Επιδημία ρευματοκλοπών

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν προλαβαίνουν να ξηλώνουν παράνομα καλώδια επιτήδειων από κολόνες της ΔΕΗ
20:00 - 19 Σεπτέμβριος 2023
Λεπτομέρεια από μετρητή (ρολόι) ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ σε σπίτι στην πόλη των Τρικάλων. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με τις ρευματοκλοπές σε συγκεκριμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Αττικής. Τη μία ημέρα οι υπάλληλοι του  κόβουν την παροχή και την επομένη οι επιτήδειοι με πρόχειρα μέσα και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους αποκτούν ξανά ηλεκτρικό, παίρνοντας ρεύμα από κολόνες της ΔΕΗ. Φυσικά όχι με το αζημίωτο, αφού το ρεύμα προέρχεται από τις κολόνες και όχι από κάποιο κουτί σπιτιού.

Μόνο χθες βεβαιώθηκαν οκτώ παραβάσεις ρευματοκλοπής από συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ στους Αμπελόκηπους και στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν για τα περιστατικά και προχώρησαν στον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος πέντε Ελλήνων και τριών αλλοδαπών.

Όλοι τους είχαν τραβήξει ρεύμα με καλώδιο από τις κολόνες της ΔΕΗ. Πέρα από το αδίκημα, ανέφεραν οι αστυνομικοί, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη διαδικασία αυτή που ακολουθήθηκε και μάλιστα κατά το παρελθόν άνθρωποι που προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο πράγμα έχασαν τη ζωή τους ακαριαία, αφού χτυπήθηκαν από χιλιάδες βολτ.

Οι καταυλισμοί έχουν τα πρωτεία στη ρευματοκλοπή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας. Κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν καταγραφές μικρότερης έκτασης και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στις οκτώ περιπτώσεις που κατέγραψαν οι αστυνομικοί στη Μενεμένη και στους Αμπελόκηπους, η αξία της ρευματοκλοπής ανέρχεται, όπως δήλωσαν οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ, στο ποσό των 30.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα κληθούν να καταβάλουν στον οργανισμό εάν και εφόσον οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι κατά την εκδίκαση των υποθέσεών τους. Το αδίκημα δεν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν συλληφθεί τρεις και τέσσερις φορές για ή.

Στην Αττική τα περισσότερα κρούσματα έχουν διαπιστωθεί κατά το παρελθόν στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στη Δυτική Αττική. Οι ψηφιακοί μετρητές που τοποθετούνται τα τελευταία χρόνια έχουν μειώσει σημαντικά τις προσπάθειες ρευματοκλοπής, ενώ πλέον είναι έγκαιρη η διαπίστωση αν υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση από τη συνηθισμένη.