Κίεβο και Μόσχα συνέχισαν χθες να ανταλλάσσουν κατηγορίες για την κατάρριψη αεροσκάφους Il-76, την Τετάρτη, στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, το μεταγωγικό μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που θα παραδίδονταν στις ουκρανικές Αρχές, καθώς και 9 Ρώσους (έξι μέλη πληρώματος και τρεις συνοδούς). Πλην όμως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις το κατέρριψαν «με αμερικανικούς και γερμανικούς πυραύλους», αν και σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της ρωσικής Δούμας, Αντρέι Καρταπάλοφ, η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας είχε ενημερωθεί 15 λεπτά προτού το αεροπλάνο εισέλθει στην περιοχή όπου καταρρίφθηκε. Η Μόσχα έδωσε χθες στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα των αιχμαλώτων που βρίσκονταν στο αεροπλάνο.
Η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν είχε ενημερωθεί για τον τρόπο παράδοσης των αιχμαλώτων και δεν της είχε ζητηθεί να διασφαλίσει την ασφάλεια του εναέριου χώρου γύρω από το Μπέλγκοροντ. Προσθέτουν ότι στα ονόματα που ανακοίνωσαν οι Ρώσοι περιλαμβάνονται άνθρωποι που έχουν ήδη επιστρέψει στην Ουκρανία σε προηγούμενες ανταλλαγές αιχμαλώτων. Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε πως απαιτείται μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη, ιδιαίτερα ως προς το ποιος επέβαινε στο αεροσκάφος, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «παίζει με τις ζωές των Ουκρανών αιχμαλώτων» και έκανε έκκληση για τη διενέργεια διεθνούς έρευνας.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, η Ρωσία εκτόξευσε 14 drones και πέντε πυραύλους, με τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας να αναχαιτίζουν μόνο τα 11 drones. Οι στόχοι βρίσκονταν στη νότια Ουκρανία, με τον περιφερειακό κυβερνήτη της Οδησσού, Όλεχ Κίπερ, να αναφέρει στο Telegram ότι η πόλη δέχθηκε επίθεση, από την οποία υπήρξαν δύο τραυματίες.
Φαίνεται, επίσης, ότι οι Ρώσοι κατάφεραν, μετά από μήνες μαχών, να διεισδύσουν στην Αβντιίβκα. Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί εδώ και μήνες να περικυκλώσει τη βιομηχανική πόλη που βρίσκεται στην περιοχή του Ντονέτσκ, αλλά οι Ουκρανοί αμύνονται σθεναρά. Όπως παραδέχθηκε, όμως, ο δήμαρχος, Βιτάλι Μπαραμπάς, «μονάδες δολιοφθορέων και ομάδες αναγνώρισης του εδάφους μπήκαν στο νότιο τμήμα αλλά απωθήθηκαν». Εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο», προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι «δεν βρίσκονται πλέον εκεί αυτή τη στιγμή, ο ουκρανικός στρατός τούς εκδίωξε και ανακατέλαβε τις θέσεις τους» αλλά «ο εχθρός εξακολουθεί να επιτίθεται».
Στο Κίεβο αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν την πρώτη γραμμή, πλην όμως είναι δύσκολο να βρουν νέους προς κατάταξη. Πρόσφατα η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει από τη Βουλή διάταγμα επιστράτευσης εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Σύμφωνα με το Politico έχει ήδη ζητηθεί από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην ανανεώσουν τις άδειες παραμονής προσφύγων από την Ουκρανία, ώστε να αναγκαστούν να επιστρέψουν και να καταταχτούν.