«Μπουρλότο» στον Λίβανο από τη δολοφονία Αρούρι

Οι ΗΠΑ τον είχαν χαρακτηρίσει «παγκόσμιο τρομοκράτη» και έδιναν αμοιβή 5.000.000
15:37 - 4 Ιανουαρίου 2024

Η είδηση του θανάτου του Σάλεχ αλ Αρούρι, του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς, από πλήγμα drone στη Βηρυτό έκανε τον γύρο του κόσμου, ωστόσο ο ίδιος περίμενε εδώ και καιρό μια δολοφονική επίθεση εναντίον του. «Περιμένω να γίνω μάρτυρας, νομίζω ότι έχω ζήσει πολύ», είχε πει τον Αύγουστο στους Παλαιστίνιους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο αλ Αρούρι ήταν ο αναπληρωτής αρχηγός του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και ένας από τους ιδρυτές του ένοπλου βραχίονα της ομάδας, Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ. Ζούσε εξόριστος στον Λίβανο. Aπέκτησε τη φήμη του έξυπνου διαπραγματευτή με επαφές σε όλη τη Μέση Ανατολή. Επέκτεινε επίσης τα δίκτυα και την επιρροή της Χαμάς στη Δυτική Όχθη.

Στη φυλακή

Φυλακίστηκε από το Ισραήλ το 1992 και πέρασε 18 χρόνια στη φυλακή. Το 2010 βοήθησε στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση πάνω από 1.000 Παλαιστινίων αιχμαλώτων από το Ισραήλ, με αντάλλαγμα έναν μόνο Ισραηλινό στρατιώτη που είχε απαχθεί από την ομάδα. Ανάμεσα στους Παλαιστίνιους που είχαν απελευθερωθεί ήταν και ο σημερινός ηγέτης της Χαμάς, Γιαχιά Σινουάρ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον χαρακτήρισαν «παγκόσμιο τρομοκράτη» το 2015, ενώ πρόσφεραν αμοιβή 5.000.000 δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία τον αφορούσε. Την ίδια χρονιά, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον κατηγόρησε ότι χρηματοδότησε και διηύθυνε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και τον συνέδεσε με πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, αεροπειρατείες και απαγωγές.

«Εκπρόσωπος»

Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου με την επίθεση της Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε απειλήσει να τον σκοτώσει. Το Ισραήλ, μάλιστα, τον κατηγορούσε καιρό για τις θανατηφόρες επιθέσεις της οργάνωσης. Τις τελευταίες εβδομάδες, είχε αναλάβει τον ρόλο του εκπροσώπου της ομάδας, ενώ αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε ότι ο Σάλεχ αλ Αρούρι βρισκόταν «στην καρδιά των διαπραγματεύσεων» για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων, αναφερόμενος στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που είχαν αναλάβει Κατάρ και Αίγυπτος.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, ο πόλεμος έχει φτάσει σε σημείο καμπής και είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι επόμενες κινήσεις. Η Χεζμπολάχ τόνισε ότι η «δολοφονία αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη, καθώς η αντίσταση έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη», ενώ πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για αντίποινα στο Ισραήλ.

Παρέμβαση Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, παρότρυνε για ακόμη μία φορά την ισραηλινή κυβέρνηση «να αποφύγει κάθε συμπεριφορά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, ειδικά στον Λίβανο», όπως γνωστοποίησε το Ελιζέ. Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος συζήτησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό υπουργό Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογράμμισε πως το Παρίσι θα «συνεχίσει να επιδίδει αυτό το μήνυμα σε όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα» στη σύγκρουση, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του. Αυτή ήταν η πρώτη φορά, άλλωστε, από το ξεκίνημα του πολέμου στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, πριν από σχεδόν τρεις μήνες, που έγινε στόχος τομέας της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Με τη Χεζμπολάχ να απειλεί για αντίποινα και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, να κατηγορεί το Ισραήλ πως έχει βαλθεί να σύρει τον Λίβανο στη «νέα φάση της σύγκρουσης», ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε για ακόμη μία φορά να καταβληθεί προσπάθεια για να κηρυχθεί «διαρκής κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, «με τη βοήθεια όλων των περιφερειακών και διεθνών εταίρων», κατά τη γαλλική προεδρία. Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Μπένι Γκαντς, εξέφρασε εκ νέου «την πολύ έντονη ανησυχία του μπροστά στον ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την άσχημη κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», ενώ επαναβεβαίωσε για ακόμη μια φορά «την προσήλωση της Γαλλίας στην ασφάλεια του Ισραήλ», σύμφωνα με το Ελιζέ.