Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε τις επιχειρήσεις του στην περιοχή του θύλακα. Στη συνάντηση του Καΐρου συμμετέχει ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση στο Τελ Αβίβ με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, και άλλους κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν σχολίασε την επίσκεψη Μπερνς. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά οι διαπραγματευτές παραμένουν στο Κάιρο. Από την πλευρά τους, οι διαμεσολαβητές (Αίγυπτος, Κατάρ και ΗΠΑ) τάχθηκαν δημόσια κατά μεγάλης επιχείρησης του Ισραήλ στη Ράφα. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κέρμπι, κάλεσε το Ισραήλ και τη Χαμάς να «καλύψουν τα κενά που απομένουν» για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τους εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε όλη τη Γάζα. Άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στη Ράφα και πήραν τον έλεγχο της συνοριακής διέλευσης με την Αίγυπτο. Από την Κυριακή ο ισραηλινός στρατός έχει κλείσει και το δεύτερο σημείο εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Κερέμ Σαλόμ, ύστερα από επίθεση της Χαμάς στην περιοχή που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το κλείσιμο των δύο σημείων διέλευσης έχει αποκόψει τον παλαιστινιακό θύλακα από την εξωτερική βοήθεια. «Τα νοσοκομεία στη νότια Γάζα έχουν καύσιμα μόλις για τρεις ακόμη μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα θα σταματήσουν να λειτουργούν», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Λίγο αργότερα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άνοιξε και πάλι το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ.
Την ίδια στιγμή ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την κατασκευή του τεχνητού λιμανιού για να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια, πλην όμως δεν μπορεί ακόμα να το εγκαταστήσει στη θέση του εξαιτίας των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών στην περιοχή.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται ισχυρή πίεση στο εσωτερικό να παρέμβει για να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή. Φοιτητικές διαμαρτυρίες είναι σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες, ζητώντας από τα πανεπιστήμια να διακόψουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ. Το τελευταίο διάστημα οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν και στην Ευρώπη. Διαδηλώσεις σημειώθηκαν στην Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία.
Προσπαθώντας να εντείνει την πίεση προς το Ισραήλ, η Ουάσινγκτον έκανε γνωστό ότι την περασμένη εβδομάδα ανέστειλε την παράδοση φορτίου 1.800 βομβών των 900 κιλών και 1.700 βομβών των 225 κιλών, επειδή η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έδωσε ικανοποιητική απάντηση στις «ανησυχίες» για την επιχείρηση στη Ράφα. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, δηλώνοντας ότι οι σύμμαχοι επιλύουν τις διαφωνίες τους «πίσω από κλειστές πόρτες».