Και ακόμη καλείται να αντιμετωπίσει σειρά δομικών προβλημάτων, αν θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, όπως λόγου χάρη η αδυναμία εστίασης της πολιτικής δράσης σε μια συνεκτική πολιτική γραμμή, η γραφειοκρατία που πνίγει την καινοτομία, η ενιαία αγορά που παραμένει κατακερματισμένη. Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης θέτει κεντρικά και το ζήτημα της διαβόητης γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, που έχει καταδικάσει την ευρωπαϊκή παραγωγική μηχανή να κινείται με ρυθμό χελώνας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλωστε, ως θεσμός δομήθηκε έτσι ώστε στα θεμέλια να βρίσκεται η γραφειοκρατία, με συνέπεια το όλο σύστημα λήψης αποφάσεων να καταδικάζει την Ευρώπη να σέρνεται. Όπως αναφέρει δε στην έκθεσή του ο Μάριο Ντράγκι, χρειάζονται 19 μήνες για να περάσει ένας νόμος. Έκδοση κοινού χρέους για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε ενέργεια και καινοτομία, ενοποίηση κεφαλαιαγορών και χρηματαγορών, καθώς και βαθύτερη και ουσιαστικότερη οικονομική ενοποίηση είναι οι λύσεις που προτείνει για την προβληματική ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.