ΕΞ ΑΠΟΚΡΥΦΩΝ: Ουκρανικό, η εγκατάλειψη της παγκοσμιοποίησης

Η σύρραξη έχει κινητοποιήσει ολόκληρη σχεδόν την υφήλιο και αποτελεί μια πρόγευση ενός πιθανού Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου
12:36 - 12 Ιούλιος 2024

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, που προς το παρόν δεν διαφαίνεται το τέλος του, διακυβεύονται ύψιστα και πολυσύνθετα συμφέροντα, που σίγουρα δεν περιορίζονται στα στενά όρια των γεωπολιτικών διαφορών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Παρά την αδιαφάνεια που καλλιεργείται στα διεθνή ΜΜΕ, πρόκειται ουσιαστικά για παγκόσμια σύρραξη ανάμεσα σε δύο κόσμους, βαθιά διχασμένους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια προωθημένη μορφή υβριδικού πολέμου, που προς το παρόν κατορθώνει να συγκαλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό τα ύψιστης σημασίας συμφέροντα της υφηλίου, των οποίων όμως η αδυναμία εξεύρεσης λύσης κινδυνεύει να εξελιχθεί σε Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πόλεμος είναι που έφερε στο προσκήνιο αυτό το χάσμα ανάμεσα σε δύο κόσμους.

Γεωπολιτικά, ο πρώτος από αυτούς είναι η Δύση, με επικεφαλής την πλανηταρχική Αμερική, και ο δεύτερος είναι η Ανατολή, με επικεφαλής την Κίνα, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διαδεχθεί, γύρω στο 2030, την Αμερική στην κορυφή του κόσμου. Οι δύο αυτοί γίγαντες περιστοιχίζονται από συμμάχους ανάλογου περίπου πληθυσμιακού μεγέθους αλλά σημαντικά διαφορετικού επιπέδου πλούτου.

Η Δύση περιβάλλεται από τον αναπτυγμένο κόσμο και στη σύσκεψη κορυφής του G7 το 2022 ανακοινώθηκε η συμμαχία των χωρών που ανήκουν στο καθεστώς της φιλελεύθερης δημοκρατίας και που είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες αγγλοσαξονικές χώρες, όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία, αλλά και η Ιαπωνία και φυσικά η Ευρώπη. Αντιθέτως η Κίνα, που έχει συγκεντρώσει γύρω της τον αναπτυσσόμενο κόσμο και που μέσω του δρόμου του μεταξιού προσθέτει συνεχώς νέους συμμάχους, περιβάλλεται από τη Ρωσία, την Κεντρική Ασία, το Ιράν, τις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής και πολλές αφρικανικές καθώς και χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Εγκάρσιες γεωπολιτικές, οικονομικές και ιδεολογικές ανατροπές, που έλαβαν χώρα σε χρόνους πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, διάνοιξαν αγεφύρωτο άνοιγμα ανάμεσα στα δύο αυτά στρατόπεδα, προσδιορίζοντας διαφορετικές δυνατότητες εξέλιξης, ανάπτυξης, επιλογών, συμμαχιών και διεθνούς επικράτησης για το καθένα από αυτά. Ανάμεσα και σε άλλα συμβάντα, αναφέρω ενδεικτικά και λόγω σχετικής συνάφειας με τον πόλεμο στην Ουκρανία τον πρόσφατο επεκτατισμό της Δύσης, με την πρόκληση συρράξεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας, αλλά και τη δραματική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, παραδίδοντάς το στους Ταλιμπάν.

ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΑΒΟΣ

Ιδιαίτερη μνεία για τις πρόσφατες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλει να γίνει στην απόφαση εγκατάλειψης της παγκοσμιοποίησης, που υπήρξε για μισό περίπου αιώνα η ρυθμιστική κοσμοθεωρία των διεθνών συναλλαγών. Η απόφαση αποπαγκοσμιοποίησης αναγγέλθηκε επισήμως στο 53ο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό ότι η παγκοσμιοποίηση σχεδιάστηκε από την Αμερική, με την ελπίδα ότι θα της εξασφάλιζε ανώδυνη συνέχιση της κοσμοκρατορίας της (εναντίον της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, που τότε φοβόταν ότι την απειλούν).

Όμως οι ελπίδες που στηρίχθηκαν σε αυτήν από τις ΗΠΑ διαψεύστηκαν παταγωδώς, καθώς το κυρίαρχο αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης ήταν τελικώς η έξοδος της Κίνας από την αφάνεια και η προβολή της ως αναδυόμενης μεγάλης δύναμης στον πλανήτη. Και τώρα, περίπου πέντε δεκαετίες αργότερα από την επικράτηση της παγκοσμιοποίησης, είναι και πάλι η Αμερική που αυτή τη φορά καταργεί το καθεστώς των διεθνών συναλλαγών, το οποίο η ίδια είχε καθιερώσει.

Η απειλή τώρα εναντίον της κοσμοκρατορίας των ΗΠΑ δεν έρχεται πια από την Ευρώπη και την Ιαπωνία, που έχουν προ πολλού προσαρτηθεί σε αυτήν, αλλά από την Κίνα. Πέρα από τον έντονο ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα, που εντοπίζεται κυρίως στο επίπεδο των εξελίξεων υψηλής τεχνολογίας, η απόφαση εγκατάλειψης της παγκοσμιοποίησης, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, εξηγείται επιπλέον από τις εμπειρίες της πανδημίας, που έκαναν συνειδητούς τους πολύ σοβαρούς κινδύνους υψηλού βαθμού εξάρτησης από εισαγωγές, για βασικά είδη διατροφής και σημαντικά βιομηχανικά προϊόντα καθώς και για ανταλλακτικά.

ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Θα πρέπει, συνεπώς, να είναι ξεκάθαρο ότι ο πόλεμος αυτός δεν αφορά μόνο και αποκλειστικά την Ουκρανία και τη Ρωσία, καθώς το έντονο ενδιαφέρον Δύσης – Νότου για την έκβασή του δεν πείθει ότι όλα αρχίζουν και συνεχίζονται απλώς και μόνο επειδή «η Ουκρανία είναι μια δημοκρατική χώρα», ενώ αντιθέτως «η Ρωσία έχει καθεστώς ανελεύθερης δημοκρατίας» και για αυτό πρέπει αυτή η δεύτερη να εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κινητοποιήσει ολόκληρη σχεδόν την υφήλιο και αποτελεί μια πρόγευση ενός πιθανού Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αν δεν επικρατήσει στο μεταξύ η σύνεση ώστε να αποτραπεί η καταστροφή. Και στο μεταξύ είναι ξεκάθαρο ότι το ενδιαφέρον της Δύσης, για τη μορφή και τις παραμέτρους του οποίου αποφασίζει η Αμερική, εστιάζεται πολύ λιγότερο στο περιεχόμενο και στην εκάστοτε δόση της εφαρμοζόμενης δημοκρατίας στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, όσο στο ποιος θα κυβερνά την υφήλιο σε μερικά χρόνια από σήμερα.

Εξάλλου, ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός της Αμερικής -και συνεπώς της Δύσης- δεν είναι η Ρωσία, παρότι είναι μισητή και αυτή, αλλά η Κίνα, που απειλεί να υφαρπάξει την αμερικανική αυτοκρατορία ύστερα από περίπου 80 χρόνια συνεχούς επικράτησής της. Έτσι εξηγείται, ανάμεσα και σε πολλά άλλα, η πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφεται το σύνολο των υποδομών της.

Ο εφιαλτικός αυτός πόλεμος δεν έχει προς το παρόν σίγουρο νικητή, αλλά εξηγεί τις κυρώσεις και τους αποκλεισμούς συναλλαγών της Κίνας από και προς τον έξω κόσμο, που αφορούν κυρίως προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, και που ανάλογα μέτρα εφαρμόζονται από τις ΗΠΑ και σε ό,τι αφορά την εξέλιξη και την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένου ότι η έκβαση ενός πιθανού πολέμου στο μέλλον θα εξαρτηθεί από το ποιοι θα έχουν υπεροχή σε αυτές τις νέες τεχνολογίες.