Το μήνυμα ότι το κράτος είναι παρόν στη δύσκολη αντιπυρική περίοδο που διανύουμε, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας πάντως το αυτονόητο, πως δηλαδή θα χρειαστεί και η συνδρομή των πολιτών.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη μεγάλη πρόκληση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών που δοκιμάζουν τη χώρα, εφιστώντας την προσοχή για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, το οποίο -όπως είπε- προμηνύεται επικίνδυνο. «Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και αυτό επιβάλλει τον καλύτερο δυνατό συντονισμό μεταξύ όλων των υπηρεσιών», υπογράμμισε. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην παράταση της προθεσμίας καθαρισμού των οικοπέδων – μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας με αυτόν τον τρόπο και ήδη παραπάνω από 500.000 οικόπεδα έχουν δηλωθεί στη σχετική πλατφόρμα. Από την πλευρά του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Κικίλιας, ενημέρωσε σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, ανακοινώνοντας ότι έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr 515.480 δηλώσεις καθαρισμού, ενώ έχουν κατατεθεί 3.804 καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει στην πυρόσβεση και κυρίως στην επιτήρηση δασικών εκτάσεων με drones συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση για φωτιές που ξεσπούν ή άλλες φυσικές καταστροφές. Το σύστημα περιλαμβάνει συστήματα τηλεκατεύθυνσης των drones, οθόνες μετάδοσης δεδομένων και παρακολούθησης του πεδίου, σύστημα επικοινωνίας με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, σύστημα μετάδοσης φωνητικών εντολών, μετεωρολογικό σταθμό και σέρβερ καταγραφής.
ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Το χθεσινό υπουργικό καταπιάστηκε και με ζητήματα που άπτονται της καθημερινής ζωής, όπως είναι η βελτίωση κρίσιμων λειτουργιών του κράτους, και ειδικότερα όσον αφορά τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα. Κι αυτό καθώς μετά τις διαπιστωμένες καθυστερήσεις στις διαδικασίες προσλήψεων παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διορισμών μέσω ΑΣΕΠ, από την ηγεσία του ΥΠΕΣ. Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που προωθούνται είναι η ανάπτυξη διαλειτουργικοτήτων με όλα τα βασικά μητρώα του δημοσίου τομέα (μητρώο πολιτών, ΕΦΚΑ/ΗΔΙΚΑ, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά.), αλλά και τρίτων παρόχων πιστοποιητικών, για την άμεση άντληση των δικαιολογητικών των υποψηφίων. Παράλληλα επιδιώκεται η ενίσχυση της εντοπιότητας σε θέσεις που ανοίγουν σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.
Μέσω του προτεινόμενου νομοσχεδίου που παρουσίασαν ο Θ. Λιβάνιος και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση ελέγχων από το ΑΣΕΠ, καθώς πολλά στοιχεία για τα προσόντα των υποψηφίων θα αντλούνται ψηφιακά. Θα εκδίδονται επίσης ταχύτερα αποτελέσματα με λιγότερες ενστάσεις, ενώ θα απλοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης καρτέλας από τους υποψήφιους και θα ελέγχεται η εγκυρότητα των προσόντων στο στάδιο της αίτησης και όχι του διορισμού. «Η επιδίωξή μας είναι απλή: να γίνονται όλα πολύ πιο σύντομα. Οι υποψήφιοι -αναφέρω μόνο κάποια ενδεικτικά παραδείγματα των παρεμβάσεων που θα γίνουν- θα δηλώνουν εξαρχής τη συγκεκριμένη θέση για την οποία ενδιαφέρονται, ώστε να μην την απορρίπτουν εκ των υστέρων. Δικαιολογητικά θα μπορούν να ελέγχονται ψηφιακά, μέσω εσωτερικών διασταυρώσεων και με την υποστήριξη του συναρμόδιου υπουργείου, αρμόδιου για θέματα ψηφιακών μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα των παρεμβάσεων.
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση από τον Χρήστο Σταϊκούρα των προτεραιοτήτων για ανθεκτικές υποδομές και για βιώσιμες μεταφορές. Και με δεδομένο ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις πάσχουν. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» καθώς και τα επόμενα βήματα μέχρι την εκταμίευση του τέταρτου αιτήματος πληρωμής, τόσο στο δανειακό σκέλος όσο και στο σκέλος των επιχορηγήσεων. Σημειώνεται ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν εισρεύσει πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 3,3 δισ. μέσω του τέταρτου αιτήματος πληρωμής.
Κακλαμάνης: Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα η υποψηφιότητα για ΠτΔ
Τις ηχηρές ενστάσεις που εκφράζονται από πολλούς βουλευτές της ΝΔ σχετικά με την επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε στις τελευταίες δηλώσεις του ο Νικήτας Κακλαμάνης, ξεκαθαρίζοντας ότι η όποια πρόταση για νέο ΠτΔ θα περάσει πρώτα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Είμαι κοινοβουλευτικός παλαιάς κοπής. Έχω μάθει να σέβομαι τους θεσμούς. Είτε μου αρέσει είτε δεν μου αρέσει, η κυρία Σακελλαροπούλου εκπροσωπεί τον μέγιστο κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό θεσμό της χώρας. Έχω να σας πω λοιπόν σε αυτό ότι όταν έρθει η ώρα, δημοσίως θα τοποθετηθώ. Εκείνο όμως που έγινε σαφές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, είτε άμεσα από κάποιους συναδέλφους, είτε έμμεσα από κάποιους άλλους, είτε εγώ σας λέω ενημερωτικά, ότι από ό,τι συζητάμε μεταξύ μας οι βουλευτές, όποιο και αν είναι το προτεινόμενο πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένης και της κυρίας Σακελλαροπούλου, αυτό θα περάσει πρώτα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα», είπε στον ΑNT1.
Ο βουλευτής της ΝΔ, απαντώντας σε σχετικό σχόλιο δημοσιογράφου, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια κίνηση που δεν έχει ξαναγίνει στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Θυμίζουμε ότι δεν είναι λίγα τα «γαλάζια» στελέχη που έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυρία Σακελλαροπούλου, κυρίως για την απόφασή της να παραστεί στο πάρτι σε wine bar της πλατείας Συντάγματος μετά την ψήφιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, με το επιχείρημα ότι λόγω της θεσμικής ιδιότητάς της δεν θα έπρεπε.
Δημοσίως και ευθέως αρνητικοί στο ενδεχόμενο να βρεθεί εκ νέου στην Ηρώδου Αττικού η νυν Πρόεδρος έχουν δηλώσει οι Νότης Μηταράκης, Γιώργος Βλάχος, Θόδωρος Καράογλου, Μίλτος Χρυσομάλλης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και το ζήτημα αποτέλεσε μεγάλο «αγκάθι» στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η σεναριολογία πάντως έχει πάρει φωτιά και στα πηγαδάκια συζητούνται ήδη ονόματα, όπως για παράδειγμα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του Παναγιώτη Πικραμμένου ή του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα. Από την κυβέρνηση ωστόσο θέλουν να κλείσουν τη σχετική συζήτηση, καθώς εκτιμάται ότι αφενός είναι νωρίς και αφετέρου πρέπει να εστιάσουν σε μια σειρά άλλων θεμάτων της επικαιρότητας.
«Αγκάθι» για την ΕΕ η προεδρία της Ουγγαρίας
Σε μία απρόβλεπτη εξέλιξη, η Ουγγαρία, η χώρα του Βίκτορ Όρμπαν, ανέλαβε για τους επόμενους έξι μήνες την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό να δεσμεύεται ότι θα καθησυχάσει τις ανησυχίες των Βρυξελλών και πως θα ενεργήσει με «αμεροληψία».
«Θα ενεργήσουμε ως αμερόληπτος μεσολαβητής, με πλήρη πίστη προς το σύνολο των κρατών-μελών», είχε δηλώσει ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιάνος Μπόκα, στα μέσα Ιουνίου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της χώρας του. Παράλληλα, πρόσθεσε, η Ουγγαρία θα εκμεταλλευτεί τα φώτα της δημοσιότητας για να προτάξει «το όραμά της για την Ευρώπη». Η προεδρία της Ουγγαρίας θα βασίζεται σε επτά προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση «του οικονομικού ανταγωνισμού» της ΕΕ, η καλύτερη αντιμετώπιση «της παράνομης μετανάστευσης» και η πρόοδος της ενταξιακής διαδικασίας για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο Όρμπαν θα προσπαθήσει να εγείρει εμπόδια σε κάποια ζητήματα-κλειδιά και να χαλαρώσει τους περιορισμούς που αφορούν τον σεβασμό του κράτους δικαίου προκειμένου να λάβει η χώρα του ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά «το περιθώριο ελιγμών του είναι περιορισμένο», εκτιμά ο Ντάνιελ Χέγκεντους, ερευνητής στο German Marshall Fund.
Η εναλλασσόμενη προεδρία, που επιτρέπει σε μια χώρα να ελέγχει την ατζέντα των συνεδριάσεων των «27», της προσφέρει μη αμελητέα εξουσία αλλά όχι απόλυτη, σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες.