Στην τελική ευθεία προς την κρίσιμη κάλπη της 21ης Μαΐου Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία θέτουν σε πρώτο πλάνο μια στρατηγική διαχείρισης του ασφαλούς (δημοσκοπικού) προβαδίσματος προκρίνοντας, παράλληλα, «χειρουργικού» χαρακτήρα παρεμβάσεις για συγκεκριμένα ζητήματα, σε ειδικά ακροατήρια και σε «δύσκολες» για τη ΝΔ Περιφέρειες. Στόχος, ένα ποσοστό – ελατήριο στην αναμέτρηση της απλής αναλογικής, που θα «ξεκλειδώσει» την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.
Κεντρικά στελέχη απασχολούνται εσχάτως με το κατά πόσον είναι εύθραυστό και εάν ναι, από τι και ποιον μπορεί να απειληθεί το «γαλάζιο» προβάδισμα. Όλοι ανεξαιρέτως οι δημοσκόποι ομονοούν ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η «γαλάζια» πρωτιά στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα, η εκλογική επιρροή της ΝΔ προσδιορίζεται στη ζώνη άνω του 33%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, που είναι σε θέση να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές των ποσοστών, οι δύο προπορευόμενοι είναι φυσιολογικό στο τέλος της προεκλογικής περιόδου να αυξήσουν περαιτέρω την κομματική τους συσπείρωση, ωστόσο, η τάση με την οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν τα ποσοστά τους είναι πιθανό να ανοίξει την ψαλίδα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.
Οι χαλαροί
Αυτή η τάση όσο και εάν φαίνεται παράξενο μπορεί να υπονομευθεί από αυτή καθαυτή τη «γαλάζια» πρωτοκαθεδρία. Η… σιγουριά μιας «γαλάζιας» νίκης μπορεί να καλλιεργήσει συνθήκες εφησυχασμού και χαλαρότητας, με αποτέλεσμα να στρέψει δυνητικούς ψηφοφόρους της ΝΔ είτε στην αποχή είτε σε άλλους κομματικούς συσχετισμούς. Ως προς αυτό, υπάρχει πλέον ισχυρός αντίλογος: ο φόβος του… αγνώστου ή ακόμη χειρότερα ενός απειλητικού προς συγκεκριμένες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες Μητσοτάκη, που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, πλέον δεν μπορεί να υποστηριχθεί, καθώς τα δείγματα γραφής της τρέχουσας τετραετίας επιβεβαιώνουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, μιλάνε για μια ενιαία εκλογική αναμέτρηση αλλά και για την κρισιμότητα της επικείμενης κάλπης, προειδοποιώντας ότι «δεν υπάρχει η πολυτέλεια χαλαρότητας ή λάθους». Στη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση της κομματικής βάσης στοχεύουν τόσο ο Γιάννης Μπρατάκος όσο και ο Παύλος Μαρινάκης, οι οποίοι έχουν εκπονήσει ένα «σφιχτό» πρόγραμμα καθημερινών δράσεων ανά την επικράτεια, προκειμένου να περάσει το μήνυμα του καθοριστικού χαρακτήρα της μάχης της 21ης Μαΐου.
Η γκρίζα ζώνη
Η άνοδος των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος είναι φυσιολογικό να συμπιέζει τη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου. Κυβερνητικά στελέχη με εξοικείωση στην ανάλυση των δημοσκοπήσεων αποκαλύπτουν στην «Απογευματινή» πως το Μαξίμου έχει βάλει στο στόχαστρό του ένα 14% του εκλογικού σώματος, που συναπαρτίζεται από το κύριο τμήμα των αναποφάσιστων αλλά και τμήμα εκλογέων που προσώρας δηλώνουν εγγύτερα στο ΠΑΣΟΚ και παρουσιάζει ένα κοινό γνώρισμα: στις ποιοτικές έρευνες δεν κρύβει τη συμπάθειά του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ.
Προσθέτουν, δε, ότι αυτοί καθαυτοί οι αναποφάσιστοι, που προσδιορίζονται γύρω στο 10%, αποτελούνται κατά περίπου 60% από γυναίκες και σημαντικό κομμάτι νεαρότερων ψηφοφόρων.
Όμως, τι πραγματικά έχει λαμβάνειν ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την προαναφερθείσα δεξαμενή; Όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, η προσέγγιση των αμφιταλαντευόμενων ψηφοφόρων απαιτεί στοχευμένες κινήσεις και σύνθετη στρατηγική. Επισημαίνουν πως η σύνδεση της ΝΔ με ένα σεβαστό τμήμα της συγκεκριμένης δεξαμενής είναι ικανή να χαρίσει κρίσιμους πόντους στην υπόθεση της αυτοδυναμίας. Εξού και παρακολουθούμε εσχάτως την έντονη δραστηριότητα του πρωθυπουργού στα social media και δη στο TikTok, πλατφόρμα που προτιμούν οι νεαρότερες ηλικίες.
Επιπλέον, καταγράφεται επιμονή στην ανάδειξη των πεπραγμένων αλλά και των προγραμματικών προτεραιοτήτων σε τομείς όπως η Οικονομία, η Υγεία, η Παιδεία και το Κράτος, τα οποία μπορούν να τη «συνδέσουν» με ένα κρίσιμο ποσοστό από την αδιευκρίνιστη ψήφο.
Επίθεση φιλίας στους «πράσινους» ψηφοφόρους
Οι υψηλότεροι τόνοι που εσχάτως υιοθετεί ο πρωθυπουργός έναντι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξυπηρετούν την αποσαφήνιση των προεκλογικών δεδομένων και της στρατηγικής στη σχέση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με «έπαθλο» τις ψήφους που κινούνται γύρω από το ΠΑΣΟΚ, εξηγεί κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως, ενώ η στάση του κ. Ανδρουλάκη έναντι του κ. Μητσοτάκη αγγίζει τα όρια της προσωπικής εχθρότητας, οι αμφιταλαντευόμενοι ανάμεσα στα δύο κόμματα ψηφοφόροι τρέφουν εκτίμηση στις επιδόσεις Μητσοτάκη. Επιπλέον, το Μαξίμου θα υπενθυμίζει ολοένα και συχνότερα τις (προσφιλείς σε αυτό το γκρουπ) μεταρρυθμίσεις, όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Πάντως, οι κινήσεις του Μητσοτάκη από το βράδυ της 21ης Μαΐου έως την επομένη των εκλογών ημέρα συναρτώνται ευθέως με το εκλογικό σκορ. Και όταν ο πρωθυπουργός απαντά πως θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή, εφόσον βεβαίως είναι πρώτο κόμμα, καλά πληροφορημένες πηγές δεν αποκλείουν ανεξαρτήτως του εκλογικού ποσοστού της ΝΔ να γίνει μια συνάντηση με το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και διά αντιπροσωπειών. Μια τέτοια προοπτική, πάντως, όπως ξεκαθαρίζεται από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, δεν μεταβάλλει επ’ ουδενί λόγω την κεντρική στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος, που δεν είναι άλλη από την επιδίωξη του σχηματισμού μιας αυτοδύναμης, μονοκομματικής και όχι μονόχρωμης κυβέρνησης.