Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και της κακοποίησης κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή εις βάρος του 17χρονου από την Κρήτη, ο οποίος κατήγγειλε τα όσα έζησε στις φυλακές Κασσαβέτειας, παρήγγειλε η εισαγγελέας Ανηλίκων Βόλου. Εξάλλου, ένορκη διοικητική εξέταση για την υπόθεση παρήγγειλε και ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.
«Η οικογένεια αποφάσισε με σθένος και θάρρος να δημοσιοποιήσει αυτό το περιστατικό, διότι θέλει να είναι η τελευταία οικογένεια που υφίσταται τέτοιου είδους έκνομες δραστηριότητες εις βάρος του παιδιού της» δήλωσε ο Γιώργος Κοκoσάλης, δικηγόρος της οικογένειας του 17χρονου, ο οποίος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα κακοποίησης και ομαδικού βιασμού σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων.
«Είχε τολμήσει να καταγγείλει ότι είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από την ίδια ομάδα των πέντε, όπως την κατονομάζει το παιδί πολύ αθώα στην κατάθεσή του. Το αποτέλεσμα είναι ότι οδηγήθηκε στην απομόνωση. Το αποτέλεσμα μετά ήταν να δέχεται καθημερινή ψυχολογική και σεξουαλική βία, δηλαδή, το βιασμό που κατ’ εξακολούθηση υπέστη από αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κατά δήλωσή τους είναι ανήλικοι» πρόσθεσε ο δικηγόρος του 17χρονου. «Δεν μιλάμε για σωφρονιστικό κατάστημα, δεν μιλάμε για φυλακή, μιλάμε για ειδικό κατάστημα κράτησης νέων. Ο λειτουργικός του προορισμός δεν είναι ούτε ο σωφρονισμός, ούτε η τιμωρία» πρόσθεσε ο νομικός, που αποκάλυψε ότι ο πελάτης του είχε βρεθεί στο κατάστημα κράτησης νέων, διότι είχε απασχολήσει τις Αρχές για παραβίαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας. «Θεώρησε η οικογένεια σωστό να υπάρξει πράγματι μια οριοθέτησή του» είπε εξηγώντας ότι το στενό οικογενειακό περιβάλλον του θεωρούσε ότι θα συνετιστεί με αυτό τον τρόπο και ότι οι δομές και οι θεσμοί λειτουργούν με ένα διαφορετικό τρόπο.
«Αποθήκη ψυχών»
«Αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος αποθήκη ψυχών» ανέφερε για το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στο Βόλο όπου ο 17χρονος οδηγήθηκε κατόπιν απόφασης της ανακρίτριας. «Μπήκε στο κατάστημα αυτό από τον Σεπτέμβριο του 2022 και απελύθη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου στις 19 Μαρτίου, οπότε και άμεσα έκανε την καταγγελία τόσο στη μητέρα του όσο και στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου» όπως τόνισε.
Ο κ. Κοκοσάλης αμφισβήτησε ότι οι αλλοδαποί δράστες του ομαδικού βιασμού είναι ανήλικοι, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να επαληθευθεί η ακριβής ηλικία τους εξαιτίας των χωρών απ’ που προέρχονται. Μεταφέροντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» τα όσα φέρεται να βίωσε ο πελάτης του, δήλωσε ότι «από το πρώτο λεπτό που μπήκε, άρχισαν οι ασκήσεις των κυριαρχικών σχέσεων. Τον ξυλοκόπησαν άγρια, του έπαιρναν τα χρήματά του και τον έδερναν».
Όπως είπε μάλιστα, «όταν το παιδί υπέστη ένα σοβαρότατο ξυλοδαρμό και το διαπίστωσαν οι φύλακες, αναγκαστικά κατήγγειλε το τι του έγινε». Έκτοτε «άρχισε η καθημερινή, ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία, την οποία υπομονετικά ο νεαρός υπέμενε καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του, διότι ήξερε ότι αν την καταγγείλει, οι συνέπειες θα ήταν σαφώς επώδυνες».
Εξιστορώντας τα μαρτύρια που πέρασε το ανήλικο αγόρι, ο νομικός εκπρόσωπός του υποστήριξε ότι το τελευταίο δίμηνο προ της αποφυλάκισής του «υπέστη κατ’ εξακολούθηση βιασμούς, τους οποίους εκμυστηρεύτηκε στη μητέρα του. Κατέθεσε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, παρουσία ειδικού παιδοψυχολόγου, εξετάστηκε από ειδικό παιδοψυχίατρο και από ιατροδικαστή» πρόσθεσε, ενώ πλέον η προανάκριση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.