Λίγες ώρες πριν από το αποψινό τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Το ραντεβού τους δεν ήταν στο επίσημο πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού. Όπως είχε γράψει η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», υπήρχε η πληροφορία ότι θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη. Επίσημη διμερής, ωστόσο, δεν είχε ανακοινωθεί. Οργανώθηκε με μυστικοπάθεια κι ανακοινώθηκε αφότου ολοκληρώθηκε. Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει στην Άγκυρα, οι δύ ομόλογοι προετοίμασαν το έδαφος για τη σημερινή συνάντηση κορυφής.
Το προηγούμενο βράδυ, ο κ. Γεραπετρίτης είχε παραστεί σε εκδήλωση του Harvard, απ’ όπου κι έστειλε μηνύματα στην Τουρκία. Προτού ξεκινήσει η ομιλία του, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους συμπατριώτες μας που σκοτώθηκαν στη Λιβύη. Το κλίμα ήταν βαρύ. Ο υπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Ύστερα, πήρε μια βαθιά ανάσα και πέρασε στα της εξωτερικής πολιτικής. Ενόψει του επικείμενου πολιτικού διαλόγου που ξεκινά τον Οκτώβριο σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών, ο Γ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι εποικοδομητική συζήτηση νοείται μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. «Ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών είναι η μόνη διαφορά μας. Ζητήματα κυριαρχίας αποκλείονται από τον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά και στο σημείο εκείνο καταχειροκροτήθηκε. Η ομιλία του, πάντως, δεν περιορίστηκε μόνο στα ελληνοτουρκικά. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, κορυφαία προτεραιότητα της χώρας μας αποτελεί το Κυπριακό. «Δεν συζητάμε τη λύση δύο ξεχωριστών κρατών», ξεκαθάρισε. Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο θέμα της προφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη. Κράτηση που χαρακτήρισε παράνομη. «Η Αλβανία δεν σέβεται το κράτος δικαίου με την παράνομη κράτηση του Φ. Μπελέρη, δεν τον αφήνουν να ορκιστεί», κατέληξε.
Ο κ. Γεραπετρίτης συμμετείχε και σε μια πολύ σημαντική τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από Κύπρο και Ισραήλ. Συνάντηση που αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία επανεπιβεβαίωσης των άριστων -στρατηγικής σημασίας- σχέσεών μας, αλλά και μια ένδειξη ότι Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ ελέγχουν και δρομολογούν εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, γεωπολιτικές και ενεργειακές.