Εκλογές 2023: Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για τα καλέσματα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

17:38 - 8 Μάιος 2023

«Μια συνάντηση και ένας καφές», θεωρούν οι πιο αισιόδοξοι στην Κουμουνδούρου, πως χωρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αν και οι πιο έμπειροι θα περιμένουν μέχρι τις 21.00, την Κυριακή το βράδυ, όταν το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείχνει πως ξεκαθαρίζει η κατάσταση.

Πολλά έχουν αλλάξει στον ΣΥΡΙΖΑ, την τελευταία εβδομάδα. Η αποφυγή της ανοιχτής σύγκρουσης με τη Χαριλάου Τρικούπη, το κυβερνητικό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, η ανοιχτή πρόταση για συνεργασία και οι εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα συνεργασίας πρώτου και τρίτου κόμματος συγκροτούν μια ενιαία στρατηγική. Κανείς στην πλατεία Κουμουνδούρου δεν περιμένει πολιτικά μηνύματα από τη Χαριλάου Τρικούπη. Το είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, «είμαστε αναγνωστικοί. Έχουμε, περίπου, το ίδιο κοινό», θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Κάτι που έγινε φανερό και στην παρουσία του «συμβολαίου για την Αλλαγή».

Άλλος δρόμος

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θυμήθηκαν το παρελθόν, όταν οι δρόμοι των δύο κομμάτων ήταν αντιστρόφως ανάλογοι. Έως εχθρικοί. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ ενσωματώθηκαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται διατεθειμένος να συνεχίσει την πολιτική της «σοσιαλιστικής προοπτικής». Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μονόδρομος. Πολλοί θεωρούν πως η συγκεκριμένη προεκλογική πολιτική δύναται να αποτελέσει και το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει την πόρτα της Χαρίλαου Τρικούπη. Αλλά και τις εσωτερικές αντιδράσεις των γραφείων της Κουμουνδούρου.

Είναι αρκετοί εκείνοι που δεν βλέπουν με ενθουσιασμό την πολιτική συνεργασία των δύο κομμάτων. Θεωρούν πως μια συγκρότηση κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να απελευθερώσει δυνάμεις και εντός του ΠΑΣΟΚ, αλλά δυσπιστούν με την προοπτική της ολοκλήρωσης της κυβερνητικής θητείας. Διαβλέπουν, ωστόσο, πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει τη μεγάλη ανατροπή των προσώρας δημοσκοπικών καταγραφών, η μόνη και αποκλειστική δυνατότητα να μην υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση είναι η συνεργασία των δύο κομμάτων.

«Ζητώ ισχυρή εντολή διακυβέρνησης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να αλλάξει το momentum, των τελευταίων 15 ημερών της προεκλογικής περιόδου. Μια πολιτική στάση που πολλοί πιστεύουν πως έπρεπε να παρουσιάσει εξαρχής, χωρίς να περιμένει τις αντιδράσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Αρκετοί πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίστηκε στη βασική πρόταση περί «προοδευτικής κυβέρνησης» και δεν διέκρινε τον κεντρικό πολιτικό στόχο της πρώτης Κυριακής, εκπέμποντας την αίσθηση της ήττας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως εκτιμούν και ευρύτεροι πολιτικοί παράγοντες, δεν άλλαξε τη στρατηγική του, την τελευταία εβδομάδα. Είναι σίγουρο πως περίμενε και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Θεωρείται, όμως, πως η μεγάλη στροφή ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Αλλά και για την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τυχαίο και αποσπασματικό θεωρείται το πλαίσιο της προηγούμενης περιόδου που επικεντρώθηκε στις προτάσεις για «κυβερνήσεις ηττημένων» και «κυβέρνηση ανοχής». Αν και ήταν, όπως πιστεύεται, επιβεβλημένη η αλλαγή στάσης εξαιτίας των αντιδράσεων που υπήρξαν και εντός κόμματος.

Για το Επικρατείας

Αρκετοί ήταν, πάντως, εκείνοι που «ενοχλήθηκαν» με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για το ψηφοδέτιο Επικρατείας. Κάποιοι έκαναν λόγο για «πρωθυπουργική» επιλογή προσώπων, αλλά χωρίς τον… ξενοδόχο. Συμπεριλαμβανομένου και του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και των εσωτερικών απόψεων και ιδεολογικών αναφορών. Είναι εκείνοι που χαρακτήρισαν σιωπηρώς, βέβαια, ως «δεξιό» το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θεώρησαν πως αυτό που εκπέμπεται είναι η «αριστεία» και το «συντηρητικό» πνεύμα, υπονοώντας υποψηφιότητες όπως του Ευάγγελου Αποστολάκη, της κυρίας Τσιριγώτη αλλά και «κάποιων αναγνωρίσιμων». Υπενθύμισαν, μάλιστα, σε αυστηρώς προσωπικές συζητήσεις και σε κλειστό κύκλο συνομιλητών πως και τα ψηφοδέλτια και, κυρίως, το Επικρατείας ήταν αποτέλεσμα κατ’ εξοχήν προσωπικών επιλογών του Αλέξη Τσίπρα. Μερικοί εξ αυτών, λέγεται, πως αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες υποψηφιότητες και ονόματα που όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την Αριστερά, αλλά αποτελούν απλώς πρόσωπα τηλεοπτικής αναγνωρισιμότητας. «Μια επανάληψη τύπου Γεωργούλη δεν δείχνει στροφή προς την αλλαγή», σημείωναν με επικριτική διάθεση.

Για την επόμενη ημέρα

Η ηγετική στάση που παρουσιάζει την τελευταία εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας και οι υψηλοί στόχοι δεν αποτελούν μόνο τη βάση της προεκλογικής τακτικής. Είναι και ένα μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος. Ακόμα και αν ηττηθεί στις επερχόμενες εκλογές, όλοι αναγνωρίζουν πως «το πήρε πάνω του». Η φράση του «με αυτούς θα κυβερνήσω» δεν είναι τυχαία. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως σε αυτή την προεκλογική περίοδο και με τις δημοσκοπήσεις εναντίον του, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να κάνει το colpo grosso. Και για τη μεγάλη ανατροπή αλλά και για την επόμενη ημέρα. Η ανάδειξη νέων προσώπων με κύρος και αναγνωρισιμότητα στον τομέα τους είναι για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η βάση και για τις εσωκομματικές αλλαγές. Αυτό θα φανεί, ιδιαιτέρως, και σε επίπεδο διακυβέρνησης.