Υψηλότερα επιτόκια στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις λαμβάνουν οι καταθέτες από τις ελληνικές τράπεζες, σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει σε χώρες συγκρίσιμες με την Ελλάδα σε μέγεθος και οικονομικά δεδομένα.
«Οι ελληνικές τράπεζες δίνουν τώρα επιτόκιο 1,70% στις καταθέσεις προθεσμίας διάρκειας ενός έτους, έναντι 1,40% που δίνουν η Κύπρος και η Πορτογαλία», ανέφερε χθες, μιλώντας στο 4ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης, η acting γενική διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.
Παρότι οι αποδόσεις αυτές είναι αισθητά χαμηλότερες του πληθωρισμού και η κυβέρνηση παρότρυνε τις τράπεζες να ενισχύσουν τις αποδόσεις των καταθετών, όπως εξήγησε η κ. Απαλαγάκη, από την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων που κάνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προκύπτει αφενός ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταθέσεων στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς είναι μικρά ποσά, αφετέρου ότι είναι και πολύ μικρές οι διάρκειες της προθεσμίας. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει αντικειμενική σύγκριση με τα επιτόκια άλλων χωρών, αφού εκεί τα ποσά και οι διάρκειες κατάθεσης είναι πολύ υψηλότερα.
«Στην Ελλάδα, το 85% των καταθετικών λογαριασμών έχουν υπόλοιπο έως 5.000 ευρώ. Επίσης, οι προθεσμιακές καταθέσεις αναλογούν μόλις στο 1/4 των συνολικών καταθέσεων, ύψους 180 δισ. ευρώ», είπε η κ. Απαλαγάκη, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα της διαμόρφωσης των επιτοκίων καταθέσεων στη χώρα μας. Η κ. Απαλαγάκη τόνισε, πάντως, ότι στα νέα καταθετικά προϊόντα, όπως και στα νέα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες δίνουν καλύτερα επιτόκια σε σχέση με τον ανταγωνισμό σε συγκρίσιμες χώρες.
Η acting γενική διευθύντρια της ΕΕΤ επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να στηρίξουν τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Τόνισε ότι στις επιχειρήσεις υπάρχει θετική πιστωτική επέκταση, με ρυθμούς σταθερά ανοδικούς: συγκεκριμένα, 10,6% την τριετία 2020-2022. Το 2020, όπως είπε, οι νέες χορηγήσεις ανέρχονταν σε 20 δισ. και το 2022 αυξήθηκαν σε 30 δισ. ευρώ, ενώ το 2023, μέχρι τον Αύγουστο, τα νέα δάνεια ανέρχονταν σε 14,8 δισ. ευρώ. Η κ. Απαλαγάκη τόνισε ότι οι τράπεζες προωθούν πολύ τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και ότι στηρίζουν τους δανειολήπτες απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων.