Το τελικό πόρισμα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών παρουσίασε χθες, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών. Η επιτροπή, που διορίστηκε από τις οικογένειες των αδικοχαμένων επιβατών του μοιραίου Intercity, αποκάλυψε τα βασικά σημεία του τελικού πορίσματος, το οποίο θα διαβιβαστεί στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.
Στη συνέντευξη Τύπου, που έγινε με την παρουσία συγγενών των θυμάτων και επιζώντων της τραγωδίας, τα μέλη της επιτροπής υπογράμμισαν ότι από όλες τις δικλίδες ασφαλείας αν λειτουργούσε μόνο η φωτοσήμανση, αυτό θα αρκούσε για την αποφυγή του δυστυχήματος! Επίσης, στα συμπεράσματά της η επιτροπή έκανε λόγο για «σωρεία ανθρώπινων λαθών και παραλείψεων» που «βρήκε πρόσφορο έδαφος σε ένα περιβάλλον συνολικής περιφρόνησης κανονισμών και διαδικασιών». Επιπλέον, τονίστηκε ότι «η σταδιακή κατάρρευση συστημάτων και διαδικασιών δεν οδήγησε σε καμία λήψη μέτρων (μείωση ταχυτήτων, αραίωση των δρομολογίων, επιπλέον προσωπικό, επιπλέον έλεγχοι)». Εξάλλου, σύμφωνα με την επιτροπή «η συνολική έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας στον σιδηρόδρομο δεν επιτρέπει ακόμα και σήμερα την ουσιαστική αξιοποίηση των συμπερασμάτων για το συγκεκριμένο δυστύχημα προκειμένου να αποφευχθεί το επόμενο».
Αξίζει δε να σημειωθεί, όπως υπογραμμίζει η επιτροπή, ότι έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα, οι κανονισμοί ραδιοτηλεφωνίας δεν τηρούνται, δεν έχει γίνει επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου Γενικού Κανονισμού Κίνησης (ΓΚΚ) και των λοιπών κανονισμών λειτουργίας, δεν υπάρχουν Ελάχιστες Απαιτήσεις Λειτουργίας με σαφή κλιμάκωση λήψης επιπρόσθετων μέτρων, δεν υπάρχει καμία διαδικασία πραγματικού ελέγχου της εφαρμογής του ΓΚΚ και καμία αξιολόγηση της επίδοσης του προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις για την ασφάλεια. Σημειώνεται ότι η επιτροπή δημοσίευσε και το χρονολόγιο των ερευνών σύμφωνα με το οποίο στις 13 Μαρτίου έγινε ολοκλήρωση ερευνών για τα θύματα και στις 21 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για ίχνη DNA.
«ΒΟΥΒΟΙ»
Στο μεταξύ, οι συγγενείς συγκλόνισαν με τις ομιλίες τους: «Μετά την καύση η τέφρα των νεκρών αποδίδεται στις οικογένειες. Των δικών μας νεκρών η τέφρα πετάχτηκε», δήλωσε η μητέρα του άτυχου 22χρονου Γιώργου, ενώ για ερωτήματα που παραμένουν ακόμα αναπάντητα έκανε λόγο ο Βάιος Βλάχος που έχασε τον αδελφό του: «Κάποια από τα θύματα θα είχαν γλιτώσει, αλλά κάηκαν ζωντανά. Κάποιες οικογένειες δεν θα βρίσκονταν σε αυτή τη θέση. Τα επίσημα πορίσματα δεν μας καλύπτουν. Έγινε μπάζωμα του χώρου, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το δυστύχημα. Υπήρχαν ακόμη ανθρώπινα υπολείμματα, αλλά είχαν καταστραφεί ήδη στοιχεία. Θα είμαστε ο περίγελος της Ευρώπης για τον τρόπο που διερευνήθηκε αυτό το δυστύχημα». Τέλος, μίλησε για έναν ανελέητο πόλεμο που δέχθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων: «Υπήρχαν επιθέσεις στα πρόσωπα των συγγενών. Μας ζήτησαν να είμαστε βουβοί, τόσο οι υπουργοί αλλά και άνθρωποι της Εκκλησίας. Δεν θα είμαστε βουβοί, μέχρι να μάθουμε την αλήθεια».
«Να μη μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο για τα θύματα»
Τη διερεύνηση όλων των καταγγελιών των συγγενών των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών ζήτησε με νέα παρέμβασή της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, από τους δικαστές που χειρίζονται την υπόθεση. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με παραγγελία της προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας υπενθυμίζει πως έχει διαβιβαστεί αμελλητί κάθε υπόμνημα και αίτημα συγγενών θυμάτων που υποβλήθηκε, συμπεριλαμβανομένων και των καταγγελιών τους για τα αίτια της πρόκλησης έκρηξης πυρός, την ύπαρξη διάφορων εύφλεκτων και τοξικών ουσιών στον χώρο, την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος με πιθανή απώλεια αποδεικτικών στοιχείων κ.λπ.
Η κυρία Αδειλίνη κάνει λόγο για «επιτακτική ανάγκη» να μεριμνήσουν «ώστε να ερευνηθεί και να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση, κατά την κρίση σας, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους».
«Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα»
Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά την ομιλία της Ελένης Βασάρα, μητέρας της αδικοχαμένης Αγάπης Τσακλίδου, που σκοτώθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Από το βήμα της κατάμεστης αίθουσας για την εκδήλωση «Τέμπη, ένας χρόνος μετά», η τραγική μητέρα μίλησε για το χρονικό πριν από την τραγωδία κι έκανε λόγο για εγκληματικές παραλείψεις και προσπάθειες συγκάλυψης.
Η κυρία Βασάρα, που διδάσκει στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, τόνισε για τη δυσκολία της απόφασής της να μιλήσει στην εκδήλωση: «Να μιλήσουμε για το έγκλημα στα Τέμπη όπου τόσο απροσδόκητα και αδιανόητα έχασα το παιδί μου… Όμως, ανεξάρτητα από αυτό που βιώνω, έχω χρέος και στόχο ζωής να μιλάω και εκ μέρους της Αγάπης και να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για την αποκάλυψη των υπαιτίων και την παραδειγματική τιμωρία τους. Για να μη ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με 57 νεκρούς».
Η μητέρα της αδικοχαμένης φοιτήτριας αναφέρθηκε και στο μπάζωμα του σημείου της τραγωδίας, αφήνοντας αιχμές για προσπάθεια συγκάλυψης και ύψιστη ύβρη προς τους νεκρούς. Όταν τελείωσε, ο κόσμος τη χειροκρότησε όρθιος και με δάκρυα στα μάτια. Μετά την εκδήλωση, όλοι πήγαν έξω από τη Φιλοσοφική όπου βρίσκεται το μνημείο. Εκεί, διαβάστηκαν τα ονόματα των νεκρών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και πολλοί άφησαν λευκά λουλούδια.