Νέα συνάντηση Μητσοτάκη με τους Θεσσαλούς αγρότες

«Δίκαια τα αιτήματά σας, θα τα ικανοποιήσουμε όσο είναι εφικτό», τους είπε ο πρωθυπουργός και έδωσαν ραντεβού για την Παρασκευή
10:14 - 12 Μαρτίου 2024

Διαδοχικές συναντήσεις είχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας και εκπροσώπους των αγροτών, μετά την παρουσίαση της έκθεσης της ολλανδικής εταιρείας HVA που προωθεί σειρά πρωτοβουλιών για την ανάταξη των πληγεισών περιοχών. Ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους Θεσσαλούς αγρότες εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο που διεξήχθησαν οι κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, τις οποίες χαρακτήρισε «κόσμιες», ενώ επανέλαβε πως τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι δίκαια, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται στον στόχο τις ικανοποίησής τους στο βαθμό που κρίνεται εφικτό αυτό.

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Στις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους της Θεσσαλίας αναφέρθηκε εκτενώς στη μελέτη της HVA, που όπως σημείωσε ξεπερνά τις 400 σελίδες και αποτελεί την «πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλία», συμπληρώνοντας ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ολιστικά η διαχείριση των υδάτινων πόρων και τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγροτική παραγωγή.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι για το master plan δούλεψαν πάνω από 40 επιστήμονες από 8 ειδικότητες και αφιέρωσαν πάνω από 15.000 ώρες για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και να προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις. «Η δουλειά αυτή έγινε στο πεδίο και όχι στο γραφείο», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο σχέδιο των Ολλανδών ειδικών και πρόσθεσε: «Τη μελέτη πρέπει να τη δούμε μέσα από το επιστημονικό πρίσμα που τη διακατέχει. Δεν είναι θέσφατο αλλά δίνει σαφείς κατευθύνσεις. Αποτελεί έναν οδικό χάρτη που μπορούμε να συμφωνήσουμε για να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση και εμπλεκόμενοι φορείς, για να κάνουμε μια δραστική παρέμβαση στη Θεσσαλία και να μετατρέψουμε τη μεγάλη καταστροφή σε ευκαιρία».

Ο πρωθυπουργός με θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας: «Δεν έπρεπε να περιμένουμε το CERN για να αντιληφθούμε το γεγονός ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών. Δεν πρότεινε εξάλλου κάτι τέτοιο ούτε η μελέτη», τόνισε ο πρωθυπουργός θέτοντας παράλληλα και το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών για τον αγροτικό κόσμο, αναφερόμενος στο ζήτημα της ταχύτητας της πράσινης μετάβασης. «Η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά είναι αυτή που πάντα έβαζε φρένο στους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι επέμεναν να τρέχουμε με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από αυτούς που ενδεχομένως ο ευρωπαϊκός πρωτογενής τομέας μπορούσε να διαχειριστεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ο ίδιος φιλοδοξεί στις επερχόμενες εκλογές η Ελλάδα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ζητήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. «Υπάρχουν ζητήματα που τα διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε επίπεδο υπουργείου και είναι πολύ πιθανόν τα ζητήματα αυτά να φτάσουν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν πρέπει να ληφθούν πιο δραστικές αποφάσεις που να απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων», τόνισε για τη νέα ΚΑΠ.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του αγροτικού κλάδου της Θεσσαλίας την ερχόμενη Παρασκευή – και αυτό, καθώς κατά τη χθεσινή δεν βρέθηκε η χρυσή τομή. Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, τόνισε πως η 15μελής επιτροπή των Θεσσαλών αγροτών έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των αποζημιώσεων από τις ζημιές του 2023.